Idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară

 Barba Mirela
.

Idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ni se oferă mereu. Numai că nu suntem toți norocoșii posesori ai unor spații generoase, care să ne permită să ne simțim acasă ca-n vacanță. În plus, din cauza spațiului meschin de care dispunem, mai ales la bloc, balconul devine loc de depozitare. Așa că ai nevoie de idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară.

De idei pentru reamenajarea balconului sau terasei avem mereu nevoie. Mai ales dacă locuim în aglomerările urbane, unde spațiul de care dispunem este limitat. De cele mai multe ori, balcoanele blocurilor sunt închise și folosite în cu totul alte scopuri decât cele preconizate. Așa că sunt imperios necesare idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară din plin.

Idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară

Ca să pui în practică idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară, nu trebuie să te supui unor cheltuieli exagerate. Poți face asta și cu bani puțini, dar cu imaginație și creativitate. E drept că s-a împământenit pe la noi ideea că balconul este un spațiu de depozitare. Dar ar trebui să fie o zonă de relaxare, unde să combini utilul cu plăcutul. Mai ales în zilele de vară, când simți nevoia să te simți ca-n vacanță la tine acasă. Sau, de ce nu, poate fi un loc în care să lucrezi remote, cum e la modă acum.

Numai că, înainte de a pune în practică idei pentru reamenajarea balconului sau terasei, ai de făcut câțiva pași importanți:

1.Eliberează spațiul

Pentru a beneficia la maximum de spațiul de care dispui, trebuie să scapi mai întâi de tot ce este de prisos. Dacă nu ai unde să depozitezi anumite lucruri absolut necesare, folosește dulapuri suspendate, etajere și rafturi. Dar lasă loc pentru a putea pune în practică idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară.

2.Ferește-te de soare

Știm deja că razele soarelui nu sunt tocmai prietenoase. Oricât de tare ne-ar plăcea. În zilele toride, nici nu mai e o plăcere să stai în plin soare. Așa că, atunci când te gândești la idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară, ia în calcul un umbrar. Sau gândește-te cum poți să aduci umbră și un pic de răcoare în balcon. Dacă nu ai făcut-o deja, închide-l. Astfel, eviți căldura excesivă vara, dar și depunerile de zăpadă și frigul din sezonul de iarnă. În plus, beneficiezi de mai multă intimitate. Dacă preferi balconul deschis, vezi cum poți monta o pergolă și draperii care să țină razele soarelui la distanță. În același timp, e important ca aerul să circule în voie, să nu se creeze efect de seră.

3.Plantele ajută

Nu doar înfrumusețează spațiul, dar te ajută să te simți în natură. În plus, purifică aerul și unele dintre ele chiar alungă insectele. Așa că niște plante decorative nu ar trebui să lipsească de pe lista cu idei pentru reamenajarea balconului sau terasei ca să te bucuri de vară. Dacă nu te pricepi sau nu ai timp suficient pentru îngrijirea lor, alege soiuri nepretențioase, rezistente.

4.Mobilierul e important

În funcție de destinația pe care intenționezi să i-o oferi, balconul trebuie mobilat corespunzător. De aceea, mobilierul trebuie să fie unul special conceput pentru exterior, dar și ușor de manipulat. Variantele pliabile sunt ideale. Astfel, le poți utiliza vara, iar iarna se pot strânge și depozita. În cazul teraselor, situația se schimbă. Spațiul generos permite amplasarea seturilor de grădină.

Idei pentru reamenajarea balconului sau terasei

Când vine vorba despre reamenajarea locuinței, balconul pare să rămână pe ultimul loc. Or, acesta poate deveni încăperea preferată. De aceea, ai nevoie de idei pentru reamenajarea balconului sau terasei după propriile dorințe și necesități. Căci balconul este, înainte de toate, un spațiu funcțional. Așadar, iată cum să amenajezi un balcon:

În funcție de tip și dimensiuni

Balcoanele pot fi deschise sau închise, spațioase sau foarte mici. Aceste caracteristici influențează semnificativ amenajarea. Un balcon deschis este foarte ușor de amenajat. Vara, reprezintă o opțiune ideală. Totuși, începând din toamnă, situația se schimbă radical. Este mai greu de întreținut. În plus, e nevoie de măsuri de protecție suplimentare pentru mobilier și decorațiuni. Dacă totuși preferi varianta de balcon deschis, atunci e obligatoriu să cumperi mobilier de exterior, rezistent la intemperii. Trebuie să folosești materiale rezistente la umezeală, care nu ruginesc și nu se erodează. Pe de altă parte, un balcon închis lasă loc la o sumedenie de variante de amenajare. Important este ca rezultatul final să ofere un aspect prietenos, armonios, iar spațiul să fie util.

Un balcon mic este o adevărată provocare când vine vorba despre idei pentru reamenajarea balconului sau terasei. Mai ales dacă vrei ca acesta să fie și funcțional, și să aibă și loc de relaxare. Dacă este închis, cel mai indicat este să optezi pentru mobilierul făcut pe comandă. Astfel, poți profita de fiecare centimetru disponibil. Din păcate, va trebui să renunți la decorațiuni în exces.

Balconul mare oferă un spațiu generos. Așa că ai la dispoziție mai multe opțiuni de amenajare. Îl poți folosi atât ca spațiu de depozitare, cât și de relaxare. Totuși, de obicei, la bloc, balcoanele sunt lungi și înguste. Și sunt cel mai dificil de amenajat. Dar, cu puțină imaginație, se poate obține un loc desprins din revistele de design interior. Se pot utiliza corpuri de depozitare pe laterale. Mijlocul rămâne astfel liber.

În funcție de poziționare

Locul în care este pozitțonat balconul poate influența modalitatea de amenajare. Căci oricine își dorește să transforme balconul într-o încăpere care să servească în scopuri multiple. Dar trebuie să se plieze și după necesități. Astfel, dacă balconul este în prelungirea bucătăriei, poate fi transformat într-o extensie a acesteia. Poate deveni și cămară pentru iarnă sau chiar locul de gătit în sine.

Când balconul aparține sufrageriei sau livingului, este locul ideal pentru relaxare. Și poate fi decorat în așa fel încât să ofere confort și armonie. Dacă balconul continuă dormitorul, este cel mai bun loc pentru a crea o oază îmbietoare de relaxare. Totuși, poate prelua și rol de dressing, dacă dormitorul nu este suficient de generos.

Dacă balconul este situat la mansardă și e sub formă de terasă, te numeri printre cei mai norocoși. Un astfel de balcon poate avea diferite întrebuințări. De la spațiu de depozitare, la locul ideal pentru a savura cafeaua sau pentru a-ți face treaba pentru serviciu.

În funcție de stil

Dacă balconul vine în prelungirea unui apartament mobilat modern, luxos, îl poți amenaja în același stil. Sau ai putea să creezi un efect contrastant, decorându-l așa încât să te simți acolo ca pe o insulă exotică. Depinde doar de tine să alegi stilul care ți se potrivește.

Un balcon modern este minimalist, simplu și elegant totodată. Mobilierul trebuie să acopere strictul necesar și nu iese în evidență decât prin accente de culoare. Un balcon clasic arată bine cu mobilier din lemn, cu ghivece cu plante și flori. Câteva statuete mici pot da un plus de eleganță.

Stilul mediteranean sau cel exotic te pot trimite direct în vacanță la o simplă ieșire pe balcon. Inspiră-te din amintirile rămase de pe litoralul grecesc, de pe coastele Italiei sau de pe insulele exotice pe unde ai fost. Dacă ești ceva mai excentric, poți folosi pentru umbră stuf. Și poți chiar să agăți un hamac, dacă spațiul îți permite.

Dacă vrei să te întorci în timp, poți opta pentru stilul vintage. Aici te poți „juca' refolosind covoare de la bunica, taburete și decorațiuni din zestrea familiei. Ca să retriești copilăria petrecută la țară, la bunici, sau dacă îți place ambianța rurală, atunci un decor rustic este perfect pentru tine. Câteva ștergare, mobilier vechi, de la țară, o ladă de zestre, un cufăr sunt numai câteva idei pentru reamenajarea balconului sau terasei în stil rustic.

Cum alegi finisajele pentru balcon

Izolarea termică este foarte importantă pentru balcoane. Și trebuie luată în calcul când cauți idei pentru reamenajarea balconului sau terasei. Materialele pentru finisaje ar trebui să îndeplinească anumite condiții. Spre deosebire de restul încăperilor, balconul are nevoie de izolare termică.

Așadar, ai nevoie de produse de calitate. Aceasta va facilita confortul, dar va și ajuta la menținerea unei temperaturi constante în casă, fără costuri mari pe facturi. În plus, va împiedica apartiția mucegaiului și a igrasiei. Trebuie izolați pereții, dar și podeaua, cu vată minerală, poliester expandat sau extrudat. Cel mai bine ar fi să apelezi la serviciile unui constructor avizat, ca să ai garanția reușitei.

Și iluminarea corespunzătoare a balconului este importantă. Folosește lumină cât mai aproape de cea naturală sau lumină rece, dacă dedici balconului unui birou sau bucătăriei. Pentru relaxare, poți folosi lampioane cu led, ghirlande și decorațiuni luminoase sau lumini ambientale.

Cum transformi balconul în biroul perfect

Persoanele care lucrează preponderent de acasă pot face din balcon spațiul ideal pentru mediul de lucru. Mai ales dacă locuința nu este suficient de spațioasă. Ar trebui sa profiți la maximum de fiecare colțișor, iar balconul poate fi cea mai bună opțiune.

În functie de dimensiunile incăperii, alege corpuri de mobilier pe care le consideri necesare. Dacă spațiul este restrâns, cum se întâmplă în cazul majorității balcoanelor, ideal ar fi să optezi pentru un birou alb sau de culoare deschisă. Acesta trebuie să fie bine structurat și compartimentat. Astfel, poate fi dedicat și depozitării materialelor de lucru necesare.

Folosește un scaun confortabil, de preferat pliabil. Alege decorațiuni minimaliste și pune câteva plante. În acest fel vei avea parte de atmosfera pe care și-o dorești, dar și de spațiul de care ai nevoie. În plus, vei reuși să te concentrezi mai bine și vei fi mai productiv.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: homelux.ro

Citește și Idei de activități distractive pentru o petrecere de vară în grădină

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton