Homeschooling în România. Ce este homeschooling și cum se face în România

 Barba Mirela
.

Homeschooling în România este un curent ce pare să prindă tot mai mult teren în ultimii ani. Totuși, această alternativă la educarea copiilor în sistemul clasic de învățământ nu este reglementată legislativ în țara noastră. Așa că, dacă te interesează, poți afla mai multe în cele ce urmează despre ce înseamnă homeschooling în România.

Fenomenul homeschooling în România s-a extins în ultimii ani. Și la fel s-a întâmplat și cu controversele iscate în jurul acestuia. Căci, potrivit unei note interne comunicate de Ministerul Educației și citate de ziare.com, „Sistemul educațional de tip homeschooling nu este recunoscut în România'. Așadar, acest tip de educare alternativă nu este reglementat în țara noastră. Totuși, tot mai mulți părinți aleg să-și educe copiii la domiciliu. Mai ales că perioada pandemiei a dovedit că poate fi eficientă și această practică. Numai că, din punct de vedere legal, școala făcută acasă este posibilă doar pentru copiii cu nevoi educaţionale speciale sau pentru cei care nu se pot deplasa din motive medicale.

Ce înseamnă homeschooling

Deși încă nu foarte răspândit, conceptul de homeschooling în România este practicat de sute de familii din țară. Este vorba despre părinți care au ales să-și retragă copiii sau să îi înscrie la cursuri în afara instituțiilor clasice de învățământ. Și au optat să se ocupe în totalitate de ceea ce presupune educarea copiilor. În plus, curricula și materiile învățate sunt adaptate în funcţie de preferinţele şi afinităţile copiilor.

Dar ce înseamnă de fapt homeschooling? După cum arată și denumirea, provenită din limba engleză, este vorba despre „școala acasă' sau educație în sânul familiei, la domiciliu. Pe vremuri, copiii din familii înstărite erau educați acasă de o guvernantă. Astăzi, computerul sau orice gadget conectat la internet poate înlocui prezența fizică a unui cadru didactic. Și s-a demonstrat asta, cu succes sau nu, în perioada pandemiei.

Există însă și o altă diferență între sistemul educațional clasic și homeschooling. Acesta din urmă se bazează pe interesele copilului, punând accent pe dezvoltarea punctelor sale forte. Copilul urmează a fi educat după valorile și principiile morale, etice și spirituale ale părinților. Conceptul de homeschooling în România și nu numai presupune un program individual. Acesta este conceput după capacitățile și aptitudinile copilului, dar și în ritmul propriu de învățare al acestuia. Cumva, se completează la domiciliu „cei șapte ani de acasă'. Astfel, părintele devine și ghid, mentor și îndrumător.

Ce spune legea despre homeschooling în România

Conceptul de homeschooling în România nu este reglementat. Dar asta nu înseamnă că este ilegal. Potrivit avocatnet.ro, cele mai mari temeri ale celor care vor să meargă pe acest drum sunt legate de amenzile prevăzute pentru neînregistrarea în învăţământul obligatoriu a copilului, precum şi o eventuală vizită din partea Protecţiei Copilului. De asemenea, unii părinţi se tem că homeschoolingul îi va priva pe copii de socializarea cu cei de aceeaşi vârstă. Fapt care se întâmplă preponderent într-un cadru şcolar.

Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale prevede că „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu'. Iar nerespectarea acestei obligaţii din vina părintelui sau a tutorelui se poate sancţiona cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii.

Totuşi, deocamdată, nu există plângeri în acest sens de la părinții implicați în conceptul de homeschooling în România. Iar instituțiile care oferă astfel de cursuri alternative prezintă și prevederile legale. Potrivit Constituției României, „Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine'. Pe de altă parte, aceeași Lege a educației naționale subliniază că „Statul garantează dreptul la educaţie diferenţiată, pe baza pluralismului educaţional, în acord cu particularităţile de vârstă şi individuale'.

Legal sau ilegal?

Cumva, legile actuale se bat cap în cap când vine vorba despre homeschooling în România. Și asta pentru că învățământul este obligatoriu în România, începând cu grupa mare a grădiniței, încă din anul 2020. Iar Articolul 16 din Legea educației, prevede:

„Învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.'

Pe de altă parte, articolul 13 al aceleiași legi, spune că „Învățarea pe tot parcursul vieții este un drept garantat de lege.' Potrivit Art 59. din Legea 1/2011 – Alternativele educaţionale și Structura sistemului naţional de învăţământ preuniversitar prevede ca

„La toate formele de învăţământ alternativ în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în limbi de circulaţie internaţională, se poate înscrie şi pregăti orice cetăţean român.' În același timp, dreptul la învățătură este stipulat și în Constituția României. „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.'

Conform legislației în vigoare, „Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.'. Iar „Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită.' Totuși, „ Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.'

Cum îți înscrii copiii la homeschooling în România

Pentru a face homeschooling în România, părinţii trebuie să îşi înscrie copiii la o așa-numită „şcoală-umbrelă'. Contra unei taxe anuale deloc de neglijat, vor primi, în cadrul programei platformei de homeschooling, materiale didactice sau îndrumări pentru parcurgerea materiei. Unele dintre aceste instituţii oferă chiar lecţii cu anumiţi lectori. Asta în situaţia în care părinţii nu pot explica suficient de bine materia. Totuşi, trebuie menţionat că aceste şcoli-umbrelă nu sunt acreditate de Ministerul Educaţiei.

Majoritatea platformelor de homeschooling au materiale didactice în limba engleză. Așadar, dacă părintele vrea să explice materia predată în limba română, trebuie să facă singur traducerea. În România, sunt mai multe grupuri pe reţelele de socializare care abordează subiectul homeschooling-ului. În cadrul acestora se găsesc informaţii esenţiale pentru trecerea la acest tip de educaţie. Dar şi pentru a crea legături sociale între copiii care învăţă în acest mod.

Ce presupune trecerea de la sistemul clasic la homeschooling și invers

Pentru părinţii care au deja copiii înscrişi în sistemul de învăţământ de stat, trecerea la homeschooling se face prin transfer, pe baza înscrierii la „şcoala-umbrelă'. Dacă nu este acceptată prima variantă, retragerea se face printr-o cerere depusă directoratului instituţiei. Cei mai mulţi părinţi decid să facă acest lucru la finalul anului şcolar. Și asta pentru a oferi copilului o perioadă de repaus, reprezentat de vacanţa de vară, între sistemul clasic şi trecerea la homeschooling. La plecarea din şcoală, părinţii trebuie să ceară şi să primească foaia matricolă a copilului. Pentru copiii care nu au fost înscrişi încă în sistemul clasic sau nu au început încă şcoală, părinţii îi pot înscrie pe aceştia direct la o „şcoală-umbrelă'.

La trecerea din homeschooling în sistemul clasic de învăţământ românesc, aceşti copii vor fi consideraţi elevi străini. Cursurile făcute de aceştia acasă vor trebui să fie echivalate prin diplome sau prin susţinerea unor examene, în anumite cazuri. Legislaţia în materia educaţiei face referire la „documente şcolare din care să rezulte nivelul, durata şi promovarea clasei/claselor pentru care se solicită echivalarea'. Sau este necesară adeverinţa emisă de autoritatea competentă din ţara de oridine care să confirme autenticitatea documentelor de studii. De asemenea, este important de ştiut că echivalarea se realizează la nivelul clasei absolvite sau în curs de absolvire.

„Evaluarea documentelor școlare în vederea echivalării presupune analizarea foilor matricole din străinătate sau de la organizațiile furnizoare de educație, care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, și identificarea claselor efectuate în străinătate sau la organizațiile menționate', se menţionează în metodologia de echivalarea a studiilor efectuate în străinătate.

Avantajele și dezavantajele educației la domiciliu

În zilele noastre, principalul motiv pentru care părinții aleg școala de acasă este mediul de învățare sigur. În plus, acest concept are capacitatea de a satisface nevoile individuale ale copilului. Iar o altă cauză pentru care se alege această alternativă de învățare este nemulțumirea față de educația pe care o primesc copiii lor în școlile publice.

Totuși, există și o serie de dezavantaje, deloc de neglijat, ale homeschoolingului. Pentru părinți, poate fi destul de dificil să se concentreze asupra sarcinilor și să atingă obiectivele educaționale în timp util. Profesorul-părinte ar trebui să-și stabilească obiective și / sau un program clar care să fie respectat, pentru a se asigura că sarcinile sunt finalizate.

Foarte important de știut este că trebuie amenajată și o zonă dedicată educației la domiciliu. Drept urmare, este nevoie de un spațiu amenajat pentru cărți și materiale, un loc liniștit de citit și un computer doar cu această destinație. Asta dacă alegeți să învățați online. Părinții trebuie să-și amintească nu numai să răspundă preferințelor și punctelor forte ale copilului lor, ci și să abordeze punctele slabe.

Educația la domiciliu este o mare responsabilitate, deoarece părinții sunt responsabili pentru educația copiilor lor. De reținut că, dacă nu își echivalează studiile în România, elevii retraşi din şcoli rămân iniţial cu situaţia şcolară neîncheiată. Apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat şcoala.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: Homeschooling.ro, ziare.com, avocatnet.ro

Citește și Sfaturi de parenting pentru creșterea unui copil echilibrat și fericit

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton