Gargară cu apă sărată e bine să faci în anumite situații. Mai ales că sarea e cunoscută drept unul dintre cele mai vechi remedii pentru diferite afecțiuni. Este ieftină și la îndemâna oricui. În plus, chiar dacă nu are efecte spectaculoase pentru unii, nu are ce rău să facă. Așa că merită să faci, la nevoie, și o gargară cu apă sărată.
Cuprins
- 1 Cum se folosește sarea în scop terapeutic
- 2 De ce să faci gargară cu apă sărată
- 3 Cum să faci gargară cu apă sărată
- 4 Există riscuri?
Potrivit Dicționarului Explicativ al limbii române (DEX), prin gargară se înțelege clătirea gurii și a gâtului cu un lichid dezinfectant. I se mai spune popular și gargariseală. Și la fel se numește și lichidul folosit în acest scop. Pe de altă parte, probabil din cauza zgomotelor amuzante rezultate în timpul procedeului, expresia „face gargară’ se mai rostește și cu sens peiorativ. Și se referă la persoanele care vorbesc mult și fără rost sau se revoltă inutil. Cuvântul vine din greaca veche, sub forma γαργάρα. Dar există și în limba franceză verbul gargariser, utilizat cu același sens, de a face gargară.
Cuprins
Cum se folosește sarea în scop terapeutic
Haloterapia, deși recunoscută din vremuri străvechi, nu se prea bucură de atenția cuvenită. Cu toate acestea, este un remediu natural pentru nenumărate afecțiuni. De aceea, e indicat să ții cont și de recomandarea de a face, la nevoie, o gargară cu apă sărată. Despre tratamentele în salină știe toată lumea că sunt extraordinare, în special în cazul afecțiunilor respiratorii.
Ceea ce se cunoaște mai puțin însă este faptul că sarea în sine poate constitui un remediu extrem de eficient pentru diverse boli, utilizată atât extern, cât și intern. Fie că vorbim despre inhalații, fie despre băi cu apă sărată sau frecții, sarea își arată puterile tămăduitoare, atât în boli respiratorii, renale, genitale, cât și în probleme ale pielii, reumatism, digestie dificilă și multe alte boli.
Băile cu sare aparțin medicinei populare, aplicată chiar și în zilele noastre, în clinici moderne din Austria sau Germania. În consum moderat, sarea naturală are un efect mult mai puternic de stimulare a secreției de sucuri gastrice și a digestiei. Până și în urmă cu 500 de ani, se știa că digestia și excreția sunt dereglate de absența sării din alimentație. Celebrul medic Paracelsus a scris chiar un tratat pe această temă.
Aerul sărat ajută respirația
Terapia cu inhalații de aer sărat ameliorează uimtor: astmul, afecțiunile respiratorii, rinitele, faringitele, otitele, amigdalitele, sinuzitele, răcelile, tusea, alergiile (mai ales la copii), eczemele, dermatitele, psoriazisul, infecțiile virale, insomnia, anxietatea. Tratamentul constă în șederea în încăperi acoperite complet cu sare sau în peșteri special dedicate.
Sarea absoarbe umezeala și menține încăperea curată, fără bacterii. Tot ce ai de făcut este să stai și să respiri normal. Iar dacă ai probleme dermatologice, să lași pielea cât mai dezgolită. Se fac 10-15 ședințe de câte minimum o jumătate de oră pentru efecte maxime. În salinele de la Sovata, Praid, Slănic Moldova și Slănic Prahova terapia cu sare este deja o tradiție. O gargară cu apă sărată te ajută să scapi de durerile în gât, de răgușeală. În plus, ameliorează simptomele infecțiilor căilor respiratorii.
„Spală’ bolile
Pe lângă faptul că pun sângele în mișcare, băile cu sare sunt recomandate pentru bolile de piele, favorizând și metabolismul deopotrivă. Dermatozele infecțioase și micozele dispar după băi locale ale porțiunilor afectate. Reumatismul, cistita, infecțiile urinare, anexitele și metro-anexitele, răcelile și chiar psoriazisul nu reușesc să facă față efectului puternic al sării din băile fierbinți. În combinație cu mierea, sarea este un excelent cicatrizant al ulcerelor de piele.
Stimulează digestia
Persoanele care suferă de constipație, digestie dificilă, hipotensiune arterială, osteoporoză, ar trebui să includă în alimentația zilnică, de preferat dimineața, pe nemâncate, o linguriță de sare gemă neiodată sau marină dizolvată în 250-300 ml apă.
Ajută scalpul
Căderea părului poate fi combătută prin spălarea cu apă de izvor. Dar după ce rădăcinile au fost fricționate în prealabil, timp de 10-15 minute, cu sare iodată.
Elimină pietrele la rinichi
Un săculeț cu sare încălzită ținut o jumătate de oră la nivelul șalelor ajută la eliminarea mai puțin chinuitoare a pietrelor de la rinichi.
De ce să faci gargară cu apă sărată
În vreme ce farmaciile recomandă tot felul de soluții costisitoare în acest scop, cel mai la îndemână remediu este să faci gargară cu apă sărată. Poate fi un înlocuitor excepțional al apei de gură, dar și un panaceu împotriva durerilor în gât.
Cercetătorii au descoperit că o gargară cu apă sărată, de două ori pe zi, timp de 21 de zile, reduce semnificativ cantitatea de bacterii din cavitatea bucală. În plus, apa cu sare nu conține particulele de aluminiu prezente în apele de gură din comerț. Așadar, iată când e indicat să faci gargară cu apă sărată:
Dureri în gât
Gargarele sărate sunt eficiente în tratarea durerilor moderate, răgușelilor și disconfortului la înghițire, mâncărimilor la nivelul gurii și al gâtului. Ajută foarte mult și în amigdalite sau tonsilite.
Senzația de gât uscat
Atât Institutul pentru Îmbunătățirea Sistemelor Clinice cât și Societatea Americană pentru Cancer recomandă gargară cu apă sărată pentru ameliorarea senzației de gât uscat. De altfel, este unul dintre cele mai frecvente simptome ale faringitei. În plus, gargara îi ajută și pe cei care urmează chimioterapie sau radioterapie. Și asta pentru că menține gura curată, elimină bacteriile și previne infecțiile nedorite.
Afte
Sunt acele ulcerații supărătoare care apar în interiorul gurii. Gargara cu apă sărată ajută la alinarea durerilor și accelerează vindecarea aftelor.
Alergii
Unele tipuri de alrgii, precum febra fânului, pot cauza probleme la nivelul gâtului și dificultăți la înghițire. Deși nu vindecă alergia, o gargară cu apă sărată poate ameliora disconfortul creat de aceasta.
Infecții respiratorii
Infecțiile tractului respirator tipice sunt răcelile, gripa, mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului’, infecțiile cu streptococi, precum și sinuzitele. Unele studii au demonstrat că gargarele sărate pot ameliora simptomele și că pot chiar preveni astfel de infecții.
Afecțiuni gingivale
Gargara cu apă sărată făcută regulat ajută la eliminarea bacteriilor de pe gingii. Iar asta duce la o igienă mai bună a gurii, la prevenirea depunerilor de placă bacteriană și tartru. Cum bine știi deja, aceste depuneri îmbolnăvesc gingiile și duc, în timp, la căderea dinților.
Asociația Dentiștilor Americani (ADA) recomandă să faci o gargară cu apă sărată după o intervenție stomatologică. Clătirea cu apă cu sare previne infectarea. În plus, eliminarea bacteriilor combate și mirosul neplăcut al gurii pentru cei care suferă de halitoză.
Cum să faci gargară cu apă sărată
Există mai multe rețete pentru gargară cu apă sărată. Una foarte populară este să amesteci foarte bine o parte sare cu două părți de apă, până se dizolvă complet sarea. ADA recomandă un amestec din 250 ml apă și o jumătate de linguriță de sare de mare. Se amestecă bine, până se dizolvă sarea complet, apoi se utilizează. Sau, tot potrivit ADA, se poate folosi un amestec din 250 ml apă, o linguriță de sare și o linguriță de bicarbonat. Acest amestec are un efect antibacterian mai puternic.
Pentru a beneficia de efectele terapeutice, trebuie să iei o gură consistentă din amestec. Dar doar atât cât să fie confortabil, fără să riști să te îneci. Apleci capul pe spate și plimbi apa sărată prin toată gura, în așa fel încât să ajungă și spre gât. Clătește bine toată gura. Apoi, scuipă soluția. Procedeul ar trebui să dureze cât mai mult. Dar îl poți efectua în reprize de câte un minut, până termini lichidul. Și trebuie să îl faci de două ori pe zi.
Există riscuri?
Gargara este o metodă sigură la orice vârstă. Iar dacă nu se înghite soluția salină chiar nu implică riscuri. Totuși, în ciuda potențialului ei uriaș de vindecare, sarea are și contraindicații. Spre exemplu, sarea iodată este recomandată în afecțiunile glandei tiroide. Numai că, un exces de iod artificial duce la dezvoltarea bolilor tiroidiene autoimune, la alergii și chiar la apariția cancerului.
Și sarea fină, de masă este un inamic al organismului. Tratată cu E 535, ferocianura de sodiu, aceasta nu conține magneziu, esențial pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. În plus, persoanele hipertensive sau care suferă de tromboză, gastrită ori ulcer nu ar trebui să consume sare deloc.
Dacă se fac mai multe clătiri de gură pe zi și se înghite prea multă apă sărată, aceasta poate deshidrata organismul. De asemenea, a bea prea multă apă sărată poate avea și riscuri pentru sănătate, cum ar fi deficiența de calciu și hipertensiunea arterială.
În plus, unii copii încă nu știu să controleze mișcările limbii și ale gâtului, în așa fel încât să poată efectua eficient o gargară cu apă sărată. Clătirea gurii este suficientă pentru ei. Există și adulți care suferă de tulburări de înghițire. Nici acestora nu le este recomandat acest procedeu. Persoanele cu hipertensiune sau cele cărora le este interzis consumul de sare ar trebui să-și consulte medicul curant înainte de a începe să facă gargară cu apă sărată.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: oralsurgerydc.com, medicalnewstoday.com,
Citește și Ce este norovirusul. Cum se manifestă infecția cu norovirus