Ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc. Ce nu trebuie să-ți lipsească din geanta de picnic

 Barba Mirela
.

Un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc este necesar. Și asta pentru că obiceiul a pătruns ceva mai recent pe la noi. Și nu e o simplă ieșire la iarbă verde. Pentru ca totul să decurgă bine și să avem parte de o experiență plăcută, avem nevoie de un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc.

Iarba proaspăt tunsă și mireasma pe care o răspândește sub razele soarelui ne îmbie să petrecem câteva clipe în mijlocul naturii. Dar singurele oaze de verdeață ale aglomerărilor urbane sunt parcurile. Văzând la alții cât de bine e că pot lua prânzul la iarbă verde în mijlocul orașului, parcă ne-ar tenta și pe noi ideea. Numai că trebuie respectate câteva reguli de bun simț. Iar pentru asta e necesar un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc.

De ce e nevoie de un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc

În primul rând, parcurile sunt grădini publice. Da, avem dreptul de a beneficia de ele în calitate de cetățeni. Dar avem și obligații civice. Asta dacă vrem să ne bucurăm de ele în toată splendoarea lor cât mai mult timp. Potrivit legislației în vigoare, cetățenii trebuie să aibă în vedere „păstrarea curățeniei pe arterele de circulaţie, în pieţe, târguri şi oboare, în parcuri, locuri de joacă pentru copii şi în alte locuri publice; respectarea măsurilor stabilite de consiliile locale şi judeţene pentru asigurarea igienei publice şi a curăţeniei în localităţi; depozitarea reziduurilor menajere şi a gunoaielor numai în locurile special amenajate de autorităţile administraţiei publice locale'.

Așadar, avem nevoie de un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc. Căci nu doar să ne simțim noi bine este important.

Ce înseamnă un picnic

Potrivit Dicționarului Explicativ al limbii române, noțiunea de picnic înseamnă o masă rece și/sau o petrecere comună, în aer liber, la iarbă verde, de obicei cu contribuția fiecărui participant. Termenul provine din limba franceză, de la „pique-nique', unde „piquer' înseamnă a lua cu mâna, iar „nique', câte puțin.

În general, o astfel de masă conține alimente gata preparate, aduse de acasă, împreună cu obiectele de servire necesare. Drept urmare, grătarele care sfârâie nu prea au ce căuta într-un asemenea context. Și dacă urmărești acest ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc vei regăsi doar informații necesare în acest sens.

Astfel de mese luate în aer liber au căpătat popularitate în Anglia secolului al XIX-lea. Pe atunci, parcurile erau principalele puncte de socializare. Mai mult decât atât, există chiar feluri de mâncare care au fost concepute special pentru picnic. Dar, în secolul al XVIII-lea, picnicurile erau dedicate în totalitate aristocrației. Se țineau în interior, dar aveau același caracter de contribuție comună la meniu a fiecărui invitat. Cum, în timpul Revoluției Franceze, mulți s-au refugiat la Londra, au adus cu ei și acest obicei. În 1801, a fost înființată de către francofili Societatea de Pic Nic. Aceasta nu mai includea numai figurile aristocrate și implica și multă muzică și dans. Ulterior, picnicurile au început să se țină în aer liber și să nu mai fie zgomotoase. Moda timpurilor de atunci s-a păstrat și în zilele noastre. Dar a evoluat în funcție de regiune și de cultura fiecărei zone.

Ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc în zilele noastre

Putem merge la picnic în orice loc din mijlocul naturii unde ne este permis. Dar cele mai apreciate locuri sunt plajele, pădurile, malurile lacurilor, câmpurile înflorite din zonele rurale, poienițele și pajiștile. Însă cel mai la îndemână loc pentru orășeni rămâne în parc. Și iată de ce să ții cont dacă vrei un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc:

Amenajările parcului

Majoritatea grădinilor publice au fost concepute special ca spații de plimbare și relaxare de care să se bucure oamenii. Drept urmare, includ în mare parte locuri de joacă pentru copii, pentru animăluțele de companie, terenuri de sport, dar și locuri special amenajate pentru luat masa. Acolo unde acestea din urmă nu există, peluzele deschise pot fi utilizate pentru picnic, dar numai în mod responsabil și civilizat.

Tematica picnicului

Deși nu pare mare filozofie să faci un picnic în parc, nu e deloc ușor. Mai ales dacă vrei să faci asta cu ocazia unei aniversări sau a unui alt eveniment. Așadar, găsești ce trebuie să știi în acest ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc. Tematica petrecerii la iarbă verde este foarte importantă. Căci meniul și accesoriile nu vor fi la fel pentru un picnic cu tema „Ursulețul Tedy' și unul organizat cu ocazia aniversării căsniciei cu tema „Aventuri în Epoca de piatră'. Chiar dacă nu alegeți nicio tematică, tot trebuie să aveți grijă la culorile accesoriilor și la decorațiuni.

Meniul

Cum spuneam, la un picnic, fiecare invitat vine cu câte ceva de mâncare și de băut. Așadar, este o masă de la care sigur nu va pleca nimeni flămând ori însetat. Indicat ar fi să vă consultați înainte, să vedeți ce aduce fiecare, așa încât să nu vă treziți cu surprize. Spre exemplu, dacă vin 10 cupluri și fiecare aduce câte un fel de mâncare și o băutură, se va obține un adevărat festin. Asta dacă respectăm ad-literam noțiunea de picnic. Dar nu ne oprește nimeni să fim noi cei organizăm picnicul și oferim și masa deopotrivă.

Important este să ținem seama de tipul preparatelor pe care le aducem la un picnic. Acestea trebuie să fie rezistente la soare sau să avem la dispoziție genți frigorifice care să le mențină proaspete. Preparatele trebuie să fie ambalate în caserole etanș și porționate individual. Este de preferat ca porțiile să fie cât o îmbucătură. Ar fi de evitat maionezele, cremele, ciocolata și orice aliment care riscă să se altereze rapid.

Amenajarea spațiului

Este de la sine înțeles că nimeni nu va veni la picnic îmbrăcat în ținută festivă. Totuși, e indicat să menționăm într-un ghid pentru organizarea unui picnic perfect în parc faptul că e nevoie de o ținută cât mai lejeră, practică și comodă. Spray-urile împotriva insectelor nu ar trebui să ne lipsească. Cum hainele de vară sunt în nuanțe deschise și chiar albe, nu am vrea să ne alegem cu dâre de iarbă în urma unui picnic. Așadar, întindeți pe spațiul dedicat picnicului pături speciale sau rogojini, eventual cu pernițe, pentru ca toată lumea să se bucure de confort. Puteți folosi și scaune pliabile, mai ales dacă sunt și persoane cu afecțiuni care nu le permit să se așeze direct pe iarbă.

Atenție la pericole!

Un picnic în parc sau în mijlocul naturii poate aduce și neplăceri. Mare atenție la copii! Nesupravegheați îndeaproape, pot dispărea într-o clipită. Iar parcurile sunt populate și cu indivizi periculoși. Ar putea fi tentați să atingă tot felul de vietăți care le pot face rău. Accidentele sunt inevitabile în aer liber, așa că nu strică să aveți la voi o trusă mică de pirm-ajutor.

Respectă locul în care te afli

Chiar dacă tu ai ieșit să te distrezi, nu înseamnă că toată lumea trebuie să se simtă la fel în jurul tău. O poți face și elegant, fără urlete și chiote. Unii ies în parc să-și limpezească mintea, să se liniștească. Alții vor să asculte păsările ciripind. Ai grijă să ai la tine cât mai mulți saci pentru gunoi, așa încât să lași în urma ta totul exact așa cum ai găsit. Nu este nimeni obligat să-ți strângă ție gunoaiele. Și apoi, cum te-ai simți tu dacă ai găsi locul preferat pentru picnic plin de gunoaie? Citește cu atenție regulamentul parcului, căci fiecare are unul. Respectă orele în care este permis accesul.

Ce nu trebuie să-ți lipsească din geanta de picnic

Foarte populare sunt coșurile speciale pentru picnic, care includ strictul necesar. Se găsesc de cumpărat ca atare. Dar cum nu numai vesela este importantă, iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din geanta pentru picnic.

Veselă și tacâmuri

Poți alege farfurii, recipiente și pahare de unică folosință sau din plastic reutilizabil, precum acrilul. Important este să fie ușoare și accesibile.

Șervețele și hârtie igienică

Șervețelele din material textil sunt foarte bune. Dar e de preferat să ai la tine suficiente șervețele de hârtie, precum și umede și dezinfectante. Niciodată nu vor fi destule, mai ales dacă sunt copii în anturaj.

Saci menajeri

Ai grijă să ai la tine cât mai mulți saci pentru gunoi. Niciodată nu vor fi prea mulți.

Alimente și băuturi

Preparați sandvișuri, sărățele, pateuri sau alte foitaje, tarte, pizza, bruschetta, chiftele, aripioare sau ciocănele de pui pane, șnițele, bastonașe de legume curățate, salate, brânzeturi. Este potrivit orice este gata porționat și se poate lua cu mâna pentru o îmbucătură. Astfel, se evită utilizarea tacâmurilor și este și mult mai distractiv. În ceea ce privește băuturile, umpleți o geantă frigorifică cu recipientele și țineți-le la rece. Puteți să aduceți de acasă limonade, ceaiuri sau sucuri gata preparate și ambalate în carafe închise etanș. Evitați sosurile și alimentele care curg sau se topesc la cald. Pentru desert, vă puteți limita la prăjituri fără cremă, la biscuiți, brioșe, gogoșele sau fructe proaspete.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: twinkl.de

Citește și Vedete la un picnic cu mașini

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton