Cu siguranță ai observat că toate tigăile au câte o gaură în coadă sau mâner. Și ai crezut, poate, că unicul scop al acesteia ar fi acela de agățătoare. Ei bine, poate fi și asta, numai că există și alte motive pentru care mânerul tigăii este găurit într-un anumit fel și într-un punct anume. Și iată la ce folosește gaura din tigaia de gătit.
Cuprins
Tigaia este una dintre ustensilele nelipsite din orice bucătărie. Și nu trebuie să fii expert ca să o folosești și să obții preparate rapide, delicioase, pe placul oricui. Chiar dacă nu te numeri printre pasionații de gătit, foamea te face să ajungi și bucătar, la un moment dat. Iar tigaia poate fi aliatul salvator în asemenea situații. Numai că nu e suficient să respecți o rețetă pas cu pas, ca la carte, ca să obții un produs final delicios. Contează mult și tipul tigăii folosite, precum și calitatea acesteia.
Ce este și cum alegi tigaia potrivită
Tigaia este acel vas de gătit, de obicei în formă rotundă, cu margini joase și coadă lungă, care se folosește la prăjit. Înainte de a dezvălui la ce folosește gaura din tigaia de gătit, e important de știut că un rol extrem de important îl are materialul din care este confecționată tigaia. Cei mai buni producători de tigăi folosesc inoxul igienic și anumite materiale de foarte bună calitate pentru protecția suprafeței.
Dar există și tigăi fabricate din aluminiu, fier, cupru, oțel ori chiar fontă. Și cele mai populare în zilele noastre sunt cele din teflon, care previn lipirea mâncării de suprafața tigăii. Drept urmare, cu cât o tigaie este mai grea, cu atât este mai bună calitativ și asigură o perioadă mai mare de utilizare, fără a se deteriora. În plus, tigăile cu baza groasă, turnată uniform, împiedică formarea golurilor de aer între straturi, care pot duce la arderea mâncării.
Deși nu ai crede, mânerul sau coada tigăii are un rol extrem de important. Și nu numai pentru manevrarea cu ușurință a tigăii. Un mâner ergonomic conferă siguranță și stabilitate utilizatorului. În plus, mânerul trebuie să fie realizat dintr-un material neinflamabil. Și nu trebuie să preia din căldura resimțită în tigaie. Iar acesta din urmă este unul dintre răspunsurile la întrebarea la ce folosește gaura din tigaia de gătit.
Tigăile prevăzute cu un mâner ergonomic, fabricat din materiale rezistente la căldură cum ar fi lemnul sau ebonita, reprezintă întotdeauna o alegere practică. În schimb, ar trebui evitate tigăile care sunt dotate cu mânere din metal din cauză că aceste se încing foarte tare și necesită precauții suplimentare.
Dacă știi că vrei să prăjești mai des alimente care se lipesc ușor la gătit, precum ouăle, peștele sau brânzeturile, atunci vei avea nevoie neapărat de o tigaie cu înveliș protector antiaderent sau „non-stick'. Pe de altă parte, pentru produse care pot fi prăjite crocant, se va folosi o tigaie de inox.
Ce tipuri de tigăi există
În alegerea tigăii este foarte importantă și sursa de căldură pe care o ai în bucătărie: aragaz, plită vitroceramică, electrică, sau cu inducție. Și asta pentru că nu există o compatibilitate totală între sistemul de încălzire și toate ustensilele existente pe piață.
Tigaia cu suprafață antiaderentă
Poate fi din aluminiu sau din inox, dar învelișul antiaderent special „îmbracă' interiorul tigăii. Acest înveliș poate fi din teflon sau din ceramică. Tigăile din aluminiu cu înveliș special pot fi folosite pentru ouă ochiuri sau omlete, cât și pentru pește, paste sau legume. Un mare avantaj al acestora este că se folosește extrem de puțin ulei sau chiar deloc.
Învelișul ceramic se pretează în general la tigăile din inox. Acestea sunt ideale pentru prăjirea rapidă a fâșiilor de carne marinate, a șnițelelor, chiftelelor, cârnăciorilor sau cartofilor. Totuși, pentru acest tip de preparate se va folosi suficient de mult ulei pentru ca produsele să plutească ușor.
De reținut că aceste tigăi cu suprafață antiaderentă nu necesită încălzire maximă. O supraîncălzire a tigăii duce la deteriorarea învelișului protector. În plus, nu se spală la mașină și nici nu se curăță cu bureți sau detergenți abrazivi care pot zgâria învelișul interior.
Tigaia din inox
Calitatea inoxului este foarte importantă. Inoxul igienic este preferat de producătorii renumiți. Pentru că aceste tigăi nu au înveliș protector, pot fi încălzite sau „încinse' la temperaturi foarte ridicate. O astfel de tigaie este deosebit de rezistentă și durabilă. Și se folosește pentru fripturi, cu sau fără ulei adăugat.
Tigaia din inox poate avea suprafața fină sau cu striuri. Pentru rezultate optime, este necesară încălzirea tigăii la temperatura maximă înainte de a pune în ea alimentele. Ca să știi dacă tigaia este bine încinsă, se aruncă în tigaie câțiva stropi de apă. Dacă apa se transformă instant în bule sfârâitoare și se evaporă, atunci tigaia a atins temperatura ideală pentru gătit. Un mare avantaj al acestei tigăi este faptul că se poate spăla la mașina de spălat vase. Dar poate fi curățată și cu apă și detergent.
Tigaia pentru clătite
Foarte subțire și ușor de manipulat, acest tip de tigaie este dedicată unor clătite fine și delicate. Și omletele pentru umplut pot fi preparate cu succes în această tigaie specială, cu baza foarte plată și cu marginile ușor rotunjite. Având strat antiaderent, nu se recomandă curățarea ei în mașina de spălat vase.
Tigaia grill
În general, această tigaie se fabrică din fontă. Și asta pentru că distribuie uniform căldura și o reține timp îndelungat în interiorul pereților tigăii. Astfel, se produce un consum scăzut de energie și se obține preparate la grătar absolut delicioase. Totuși, tigăile din fontă pot fi grele și necesită mai mult timp pentru a se încălzi. În plus, necesită un tratament special pentru a preveni ruginirea, cum ar fi ungerea cu ulei după fiecare utilizare.
Materialul din care este fabricat mânerul poate influența în mod semnificativ confortul în utilizare și durabilitatea produsului. Cele mai comune materiale sunt metalul, plasticul și lemnul. Fiecare dintre acestea vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Mânerul de metal este durabil, dar se poate încălzi foarte mult atunci când gătești. În schimb, mânerul de plastic se poate topi la temperaturi ridicate. Lemnul, pe de altă parte, este mai plăcut la atingere și nu se încălzește, dar nu este atât de durabil ca metalul.
La ce folosește gaura din tigaia de gătit
Acum că te-ai lămurit în privința tipurilor de tigăi, e momentul să afli și la ce folosește gaura din tigaia de gătit. Și vom face referire la gaura din mânerul tigăii, desigur. Pentru că, indiferent de tip, orice tigaie are o gaură în coadă. Iar cei atrași de detalii și curioși din fire au observat deja acest detaliu, cu siguranță. Așa că iată la ce folosește gaura din tigaia de gătit:
Agățătoare
Unul dintre cele mai practice motive ale prezenței unei găuri în mânerul tigăii este rolul acesteia de agățătoare pentru standurile de vase. Mulți adoră să-și agațe ustensilele la vedere, cu rol decorativ în bucătărie. În plus, agățate pe perete, acestea creează mai mult spațiu într-un loc de obicei foarte aglomerat.
Opritoare de căldură
Poate că sunt persoane care s-au gândit la asta, dar cei mai mulți dintre noi nu cunosc acest rol al găurii din mânerul tigăii. Faptul că există un spațiu gol în mâner face ca temperatura ridicată să scadă spre capătul cozii. Astfel, se previne arderea palmei în momentul în care bucătarul apucă tigaia pentru a o manipula în timpul gătirii. Iar acest lucru este valabil cu precădere pentru tigăile fabricate complet din metal.
Stabilizator
Bucătarii profesioniști știu acest rol important al găurii din mânerul tigăii. Căci le asigură mai multă siguranță și stabilitate în timpul manipulării ustensilei. Introducând degetul arătător în gaură și apucând cu celelalte degete mânerul de jur împrejur, poți folosi tigaia fără riscul de a o mai scăpa din mână sau de a aluneca din palmă.
Suport pentru lingură sau spatulă
Unul dintre cele mai interesante răspunsuri la întrebarea la ce folosește gaura din tigaia de gătit este acesta. Căci gaura din mâner susține eficient lingura sau spatula în timpul gătirii. Iar asta fără să mai murdărești alte vase sau să stropești în jur. Pur și simplu introduci coada spatulei în gaura din mânerul tigăii. Poziția oblică a acesteia va permite scurgerea resturilor direct în tigaie.
Instrumentul de gătit trebuie sprijinit în gaură orientând partea murdară către interiorul tigăii, iar în acest fel vei putea găti mai ușor și într-un mediu mai puțin dezordonat. Astfel, lingura sau spatula nu se vor încălzi excesiv, iar suprafața aragazului va rămâne curată, evitându-se murdărirea inutilă a acestuia.
Spălare mai ușoară
Un alt motiv comun pentru care există gaura din mâner este facilitarea spălării ustensilei după utilizare. Aceasta se agață pe un cârlig și astfel poate fi curățată mai ușor, având acces la toate părțile, fără efort.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: timesofindia.com, gourmandize.com, sensodays.ro
Citește și Ce spune culoarea gălbenușului despre calitatea oului