Jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun

.

Jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun se mai practică încă. Mai ales în familiile în care copiii fac legea distracției de sărbători. Și sunt chiar binevenite, căci reuniunile la mesele în familie de sărbători pot deveni și plictisitoare. Așadar, iată care sunt cele mai interesante jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun.

Dacă te numeri printre iubitorii de jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun, sigur ai deja un „arsenal’ bogat. Totuși, pentru începători și pentru cei are sunt în pană de idei, iată care sunt acele jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun, „pe val’ în această perioadă.

Jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun


Numărătoarea inversă a început deja. Iar pregătirile pentru cea mai așteptată seară din an sunt în toi. Seara de Ajun de Crăciun este cea care aduce multă bucurie, emoții puternice, daruri magice, dar și nostalgii. Și ce poate fi mai frumos decât să împărtășești magia acelor clipe cu toți cei dragi?! După alergătura prin magazine, după bucătăreală și curățenie, vine și vremea în care să te așezi, să te deconectezi de la ritmul cotidian și să savurezi clipe de basm. Iar aceste jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun îți vor crea, cu siguranță, unele dintre cele mai spectaculoase amintiri. Nu trebuie decât să combini tradițiile neaoșe cu cele internațioale sau la modă în zilele noastre. Și iată ce ai de făcut:


1.Pregătiți tratații dulci pentru Moș Crăciun, reni și… colindători

Momentele în care întreaga familie se implică în prepararea meniului de sărbători sunt neprețuite. Mai ales dacă fiecare contribuie în felul lui la prepararea dulciurilor dedicate Moșului și renilor. În plus, puteți construi împreună o căsuță din turtă dulce și chiar un brăduț împodobit cu fursecuri.

Cum Crăciunul e sărbătoarea faptelor bune, ați putea să vă surprindeți și vecinii. Împrăștiați spiritul sărbătorilor în cartier și lăsați-le câte o punguță cu fursecuri. Și, de ce nu, puteți împărți din ele și sărmanilor. Puteți prepara fursecuri, turtă dulce, biscuiți și acadele. Și ar fi bune și câteva bezele, ca să se topească delicios în cănile cu ciocolată caldă.


2.Mergeți la colindat

Acum ni se pare ciudat că trebuie să căutăm jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun. Pe vremuri, colindatul era activitatea preferată de toată lumea, indiferent de vârstă. Mersul din casă în casă nu era doar profitabil, ci și un prilej de socializare extraordinar. Așadar, învățați un colind frumos și mergeți cu toții la colindat. Filmați-vă și postați filmulețele pe rețelele de socializare. Sigur veți deveni virali cântând în familie.


3.Confecționați felicitări de Crăciun

Poate că nu mai sunt la modă, dar felicitările lucrate manual au farmecul lor. Iar cele făcute de copii sunt amintiri neprețuite peste timp. Copiii vor fi încântați să-și exprime talentul în febra creației. Mai ales dacă vor concepe cartonașe tematice personalizate pentru toți cei dragi lor.

4.Concepeți vasul recunoștinței

Alegeți un vas încăpător. Poate fi un bol, un borcan sau un castron. Mai aveți nevoie de foi și obiecte de scris. Astfel, veți putea să vă arătați și altfel bucuria de a fi împreună. La lumina bradului, începeți să umpleți vasul recunoștinței cu gânduri bune.


Fiecare membru al familiei va comunica oral pentru ce este recunscător. Apoi va scrie pe un bilețel gândul său și îl va adăuga în vas. Luați acest moment cu magia pe care o aduce și nu uitați să fiți recunoscători pentru lucrurile mici.

5.Faceți decorațiuni parfumate

Vă puteți folosi de borcane mai vechi, de steluțe, crenguțe de brad și alte ornamente, precum și de lumânărele parfumate. Copiii își pot lăsa imaginația și creativitatea să zburde, umplând borcanele așa încât să arate frumos și să creeze un spațiu propice pentru a plasa lumânarea deasupra. Cu ceva lipici și multă răbdare, sigur vor ieși adevărate capodopere.


6.Organizați o seară a amintirilor în imagini

Fie că faceți o ședință foto unică, haioasă, fie una clasică, aceasta va fi un prilej de a crea amintiri superbe. Oricum toată lumea face poze cu telefonul. Așa că ați putea profita de momentele împreună pentru a le imortaliza.

Mai mult decât atât, copiii se bucură mult la vederea imaginilor cu părinții sau bunicii lor pe când erau la aceeași vârstă sau în tinerețe. Așa că acum ați putea lua la răsfoit albumele cu poze. Copiii vor putea vedea cum era Crăciunul odinioară, iar voi veți retrăi magia acelor vremuri.


7.Împachetați cadouri

Pregătiți cutii, hârtii cu imagini simbolice de Crăciun, foarfece și alte rechizite necesare pentru împachetarea unui cadou. Faceți o competiție și vedeți cine împachetează cel mai repede și mai frumos un cadou. Se ia în considerație și creativitatea ambalajului.

8.Jucați „Căciula lui Moș Crăciun

Atmosfera festivă a petrecerii de Crăciun poate fi transformată în joc. La sosire, oferă fiecărui invitat câte o căciulă roșie de Moș Crăciun. Și anunță regulile jocului: nimeni nu își poate da jos căciula înaintea ta. Ultimul care rămâne cu căciula pe cap pierde. Mai târziu, după ce unii vor uita complet de joc, scoate-ți discret căciula. Pe măsură ce alții observă, își vor da și ei jos căciulile roșii. Persoana care este atât de prinsă în conversație, încât rămâne ultima cu căciula în cap, a pierdut jocul. Oferă-i însă șansa de a fi primul jucător în următorul joc de petrecere.

9.Preparați celebrul cocktail Tom și Jerry

Acesta este una dintre băuturile celebre prin alte părți pentru seara de Ajun. Parfumează simțurile și încălzește spiritele. Este un fel de lichior de ouă sau eggnog, cu ceva stropi de rom sau coniac în plus. Este o licoare specială și, în varianta fără alcool, e delicioasă și pentru cei mici.

10.Urmăriți-l pe Moșul

Exact cum urmăriți coletele care urmează să fie livrate la domiciliu, așa îl puteți urmări și pe Moș Crăciun pe traseu. Site-ul NORAD vă ajută. Iar copilașii nerăbdători pot vedea în timp real cât mai are până ajunge la ei cu darurile. Trebuie numai să vă asigurați că micuții sunt deja în pat și sunt pe cale să adoarmă atunci când Moșul se apropie de adresă.

11.Citiți povești de Crăciun

Alegeți cărți de povești sau alte lecturi cu tematică de Crăciun și citiți-le cu voce tare. E posibil ca bunicul să sforăie deja în fotoliu după primele pagini. Dar copiii vor participa cu drag la această activitate.

12.Faceți cadouri pentru sărmani

Provocați întreaga familie să doneze ceva pentru cei mai puțin fericiți de soartă. Faceți împreună un colet care să conțină atât haine și jucării, cât și alimente. Cu siguranță veți găsi o familie care se va bucura nespus să le primească în ziua de Crăciun.

13.Încercați stilul nordic „hygge’

Ce înseamnă cu adevărat un Crăciun hygge (a se citi hiu-gu)? Este greu de tradus într-un cuvânt acest concept. Căci include tot ceea ce presupune o sărbătoare caldă, colorată, confortabilă, plină de bucurie și pace sufletească. Totul se petrece în sânul familiei, alături de cei dragi, în confortul propriei locuințe. Ținuta obligatorie trebuie să fie formată din pijamale comode și pături pufoase. Cum sunt acum pe piață o mulțime de modele cu motive de sezon, vă puteți îmbrăca toți, de la bunici la animăluțele de companie, în pijamale asortate. Aprindeți lumânărele parfumate, preparați băuturi calde și bucurați-vă de clipele magice.

14.Sărbătoriți italienește

Festinul cu șapte feluri de pește este specific italian pentru Ajun de Crăciun. Drept urmare, puteți renunța, măcar o dată, la meniul tradițional, în care porcul tronează. Și puteți încerca un meniu legendar, care datează de pe la 1900. Important este să aveți șapte preparate delicioase, făcute din șapte pești diferiți. Sau puteți apela la un restaurant cu specific italienesc, care are la vânzare un asemenea meniu de Ajun.

Jocuri pentru toată lumea

Dacă tot petreceți la domiciliu, nu ar fi rău să vă și jucați puțin. Premiul ar putea consta în avantajul câștigătorului de a deschide primul cadourile primite. Și iată câteva jocuri și activități pentru familie în Ajun de Crăciun:

1.Ghicește-mă!

Scrieți numele unei personalități celebre pe câte o hârtiuță pentru fiecare dintre invitați și lipiți-le hârtia pe spate, la sosire. Scopul acestui joc este ca fiecare să afle „cine este’ fără să citească hârtia. Fiecare invitat poate ghici personajul, doar punând întrebări cu răspuns de tip „da’ sau „nu’ celorlalți invitați. Inventează și câte un premiu simbolic pentru cei care ghicesc.

2.Simte și ghicește

Umpleți un bol sau un recipient mai mare cu multe obiecte cu forme cât mai diferite și ciudate. Acoperiți-l cu un prosop, lăsând spațiu doar cât fiecare invitat să-și poată introduce mâinile în vas. Invitați participanții, legați la ochi, să bage mâna în vasul respectiv și să scoată câte un obiect. Dacă persoana legată la ochi ghicește ce ține în mână, într-un timp prestabilit (un minut spre exemplu) primește un premiu.

3.Ciorapul cu bomboane

Împărții invitații în echipe și oferiți-le câte un ciorap lung. Fiecare echipă trebuie să umple ciorapul cu o anumită cantitate de bomboane, prestabilită, care se iau cu o lingură. Câștigă echipa care termină prima.

4.Fazan de Crăciun

Un joc amuzant, potrivit pentru petrecerea de Crăciun, este derivat din binecunoscutul Fazan. În acest joc, invitații nu trebuie să-și pună la încercare vocabularul, ci memoria. Trebuie să țină minte cuvintele spuse de ceilalți. Primul jucător spune „Cadoul meu de Craciun e un…’ și spune un cuvânt care începe cu litera „A’. Următorul jucător repetă primul cuvânt și adaugă ceva care începe cu litera „B’. Cine nu reușește să repete exact toate cuvintele de dinainte, iese din joc. Câștigătorul este ultimul jucător care a putut repeta exact toate cadourile, în ordine alfabetică.

5.Antrenament pentru memorie

Pregătiți un șir de obiecte cu tematica sărbătorilor de iarnă. Aranjați-le pe o suprafață plană. Oferiți-le participanților un minut ca să le analizeze și să le memoreze. Apoi, acoperiți-le sau strângeți-le. Va câștiga acea persoană, care va scrie, din memorie, cele mai multe obiecte din cele expuse, timp de 30 de secunde.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: profesoaradejoaca.ro, countryliving.com,

Citește și Superstiții de Crăciun. Ce trebuie să mănânci pe 24 decembrie ca să fii sănătos tot anul vitor