Fructe și legume care nu se păstrează împreună se aruncă în fiecare zi. Și asta pentru că nu știm cum să le depozităm, după ce le cumpărăm, ca să își păstreze prospețimea. Ca să eviți risipa alimentară, dar și pentru a economisi bani, trebuie să eviți anumite greșeli. Așa că iată ce trebuie să știi despre fructe și legume care nu se păstrează împreună.
Cuprins
Alimentația sănătoasă presupune consumul câtorva porții de fructe și legume zilnic. Acestea contribuie substanțial la buna funcționare a organismului și la menținerea stării de sănătate optime. Numai că, din exces de zel, ne umplem coșul de cumpărături cu aceste comori nutritive. Și nici nu apucăm să le consumăm, pentru că se alterează prea repede. Apoi, considerăm că facem risipă cumpărându-le și ajungem să renunțăm la ele. Or, singurii care greșesc în acest context suntem noi înșine. Căci depozităm laolaltă fructe și legume care nu se păstrează împreună de fapt.
De ce este important cum depozităm fructele și legumele
Ca să nu lăsăm să se altereze și să-și piardă proprietățile nutritive, e bine să știm care sunt acele fructe și legume care nu se păstrează împreună. Sunt câteva reguli pe care experții în alimentație ne îndeamnă să le urmăm. Deși pot fi consumate în același timp, există unele fructe și legume care nu se păstrează împreună în același loc. Când vine vorba despre depozitare, e important de știut că unele fructe și legume emană etilenă. Este vorba despre un hormon vegetal, sub formă de gaz. Acesta provoacă o coacere prematură a acestora. Și este dăunător pentru alimentele sensibile.
Potrivit celebrei chef și instructor culinar Molly Gordon, din Charleston, South Carolina, SUA, citată de publicația Southern Living, etilena „este grozavă dacă îți dorești să accelerezi coacerea' fructelor și legumelor. În schimb, dacă nu ne dorim asta, ar trebui să evităm să punem împreună anumite categorii de fructe și legume. Experta mai menționează și categoriile de fructe și legume care emană etilenă sau care sunt mai sensibile la acest gaz. Fructele și legumele care emană etilenă sunt: avocado, merele, bananele, piersicile, cantalupii, kiwi, perele și roșiile. Dintre cele sensibile la etilenă sunt menționate brocoli, frunzele verzi, castraveții, vinetele, ceapa, lămâile și piersicile.
Fructe și legume care nu se păstrează împreună în frigider
Ca să nu lăsăm să se altereze și să-și piardă proprietățile nutritive, e bine să știm care sunt acele fructe și legume care nu se păstrează împreună. Mai ales că ne ajută să nu mai risipim atât de mulți bani. Tot Molly Gordon ne sfătuiește să nu punem niciodată alături în frigider carnea crudă cu fructele și legumele proaspete. Și asta pentru că există riscul ca acestea să se contamineze reciproc cu bacterii periculoase.
Iată care sunt acele fructe și legume care nu se păstrează împreună:
Merele sunt dominatoare
Deși nu ai zice, merele au nevoie de condiții speciale de păstrare. În primul rând, parfumul îmbietor al merelor este cel care poate crea probleme. Mai ales dacă stau în frigider pe lângă morcovi. Căci morcovii absorb aromele precum bureții. Și, oricât de tentantă ar fi combinația, parcă nu ai vrea să mănânci morcovi cu gust de mere, nu-i așa?
În plus, merele emană etilenă. Drept urmare, fructele și legumele alăturate o pot absorbi și capătă un gust amar, neplăcut. La fel se întâmplă și cu salata verde, varza, smochinele și ceapa. Acestea se numără printre acele fructe și legume care nu se păstrează împreună cu merele.
Merele și portocalele fac parte din dieta multora dintre noi. Dar nu sunt deloc compatibile când vine vorba despre condițiile de depozitare. Ar fi mai degrabă recomandat să ai containere sau sertare separate pentru acestea. De preferat, stau mai bine în plase, ca să fie mereu aerisite și a nu mucegăi.
Deși se știe că dovleacul poate fi păstrat o perioadă îndelungată, merele și perele nu trebuie depozitate în același loc. Acestea din urmă îi vor provoca îngălbenirea și putrezirea. Dovlecii mai mari pot fi păstrați într-un loc răcoros până la 6 luni, dar este bine să-i verifici pe cei mai mici pentru că se pot strica după 3 luni.
De altfel, morcovii, sfecla roșie și ceapa se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie separate. Și cel mai bine stau în cămară. Nu e indicat să stea în frigider pentru că se vor înmuia și vor mucegăi mult mai repede.
Avocado are personalitate
Avocado cumpărat deja bine copt trebuie ținut separat de restul fructelor și legumelor din frigider. Bine, de preferat ar fi să-l consumi imediat. Dar, dacă tot îl mai ții în frigider, ai grijă să nu-ți distrugă restul proviziilor proaspete. La fel ca și merele, avocado emană etilenă. Așa că nu are ce căuta lângă salata verde, alte frunze verzi sau fructe și legume care absorb etilena.
Nici cu bananele nu are o relație prea bună avocado bine copt. Probabil invidios pe aroma lor, le face să se strice imediat. Pe de altă parte însă, nu e la fel și dacă ai cumpărat un avocado mai crud și vrei să se coacă mai repede. Atunci îl poți pune într-o pungă de hârtie, lângă banane.
Avocado se numără printre acele fructe și legume care nu se păstrează împreună cu cele neclimaterice. Ce mai înseamnă și asta? Fructele și legumele climaterice sunt cele care se coc și după ce au fost culese. Când sunt depozitate alături de cele care nu funcționează la fel, dăunează. Spre exemplu, pe castraveți îi strică. Și asta pentru că aceste fructe și legume neclimaterice, cum sunt și castraveții, nu produc etilenă. Dar sunt sensibile la acest gaz. Așa că evită să ai castraveți pe lângă avocado.
Castraveții sunt foarte sensibili
Ține-i mai bine împreună cu frunzele verzi și rădăcinoasele. Oricum, castraveții ar trebui să fie consumați cât mai repede după cumpărare. Cu cât stau mai mult în frigider cu atât capătă o textură mai neplăcută. Nu le face bine nici prezența fructelor în preajmă. Și dacă salata cu roșii și castraveți e un deliciu, acestea depozitate împreună nu se împacă deloc. Roșiile, bananele și pepenii produc compuși care grăbesc alterarea calităților nutriționale ale castraveților.
Roșiile și bananele nu se înțeleg
Deși au multe în comun, nu fac casă bună. Ambele fructe produc etilenă din belșug. În plus, sunt fructe climaterice. Recomandat ar fi să fie păstrate la temperatura camerei, separat, și niciodată în frigider. Fructele precum roșiile, bananele, kiwi, pepenii galbeni nu ar trebui să se întîlnească niciodată în spațiile de depozitare. Cu cât stau mai aproape, cu atât produc cantități mai mari de etilenă. Și se strică înainte să mai apuci să le consumi. Dacă vrei să se coacă mai repede, atunci le poți așeza împreună.
Ceapa se „ceartă' cu cartofii
Ceapa și cartofii nu se înțeleg deloc. Cel puțin când vine vorba despre fructe și legume care nu se păstrează împreună. Și asta pentru că ceapa grăbește deteriorarea cartofilor. Este mai bine să-i păstrezi separat, într-un loc răcoros și întunecos. Asigură-te că nu se acumulează umezeală, pentru că se vor strica mult mai ușor.
Vecinul ideal pentru ceapă este usturoiul. Pot fi păstrate împreună fără probleme, într-un loc bine ventilat. Ceapa absoarbe rapid umiditatea, iar cartofii degajă prea multă umiditate. Din cauza acestui proces, cartofii încolțesc mai repede decât ar trebui, iar ceapa se va strica mult mai repede. În plus, cartofii absorb și mirosul cepei și capătă gust amar.
Ciupercile au nevoie de intimitate
Că tot am pomenit de ceapă, nici ciupercile nu o suportă în preajmă. La fel cum nu se împacă nici cu usturoiul, nici cu ceapa verde. Pe lângă faptul că absorb mirosurile, ciupercile se și strică foarte repede. În plus, capătă un gust neplăcut. De preferat ar fi ca ciupercile să stea cât mai departe de restul fructelor și legumelor. Și nici nu ar trebui să stea în frigider mai mult de trei-patru zile înainte de a fi consumate.
Vinetelor nu le place pepenele galben
Vinetele se vor strica mai repede dacă le vei pune lângă pepenele galben. De altfel, dacă vrei ca vinetele tale să fie proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, este bine să le ții departe de orice alt fruct.
Ardeii grași evită ierburile aromatice
Deși cărnoși, ardeii grași țin destul de puțin în frigider. Dar par destul de rezistenți. Asta numai dacă nu au în preajmă ierburi aromatice. Printre ierburile aromatice se numără mărarul, pătrunjelul, coriandrul, rozmarinul etc. Acestea se ofilesc mai repede și își pierd din proprietăți în preajma ardeiului gras.
E de preferat să păstrezi ierburile aromatice într-un recipient separat, închis. Depozitează ierburile aromatice la fel cum ai păstra și florile de-abia tăiate din grădină. Mai întâi asigură-te că frunzele sunt complet uscate. După aceea, taie vârfurile firelor și pune ierburile într-un borcan de sticlă, cu apă. Majoritatea vor ține mai mult dacă le pui așa în frigider. Busuiocul este o excepție pentru că va rezista mai bine la temperatura camerei, dar va fi nevoie în continuare să-l ții în apă. Schimbă apa la 2 zile și vei putea folosi ierburile aromatice timp de 10-14 zile.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: rd.com, Southern Living,
Citește și Fructele și legumele care îngrașă cel mai mult. Sunt interzise în orice dietă de slăbit!