Ienupărul – proprietăți, beneficii, întrebuințări în bucătărie

.

Ienupărul este una dintre plantele sacre. E cunoscut de mii de ani și încă se bucură de popularitate pentru virtuțile sale. Se consumă ca medicament, dar până și marii chefi l-au ridicat la rang de cinste în bucătăriile cu pretenții. Drept urmare, ar trebui să știm cu toții mai multe despre ce proprietăți, beneficii și întrebuințări are ienupărul.

Poate că mulți îl privesc doar ca pe un arbust decorativ. Dar ienupărul este un adevărat dar al naturii pentru om. Da, este un arbust de conifere aromatice. Și se trage din regiunile temperate și reci ale emisferei nordice, din Asia, Europa și America de Nord. Mai puțin cunoscut însă este faptul că boabele uscate de ienupăr, uleiul și extractele de fructe, scoarța și alte părți ale arbustului se folosesc pentru a trata o mare varietate de afecțiuni. În plus, adaugă savoare preparatelor culinare.

Cum ajută ienupărul

Ienupărului i se mai spune și „planta celor o mie de virtuți'. Dar denumirea științifică este de Juniperus communis. Foarte rezistent la intemperiile naturii, crește și în pădurile din zonele montane de pe la noi. Și nu sunt mulţi cei care ştiu că fructele acestui arbust, încă de secole, sunt întrebuinţate ca remedii terapeutice. Sunt adevărate leacuri, sub formă de infuzii, uleiuri esenţiale, ceaiuri şi tincturi.

Acesta aparține familiei chiparosului și crește în preajma pădurilor și în zonele montane din toată emisfera nordică. Și este singurul conifer care produce un condiment. Frunze sale sunt înțepătoare, sub formă de ace. Ienupărul poate trăi câteva sute de ani și, în funcție de loc, crește fie ca un arbust, fie ca un copac înalt de câțiva metri. Boabele de ienupăr au fost folosite ca mirodenie încă din Evul Mediu.

Ienupărul are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Dar reușește și să reducă glicemia celor care suferă de diabet. În plus, contribuie la reducerea grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale. Tratează cu succes afecțiuni gastrointestinale și urinare, precum și afecțiuni cutanate și inflamatorii.

Se crede că proprietățile terapeutice ale ienupărului provin din diverși compuși pe care îi conține. Este bogat în uleiuri aromatice, zaharuri inversate, rășini, catehină, acid organic, acizi terpenici, leucoantocianidină, alcaloizi, flavonoide, taninuri, gume, lignină și ceară. În folclor, ienupărul este considerat a fi protector al casei. Ne ferește de hoți și de accidente. Un ienupăr în fața ușii de la intrare protejează și menține sănătatea.

Deși ienupărul a fost folosit din punct de vedere istoric pentru multe afecțiuni, nu există studii științifice de calitate pentru a-i stabili eficacitatea. Pe lângă utilizările sale medicinale, boabele de ienupăr uscate și zdrobite sunt folosite pentru a aromatiza alimente precum carne, supe, sosuri și tocănițe, precum și anumite băuturi alcoolice, cum ar fi berea și ginul. Ienupărul este de asemenea folosit ca parfum în săpunuri, produse de îngrijire a pielii și produse cosmetice. Uleiul esențial extras din boabele de ienupăr este folosit în aromoterapie, masaj și în timpul ceremoniilor religioase pentru a purifica aerul.

Ce boli se tratează cu boabe de ienupăr

De mărimea boabelor de mazăre, cu o culoare albăstrui-violet şi un gust uşor acidulat, fructele de ienupăr sunt bogate în flavonoizi, tanini, antociani (pigmenţi ce le conferă fructelor culoarea violacee) şi variate răşini. Principiul aromatic extras în urma prelucrării este un puternic antibacterian şi antiseptic. Mestecate în stare crudă, fructele de ienupăr sunt excelente pentru tractul digestiv şi nu numai.

Deși informațiile nutriționale despre boabele de ienupăr sunt limitate, se știe că acestea furnizează anumite vitamine și o serie de compuși vegetali. La fel ca majoritatea celorlalte fructe de pădure, boabele de ienupăr sunt o sursă bună de vitamina C. Are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Și ajută la protejarea celulelor. Poate susține sănătatea inimii, îmbunătățind nivelul de colesterol bun și reducând nivelul crescut de trigliceride și de colesterol rău. Are și o acțiune antibacteriană și antifungică. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a-i testa eficiența asupra infecțiilor fungice sau bacteriene la oameni.

Iată ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul acestei plante:

1.Infecțiile

Încă din vremuri străvechi, reuşind să combată prezenţa bacteriilor şi a virusurilor, a fost folosit în tratarea afecțiunilor respiratorii, precum bronșita, gripa, infecțiile pulmonare.

Ienupărul devine un antiseptic natural în cazul infecţiilor urinare şi al afecţiunilor aparatului respirator. Poate fi utilizat şi în aplicările externe în caz de eczeme sau acnee.

2.Guta și afecțiunile renale

Această plantă este renumită pentru acțiunea sa depurativă. Printre proprietăţile atât de preţioase se numără şi capacitatea ienupărului de a facilita eliminarea acidului uric. Utilizarea fructelor de ienupăr dă rezultate foarte bune în tratamentul litiazei renale (calculi renali). Cu alte cuvinte, reușește să elimine pietrele de la rinichi. Datorită principiilor active diuretice, planta face parte din categoria remediilor care stimulează funcția renală și protejează aparatul urinar de infecţii.

3.Tulburări gastrointestinale

În vederea facilitării digestiei, este recomandat consumul fructelor în stare crudă, dar şi a tincturilor din ienupăr. Ajută în special în cazul stomacului 'leneş' şi pentru accelerarea tranzitului intestinal.

4.Tuse și boli ale aparatului respirator

Acţiunea sedativă a fructelor de ienupăr este cunoscută. Mestecate sau consumate ca atare, fructele au o acţiune calmantă. Sunt un sedativ perfect pentru accesele de tuse, în cadrul afecţiunilor respiratorii. În același timp, planta întărește sistemul imunitar slăbit.

Acţiunea expectorantă îl transformă într-un remediu fitoterapeutic indicat în bronşite şi alte maladii respiratorii, pentru eliminarea secreţiilor.

5.Reumatism

Uleiurile esenţiale de ienupăr ajută la tonifierea ţesuturilor conjunctive. Previn crampele şi ajută la relaxarea musculară. Produsele care conțin ienupăr sunt foarte eficiente, așadar, la ameliorarea simptomelor supărătoare cauzate de bolile reumatice. Aplicările topice cu uleiuri esenţiale de ienupăr, eventual prin masarea uşoară, pot fi de ajutor în combaterea durerilor musculare sau a celor ce însoţesc maladiile sistemului osteoarticular (artrite, artroze, reumatism).

6.Diabet

Potrivit studiilor medicale, fructele de ienupăr şi-au dovedit proprietăţile hipoglicemice. În ultimii ani, sunt tot mai utilizate și recomandate în diverse planuri terapeutice pentru diabetul zaharat.

7.Probleme ale pielii

Prin activitatea lor antiseptică, tincturile, unguentele şi infuziile din ienupăr favorizează reglarea funcţiilor pielii. Și ameliorează unele afecțiuni dermatologice, precum acneea sau eczemele. Uleiurile esențiale din ienupăr sunt remedii optime pentru calmarea pruritului cauzat de înțepăturile de insecte.

Când și cum poate face rău ienupărul

În ciuda virtuților sale terapeutice, ienupărul poate fi și periculos. Trebuie să te gândești mereu că nu tot ce înseamnă plantă și „natural' pentru tine îți face și bine. Chiar și cele mai periculoase otrăvuri tot din plante se obțin, nu-i așa? Așa că e foarte important să știi că sunt multe tipuri de ienupăr și nu toate sunt comestibile. Doar boabele din Juniperus communis sunt cel mai frecvent folosite. Când vine vorba despre uleiuri esențiale, acestea nu se vor ingera niciodată!

În plus, remediile pe bază de ienupăr pot avea și efecte secundare. În doze prea mari, poate cauza diaree, dureri de stomac, de rinichi, hematurie sau sânge în urină, accelerare a ritmului cardiac. Drept urmare, trebuie să iei imediat legătura cu medicul în astfel de situații. Și să îi spui că ai urmat un tratament cu astfel de remedii.

Mai pot apărea și stări de amețeală, dificultăți de respirație și chiar aritmii. În cazuri mai grave, apar dureri de cap severe, confuzie, dificultăți de vorbire, pierderea coordonării, senzație de instabilitate. Și sistemul nervos poate reacționa agresiv prin mușchi înțepeniți, febră mare, transpirație, confuzie, tremurături și senzație de leșin. Se întâmplă să apară tulburări și la nivelul ochilor. Și se manifestă prin vedere încețoșată, durere sau umflături și apariția de halouri în jurul luminilor. După utilizarea externă, pot apărea bășici, iritații ale pielii, dermatite și congestie nazală.

Așadar, ca orice medicament, și această plantă trebuie consumată cu precauție. Nu o folosi dacă suferi de inflamații renale sau dacă ești sub tratament pentru diabet și nu ai avizul medicului pentru asta. Nu utiliza ienupărul în caz de sarcină, căci poate induce contracții uterine și provoca avort spontan. Nu aplica produse cu ienupăr pe pielea rănită sau iritată.

Doza adecvată de ienupăr depinde de mai mulți factori, precum vârsta, starea de sănătate și alte condiții. Nici nu există suficiente informații științifice pentru a determina o doză adecvată. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe etichetele produselor și consultă medicul înainte de utilizare.

Cum se întrebuințează în bucătărie

Boabele de ienupăr sunt un ingredient popular în diverse variante culinare. Și sunt folosite drept condiment în aproape toate bucătăriile din Europa. Dar trebuie să știi că sunt multe tipuri de ienupăr și nu toate sunt comestibile. Doar boabele din Juniperus communis sunt cel mai frecvent folosite în gastronomie.

În mod tradițional, se folosește la mâncărurile din varză murată, varză roșie și albă, la prepararea plăcintelor, la carne de vânat sau în marinate. Sunt potrivite și pentru mâncărurile din carne de miel, vită și porc cât și pentru sfeclă, supă de pește și ragout. Și asta pentru că adaugă alimentelor parfumul pădurii de conifere. Are un gust aromat, dulceag, cu note lemnoase, proaspete și rășinoase. Aroma și gustul boabelor uscate de ienupăr amintesc de boabele de piper roz.

Pentru dezvoltarea aromei sunt suficiente 8-10 boabe de ienupăr pentru aproximativ 1 kg de carne, șuncă sau pește. Pentru fripturi, se combină cu foi de dafin, cuișoare și coajă de portocală. Boabele de ienupăr mai sunt folosite ca ingredient de bază la prepararea și aromatizarea anumitor băuturi alcoolice, cele mai populare fiind ginul și celebra băutură olandeză Genever.

Trebuie reținut faptul că aroma boabelor de ienupăr se pierde repede. Așa că acestea trebuie pisate sau ușor zdrobite cu puțin timp înainte de utilizare. Boabele de ienupăr se combină bine cu fenicul, cuișoare, usturoi, dafin, măghiran, ienibahar, piper, piper roz, rozmarin și cimbrișor.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: medicinenet.com, drugs.com,

Citește și Top 9 condimente simplu de folosit pentru preparate delicioase

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton