Azi, câteva fire pe pernă, mai multe pe perie și pe haine. Mâine, o șuviță întreagă la spălat… Așa ne trezim, la un moment dat, siliți să recunoaștem că avem o problemă cu podoaba capilară. În ciuda strădaniei de a-l păstra frumos și sănătos, părul se încăpățânează să pice, fir cu fir. Și de aici pleacă și întrebarea: „Îți cade părul dacă porți pălării, șepci sau căciuli?'.
Cuprins
Făcând haz de necaz, românul obișnuiește să spună că „părul prost părăsește capul deștept’. Numai că nu prea e de glumit pe tema asta. Căci căderea excesivă a părului poate fi semnul unei afecțiuni. Da, sunt și mituri tot mai răspândite în mediul online legate de acest aspect.
Ai schimbat nenumărate mărci de șampoane și balsamuri. Ai încercat diverse măști și leacuri băbești. Ai renunțat la uscătorul de păr și urmezi toate sfaturile specialiștilor de prin reviste. Cu toate astea, problema parcă se accentuează pe zi ce trece, în loc să remarci o ameliorare. Dar la medic ai fost? Dacă răspunsul este „nu’, atunci ar fi bine să-ți pui câteva întrebări. Și în loc să crezi că îţi cade părul dacă porţi pălării, şepci sau căciuli, mai bine ai face o programare la spcialist.
Cuprins
De ce ne cade părul
Înainte de toate, e bine să știi că pierdem zilnic între 50 și 100 de fire de păr. Este un fenomen natural și deloc îngrijorător. Dar când pică mult mai multe, e cazul să tragi un semnal de alarmă. Chiar dacă nu e cazul să te alarmezi exagerat, cu gândul la înfricoșătoarea perspectivă a unei eventuale calviții, cunoscută sub urâtul nume popular „chelie’. Totuși, e indicat să consulți un medic de specialitate. Căci, banala cădere a părului sau alopecia poate trăda afecțiuni care necesită tratament de lungă durată.
Numai un set detaliat de analize de sânge poate oferi soluția salvatoare. De la o banală mătreață ori o ciupercă a scalpului, până la boli venerice severe, precum sifilisul secundar, gama afecțiunilor care conduc la căderea părului este foarte largă. Mai mult, chiar și produsele cosmetice pe care le folosești cu scop terapeutic pot duce la accentuarea problemei. Asta dacă sunt folosite fără indicația unui specialist.
Dacă știi că suferi de afecțiuni cronice, precum diabetul, seboreea, leucemia ori de infecții localizate în diverse părți ale corpului, trebuie să privești căderea părului ca pe un fenomen normal. La fel și atunci când urmezi cure de slăbire neavizate, drastice, care privează organismul de mineralele și vitaminele necesare bunei funcționări.
Ce contribuie la căderea părului
Dereglări hormonale
Când hormonii o iau razna, nu-i de glumă! Nivelul ridicat de testosteron, componentele anumitor tipuri de pilule anticoncepționale, perioada imediat următoare nașterii sau cea a intrării la menopauză, stresul, șocurile emoționale sunt numai câteva dintre motivele pentru care circuitul hormonal se dă peste cap.
După 3 luni de la momentul în care devin mame, majoritatea femeilor suferă din cauza căderii excesive a podoabei capilare. Numai că, în cazul lor, nu e nimic ciudat la mijloc. Explicația e simplă: în perioada sarcinii, nu cad decât foarte puține fire de păr, așa că regenerarea care ar fi trebuit să se producă pe parcursul a 9 luni are loc ulterior. Nu același lucru se poate spune despre dereglările funcțiilor tiroidei. În astfel de situații, vizita la medicul endocrinolog este singura metodă de a remedia problema.
Alimentația nepotrivită
Lipsa vitaminelor și a mineralelor duce la scăderea calității firului de păr și, în timp, la pierderea acestuia. Prin urmare, o alimentație echilibrată joacă un rol-cheie în menținerea poadoabei capilare. Dacă organismul nu beneficiază de suficient de mult fier, chiar dacă nu suferi de o formă de anemie, părul este predispus la cădere.
Dar nu lua suplimente de la tine putere, ci numai la recomandarea unui specialist, în urma unor analize de sânge! Un exces de fier poate duce la complicații severe, la fel ca și nivelul ridicat al vitaminei A sau al seleniului. Acestea trebuie luate numai în combinație cu alte vitamine, niciodată separat.
Anemia
Anemia prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere, înainte de menopauză. Și asta din cauza pierderilor lunare de sânge, a sarcinii, nașterii și alăptării. Riscul lipsei de fier crește la această categorie de persoane în cazul curelor de slăbire și al dietelor vegetariene greșit aplicate. Carenţa de fier poate fi bănuită atunci când sunt remarcate oboseala fizică și psihică nejustificate, paliditate, modificări ale unghiilor și căderea părului.
Persoanele cu anemie au tenul palid şi prezintă o stare de slăbiciune, ameţeală, probleme digestive şi dereglări menstruale. Confirmarea se face prin analize de laborator: măsurarea hemoglobinei, evaluarea depozitelor de fier prin determinarea feritinei și a fierului disponibil prin determinarea saturației transferinei.
Stresul
Perioadele intense, care ne suprasolicită fizic și emoțional sunt asociate adesea cu o cădere exagerată a părului. Există și dovezi medicale care arată că, în perioadele stresante, firele de păr se subțiază și devin mult mai fragile. Dar este un fenomen reversibil. Nu toată lumea ajunge la asta, dar unii dezvoltă așa-numita alopecia areata. Este vorba despre o afecțiune autoimună care se declanșează la stres. Și se manifestă prin căderea părului pe anumite proțiuni ale scalpului.
Coafatul și stilizarea
La fel ca în oricare alt aspect al vieții, ce-i prea mult strică. Să abuzezi de produse cosmetice pentru îngrijirea părului este o mare greșeală. Și coafatul frecvent și încărcarea firelor de păr cu produse de stilizare pot duce, în timp, la pierderea podoabei capilare. Nu numai că-ți distrugi părul, dar afectezi și scalpul.
Îți cade părul dacă porți pălării, șepci sau căciuli?
În urma unei simple căutări pe internet, vei avea tendința să crezi și mai mult în ideea că îți cade părul dacă porți pălării, șepci sau căciuli. La fel ca și sfaturile referitoare la nutriție, mediul online abundă în recomandări contradictorii și mituri legate de păr. Fără vreun temei științific, mulți susțin că firele de păr sunt afectate de purtarea permanentă a obiectelor de vestimentație destinate acoperirii capului.
Cum bărbații sunt mai des afectați de calviție iar ei obișnuiesc să-și acopere capul cu șepci, pălării ori căciuli, e mai simplu să dea vina pe accesorii decât pe vreo boală sau pe moștenirea genetică. Totuși, există un sâmbure de adevăr în această poveste. Și s-a efectuat și un studiu prin care cercetătorii au încercat să afle factorii care duc la căderea părului.
Ce spun oamenii de știință
Studiul menționat anterior a fost efectuat pe 92 de perechi de gemeni identici. Și s-a descoperit că cei care au purtat șepci sau pălării au pierdut mai mult păr decât frații lor. Dar s-a observat și că volumul mare de excerciții fizice de durată, consumul de alcool și abuzul de produse de îngrijire duc la același rezultat neplăcut.
Pe de altă parte, medicul dermatolog american John Anthony, de la Cleveland Clinic, susține că purtarea de pălării, șepci sau căciuli prea strâmte sau prea călduroase poate duce la scăderea fluxului sanguin la nivelul foliculilor firelor de păr. Drept urmare, aceștia își pierd puterea și părul cade. Deși fenomenul ar putea fi temporar și reversibil, obiceiul păstrat în timp poate duce la pierderea ireversibilă a podoabei capilare.
Există și alt studiu care a testat atât femei cât și bărbați. Și s-a dovedit că îți cade părul dacă porți pălării, șepci sau căciuli preponderent în cazul în care ești de sex masculin. Femeilor nu li s-a întâmplat asta. Pe de altă parte, o altă cercetare i-a avut în vizor pe purtătorii de uniforme militare. Și nici la aceștia nu s-a confirmat căderea părului din cauza purtării caschetelor specifice.
Ce este alopecia de tracțiune
Persoanele care obișnuiesc să-și țină părul prins strâns în coadă sau coc se confruntă adesea cu aceasta. După cum îi spune și numele, alopecia de tracțiune apare din cauza traumatizării rădăcinilor firelor de păr. Tragem de păr ca să-l pieptănăm, să-l întindem, să-l legăm cât mai strâns. În timp, se observă rărirea sau chiar absența părului în zona frunții, a urechilor și a cefei.
Acest tip de alopecie afectează cu precădere persoanele care sunt obligate să-și prindă părul la serviciu. Și în această categorie intră medicii, cosmeticienii, lucrătorii în industria alimentară, personalul militar feminin, cei cu meserii în domenii cu factori de risc și accidente de muncă mari. Dar poate apărea și la persoanele care obișnuiesc să poarte frecvent pe termen lung obiecte de acoperit capul foarte strâmte.
Cum să previi căderea părului
Acestea fiind spuse, ai aflat că nu îți cade părul dacă porți pălării, șepci sau căciuli. Sau cel puțin nu acesta este principalul factor de risc. Totuși, potrivit specialiștilor, e important să iei câteva măsuri de prevenție. În primul rând este esențial să asiguri o bună circulație a sângelui la nivelul scalpului. Cum alopecia este în cea mai mare parte genetică, nu prea sunt multe modalități de a o preveni. Dar măcar o poți amâna respectând câțiva pași simpli.
Măsura potrivită
Când crezi că îți cade părul dacă porți pălării, șepci sau căciuli, gândește-te dacă ai cu adevărat măsura potrivită. Cum spuneam, accesoriile prea strâmte restricționează circulația sângelui la nivelul scalpului. Chiar dacă nu vei pierde păr, acesta nu va mai arăta la fel de bine și de sănătos. O șapcă, o pălărie, o căciulă sau un basc nu foarte strâmte îi permit să fii șic, îți țin de cald sau de răcoare, fără a-ți afecta podoaba capilară.
Materiale care lasă pielea să respire
Bumbacul, inul și lâna sunt materialele de preferat atunci când vine vorba despre obiecte vestimentare pentru acoperit capul. Acestea lasă sângele să circule în voie și permit și aerisirea corespunzătoare a scalpului. Prea multă căldură și transpirația pot duce la multe alte probleme ale scalpului pe termen lung.
Evitarea purtării pe termen lung
O pălărie dă o notă de eleganță. Și este foarte utilă pe timpul verii, pentru a ne feri de razele puternice ale soarelui. Iarna, ne ține de cald. Dar oricât de dependenți am fi de ele, aceste accesorii ne pot dăuna dacă le purtăm excesiv. Drept urmare, nu e nimic rău să îți acoperi capul până ajungi la serviciu de acasă, spre exemplu. Dar, odată ce ai ajuns într-un spațiu închis, nu mai sta cu capul acoperit. Lasă-ți scalpul să respire și dă-i pauze binemeritate de la șapca, pălăria sau căciula care îl sufocă.
Îngrijirea corectă
Nu abuza de produsele destinate îngrijirii părului și nici de coafurile care îți fac părul să sufere. Evită uscarea și mai ales întinderea firelor la temperaturi ridicate. Periază-ți părul cu delicatețe și nu-l încărca. Pe cât posibil, evită medicamentele și suplimentele care-ți promit un păr bogat, dacă acestea nu ți-au fost recomandate direct de către medicul tău curant. Ferește-ți podoaba capilară de razele ultraviolete și protejeaz-o cu eșarfe lejere sau cu pălării ușoare și largi.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: aventusclinic.com, healthline.com, clevelandclinic.org,
Citește și De unde vin denumirile degetelor de la mână și ce înseamnă