La cât timp se dezgheață frigiderul

Ți-ai achiziționat electrocasnice mici și mari de ultimă generație. Și ultima ta grijă este să te mai gândești la faptul că până și acestea ar avea nevoie de îngrijiri speciale. Să știi că înghețata sau alte recipiente nu și-au construit singure igluuri ca să se simtă mai confortabil în congelator. Dacă observi că gheața a pus stăpânire pe frigider, e cazul să iei măsuri. Așa că verifică la cât timp se dezgheață frigiderul.

Dintre toate electrocasnicele din casă, mai ales frigiderul are nevoie, periodic, de îngrijiri speciale. Și nu e un efort supraomenesc să îi acorzi atenția cuvenită. E posibil ca, în funcție de model și de marcă, frigiderul tău să aibă propria funcție de dezghețare. Cu toate astea, tot necesită o dezghețare manuală, la un moment dat. Ca să te poți bucura, fără probleme, de serviciile lui, cât mai mult timp, e necesar să știi la cât timp se dezgheață frigiderul.

Cum se face dezghețarea manuală a unui frigider

Înainte de a discuta despre la cât timp se dezgheață frigiderul, e bine să știi cum se face asta. Și nu e nimic complicat. Trebuie doar să respecți câțiva pași simpli. Mai întâi, trebuie să oprești și să scoți frigiderul din priză. Apoi, e necesar să scoți tot ce se află în frigider. Aparatul trebuie să fie complet golit în procesul de dezghețare. Se scot toate rafturile și sertarele. În cazul în care acestea sunt lipite, nu le forța să iasă! Așteaptă ca gheața să se topească și abia după aceea le poți scoate.

Ai grijă să ai la îndemână suficiente prosoape absorbante pentru apa care se va scurge. Oricum, procesul de dezghețare durează între câteva ore și chiar o zi întreagă. Așa că cel mai bine e să lași ca totul să urmeze parcursul natural. Nu încerca să accelerezi folosind tot felul de unelte pentru a înlătura gheața! Riști să distrugi aparatul cu totul.

Între timp, poți curăța rafturile și sertarele. La final, poți să speli tot frigiderul, atât la interior, cât și pe exterior. Folosește detergent de vase sau unul universal și cârpe moi, care nu zgârie. Ai grijă să ca aparatul să fie complet uscat înainte de a-l reporni și de a pune înapoi produsele alimentare în el. După repornire, frigiderul va mai trebui lăsat ceva timp să ajungă la temperatura dorită.

Chiar dacă până acum nu te-a preocupat prea tare manualul de utilizare al frigiderului, e vremea să te uiți în el. Căci vei găsi acolo toate instrucțiunile necesare pentru modelul și marca frigiderului tău.

De ce trebuie să fie dezghețat periodic frigiderul

De ce este atât de important să știi la cât timp se dezgheață frigiderul? Ei bine, principalul motiv constă în faptul că îl ajuți să funcționeze la eficiență maximă. În plus, ai mereu spațiu suficient pentru produsele pe care dorești să le ții la rece. Prea multă gheață în frigider acționează ca un perete izolator. Astfel, frigiderul va fi nevoit să consume mai multă energie pentru a menține temperatura dorită. Drept urmare, și factura la curent va fi pe măsură.

Frigiderele și congelatoarele funcționează prin evaporarea și condensarea continuă a unui gas refrigerant care circulă prin țevile din interiorul lor. Pe măsură ce acest gaz se evaporă, absoarbe căldura din compartimentele frigiderului sau ale congelatorului, ducând la formarea mediului rece. De aceea, formarea stratului de gheață poate scădea capacitatea de răcire a frigiderului. Dacă crezi că un strat fin de gheață nu are cum să dăuneze, te înșeli. Acesta poate scădea nivelul de eficiență, împiedicând transferul de căldură prin evaporare.

Toate produsele trebuie stocate la anumite temperaturi. Pe măsură ce se formează gheață în frigider, chiar dacă acesta are și funcția de autodezghețare, va fi din ce în ce mai greu să păstreze temperatura dorită. Drept urmare, e posibil ca și unele dintre produse să se altereze.

Un alt motiv pentru care e bine să dezgheți frigiderul periodic este și faptul că poți verifica ce mai este în interior. Vei avea ocazia să descoperi produse expirate, alterate sau care nu mai au aspectul inițial. Așadar, o inspecție periodică nu strică niciodată.

La cât timp se dezgheață frigiderul

La cât timp se dezgheață frigiderul depinde de model, de marcă și mai ales de instrucțiunile din manualul de utilizare. Unele recomandări se referă la dezghețarea unică anuală. Altele spun că ar trebui să se dezghețe de două ori pe an. În general, se recomandă ca frigiderul să fie dezghețat la nevoie, cât încă stratul de gheață format nu depășește 7 mm grosime.

Multe modele de frigidere au în interior un abțibild lipit din plastic, care conține un ghid de dezghețare. Dacă acesta este acoperit de un strat de gheață, atunci e clar momentul să dezgheți frigiderul.

Trucuri pentru dezghețare rapidă și fără probleme

Acum că știi la cât timp se dezgheață frigiderul, e indicat să știi și cum să o faci cât mai rapid și fără probleme. Iată câteva trucuri de mare ajutor:

Uscător de păr sau un ventilator

După ce ai scos din priză și ai golit complet frigiderul, deschide ușa larg și plasează în dreptul lui un ventilator. Aerul care va circula uniform în interior va grăbi procesul de dezghețare. Și asta pentru că temperatura aerului circulant va fi mai mare decât cea din interiorul înghețat. Poți obține un efect și mai rapid cu ajutorul unui uscător de păr cu aer cald sau al unui foen. Important este ca aceste aparate să fie plasate în exteriorul frigiderului, pentru a nu intra nicicum în contact cu apa și gheața.

Vase cu apă fierbinte

În cazul în care vrei să grăbești procesul de dezghețare, poți pune în interiorul frigiderului vase cu apă fierbinte. Pune fiecare vas cu apă fierbinte pe câte un prosop gros. Și asta pentru că excesul de căldură poate distruge rafturile sau interiorul frigiderului. În plus, aburul produs va face ca gheața să topească rapid și să se scurgă foarte multă apă. Pe măsură ce se dezgheață, poți folosi o spatulă din lemn sau din silicon pentru a desprinde mai repede bucățile de gheață. Pentru rezultate optime, poți încălzi spatula înainte în apă fierbinte.

Aparat de curățat cu aburi

Este probabil cea mai simplă și mai rapidă metodă de a dezgheța frigiderul. Un aparat de curățat cu aburi manual, așa numit steam cleaner, este ușor de folosit și foarte puternic. Furnizează un jet de abur foarte fierbinte exact în punctul în care ai nevoie. Iar asta îl face perfect pentru dezghețarea rapidă a frigiderului. În plus, temperatura ridicată a aburului face și o dezinfecție și o dezodorizare ca la carte. Poate fi util în acest sens și un aspirator cu funcție de aspirare a apei. Acesta va sufla aer cald și va trage bucățile de gheață desprinse.

Atenție la degerături!

Atunci când te preocupă la cât timp se dezgheață frigiderul și vrei să te apuci de acest proces, ai grijă să folosești mereu mănuși. Mai ales pentru a manipula produsele aflate în congelator și bucățile de gheață. Arsurile provocate de contactul cu gheața pot fi la fel de severe și de dureroase ca și celelate tipuri de arsuri. În cazul în care ți se întâmplă așa ceva, ține imediat zona afectată sub apă rece, timp de 20 de minute. Apoi, șterge, usucă bine și învelește zona afectată în folie de plastic alimentară, pentru a o păstra curată.

Ce să NU faci

Oricât de mult ți-ai dori să scapi mai rapid de această treabă casnică, nu folosi vreodată cuțite, ciocane, obiecte ascuțite sau sprayuri pentru dezghețat autoturisme. Toate acestea pot deteriora interiorul frigiderului. În plus, sprayurile de dezghețat sunt toxice pentru organismul uman.

Înlătură toate bacteriile

La cât timp se dezgheață frigiderul este un bun prilej pentru o curățare completă. Dacă folosești un aparat de curățat cu aburi, acesta va face treaba pentru tine. Dacă nu ai așa ceva, atunci e nevoie să și dezinfectezi interiorul frigiderului după spălarea cu detergent. Cea mai simplă metodă constă în ștergerea temeinică cu o cârpă moale înmuiată într-o soluție de bicarbonat. Se dizolvă o lingură de bicarbonat într-un litru de apă. Se amestecă bine și se folosește. La fel de eficient este și oțetul alb care are în plus proprietatea de a elimina mirosurile neplăcute.

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte surse: beko.ie , cpdonline.co.uk,

Citește și Cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton