Copiii sunt expuși, în prezent, la o multitudine de restaurante, mâncăruri și alimente, mai mult sau mai puțin sănătoase. Această avalanșă de posibilități poate deveni periculoasă pentru cei mici și derutantă pentru părinții care vor să facă cele mai bune alegeri. De multe ori, cele mai simple și la îndemână opțiuni sunt produsele tip fast-food, care, în timp, pot duce la afecțiuni precum supraponderalitatea sau diabetul zaharat. Pentru a evita ca cel mic să devină dependent de aceste alimente, este necesar să-i formezi obiceiuri sănătoase și să-i oferi alternative gustoase și nutritive. Iată câteva sfaturi pentru toți părinții:
Fii un exemplu
Pentru copii, exemplul este cea mai puternică forță care îi împinge de la spate. Acesta le formează comportamentul în primii ani de viață și vor căuta mereu să te imite, dar și să te mulțumească. Din acest motiv, felul în care te raportezi tu, ca părinte, la alimentația de zi cu zi va avea un impact neașteptat asupra copilului tău. Poți stabili un exemplu prin obiceiuri sănătoase precum:
- respectarea meselor principale ale zilei;
- pregătirea pachetelor cu feluri variate de mâncare;
- diversificarea alimentară la timpul potrivit;
- mese servite în familie;
- prepararea în casă a mâncărurilor preferate.
Pentru a-ți ajuta copilul să învețe mai multe și să fie atras de mâncarea sănătoasă, este indicat să încerci o paletă variată de rețete. Poți pregăti ciocolata de casa pentru a-i oferi celui mic dulciuri sănătoase și pentru a-i dezvolta pasiunea pentru gustările de acasă. Acesta va fi mai puțin tentat să consume dulciuri din comerț, cu adaosuri de zahăr și conservanți. De asemenea, avantajul stă și în faptul că poți controla ingredientele pe care le folosești. Alege cacao cu procent redus de grăsime, pentru ca dulciurile tale să poată fi consumate de toți cei din familie, în funcție de nevoi și restricții alimentare.
Include produse variate pe fiecare farfurie
Varietatea este secretul unei mese sățioase și cu adevărat nutritive. Asigură-te că pui pe masă în fiecare zi legume, fructe, semințe, preparate din carne bogate în proteine, dar și semințe și lactate. Oferă-i celui mic opțiuni, pentru a-i forma preferințele alimentare. De exemplu, încurajează-l să consume atât lactate de origine animală, cât și vegetală, și fii atentă la semnalele care indică o posibilă intoleranță la lactoză. Gustările sănătoase sub formă de batoane de cereale și fructe deshidratate pot fi pregătite chiar în casă, dar poți apela și la biscuiți din semințe sau crackers. Este important să îi oferi copilului opțiuni aromate, gustoase, îndulcite cu miere sau alte alternative, pentru a-l atrage și pentru a-i arăta că nu doar produsele de pe raftul magazinelor îl pot face fericit.
Învață-l că regulile sunt importante
Copilul tău are nevoie de ghidare încă din primele momente de viață, iar regulile pe care le impui te ajută să pui bazele unui program alimentar sănătos. Regulile se pot referi la momentele în care poate consuma dulciuri, la nevoia de a mânca salate de fructe în fiecare zi și de a nu lăsa deoparte legumele din farfurie. Nu trebuie să-i impui celui mic să facă aceste lucruri, ci să le introduci progresiv în rutina lui. În timp, acesta va învăța să-și asume aceste reguli ca pe ceva normal, iar rutina alimentară sănătoasă va deveni parte din viața lui până târziu. Acesta va învăța și despre disciplina personală în ceea ce privește consumul de gustări și dulciuri, dacă îl obișnuiești cu o astfel de perspectivă. Este important pentru copii să-și dezvolte aceste obiceiuri acasă, pentru a nu fi tentat să opteze pentru alimente nesănătoase atunci când pleacă la școală sau chiar odată ce locuiește singur.
Alimentația este un subiect care trebuie abordat cu multă grijă și atenție de către părinții de pretutindeni, pentru a pune bazele unei educații potrivite pentru copiii de orice vârstă. Oferă-i opțiuni culinare celui mic, dar și informații pe care le poate aplica de unul singur în viața de zi cu zi.
Sursă foto: pexels.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Solarisplant