La ce mai poți folosi detergentul de rufe

.

Deși ai putea crede contrariul, lui Homo sapiens îi place curăţenia. Și nasul lui nu agreează orice iz. Așa că, de-a lungul timpului, a tot făcut eforturi să născocească soluții pentru curățenie. Dar, se pare că mai toate invenţiile de uz casnic şi personal au luat naştere în cu totul alte scopuri decât cele pe care le au azi. Așa că e chiar interesant să știi la ce mai poți folosi detergentul de rufe.

Aşa cum furculiţa stătea în dreapta mesenilor de la Curtea Regelui Soare, pentru a avea cu ce să se scarpine pe sub perucile pudrate de pe creştet, fără a le păta cu mâinile murdare, la fel şi săpunul era folosit ca gel de păr sau fixativ, prin Babilon, acum vreo 4500 de ani.


Cum a apărut detergentul de rufe

Legenda spune că denumirea săpunului şi-ar avea originile pe undeva, pe la Muntele Sapo. Acolo sacrificau romanii animalele. Se spune că ploaia ar fi amestecat grăsimile şi seul cu cenuşa rămasă, pe malul râului Tibet. Pe vremea aceea, la fel ca, din păcate, şi în unele regiuni ale zilelor noastre, femeile nu beneficiau de miracolele tehnicii moderne. Spălau obiectele de îmbrăcăminte cu pietre de râu, în apele curgătoare. Treptat, şi-au dat seama că mâlul’ alunecos şi gras le uşura munca.

Cu timpul, mânaţi de aceeaşi pasiune pentru curăţenia trupească, romanii au transformat băile publice în locuri de întâlnire. Iar Galen, medic grec, a ajuns chiar să recomande săpunul ca medicament, prin secolul al doilea. Lumea a evoluat, aşa că, mai târziu, în secolul al XV-lea, la Veneţia existau deja manufacturi de săpun. Două secole mai târziu, a ajuns şi în Marsilia acest gen de ocupaţie profitabilă.

Abia în secolul al XVIII-lea s-a răspândit fabricarea săpunului în Europa şi America. Și a devenit apoi una dintre cele mai rentabile ramuri ale industriei. De aici şi până la primul detergent de rufe nu a fost decât un pas. Şi, bineînţeles că a fost făcut în Germania, graţie chimistului german Fritz Gunther. Căci, după cel de-al doilea război mondial, apariţia maşinilor de spălat a determinat găsirea unor alternative la clasicul săpun.


Acum sunt cunoscuţi ca agenţi de curăţare sau detergenţi sintetici. Numai că, folosiţi în combinaţie cu apa dură, detergenţii pe bază de săpun nu se clătesc uşor. Pătează ţesăturile şi le fac rigide, afectează maşinile de spălat. Prin urmare, un detergent bun se impune, cu sau fără arome specifice, balsam ori înălbitori, aflat sau nu sub titulatura de „x în 1.

Cum se face?

Deşi ne aflăm la început de nou mileniu, într-o eră a tehnologiei şi a pragmatismului, în care tot felul de aparate menite să uşureze munca femeii invadează casele oamenilor, mai există încă locuri unde tradiţia e mai presus. Soţiile şi mamele păstrează obiceiurile familiei, conservatoare, preferând să-şi facă în casă săpunul pentru rufe.


Dacă vrei să călătoreşti în timp, într-o lume arhaică, trebuie neapărat să asişti, măcar o dată, la procesul de fabricare a săpunului, la ţară. Toate unturile, seurile, jumările şi grăsimile adunate peste an la casa omului se pun la fiert, preţ de vreo două ceasuri, cu sodă caustică. Însă, ce rost mai are atâta efort şi pierdere de vreme? De la hypermarket la buticul din colţ, de la mall la magazinul mixt din centrul satului, ai la dispoziţie o gamă variată de oferte de detergenţi.


Și sunt care mai de care mai eficient, mai plăcut la miros, mai aproape de necesităţile fiecăruia. Mai mult decât atât, un detergent de rufe banal poate fi folosit în diferite feluri. Iar la unele dintre ele nici nu te-ai fi gândit. Așa că iată la ce mai poți folosi detergentul de rufe.

La ce mai poți folosi detergentul de rufe

Nimeni nu-şi doreşte să audă în urmă remarci de genul „Pfiu, ce urât miroase!’. Iar aspectul vestimentar impecabil joacă un rol-cheie în relaţiile dintre oameni. Căci, în zilele noastre, prima impresie contează. Așa că facem uz de tot felul de detergenți odorizante pentru a ne feri de murdărie. Totuși, detergentul de rufe poate avea și întrebuințări nebănuite.


Potrivit Lisei Sharp, expert în curățenie și deținătoarea Retro Housewife Goes Green, „Detergenții de rufe pot fi agenți de curățare versatili și eficienți și în alte scopuri. Și asta pentru că ei conțin surfactanți și enzime puternice care ajută la înlăturarea petelor rezistente și ale mizeriei. Asta îi face potriviți pentru utilizarea în diferite alte scopuri casnice.’ Drept urmare, dacă achiziționezi un detergent de rufe universal, concentrat, poți face economii substanțiale. Iată la ce mai poți folosi detergentul de rufe:


Desfundă țevile de scurgeri

Înainte să cauți un instalator bun, verifică dacă ai detergent de rufe în casă. Toarnă cam 100 ml de detergent lichid de rufe direct în scurgerea de la chiuvetă, apoi toarnă ușor dar din abundență apă clocotită deasupra. În cazul în care folosești detergent de rufe pulbere, poți turna cam un sfert de cană de pulbere direct în scurgere. Apa clocotită și detergentul vor acționa asupra depunerilor acumulate pe țevi și le vor îndepărta.

Soluție de curățat toate cele


Cum spuneam, detergentul de rufe e tot un săpun până la urmă. Așa că poți să faci un amestec din 100 ml înălbitor de rufe, 4 litri de apă și 100 g de pulbere de detergent de rufe. Este o soluție de curățat ideală pentru toate suprafețele, inclusiv pentru pereți, gresie, faianță. Poți dilua detergent de rufe cu apă și îl poți folosi pentru a degresa suprafețe și pentru a înlătura pete rezistente de pe orice suprafață.

Spală vasele

Chiar dacă ți se pare ciudat, detergentul de rufe poate fi utilizat cu succes și pentru spălatul vaselor. Conține destule substanțe degresante, așa că poate fi o soluție utilă și în bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să clătești foarte bine vesela după ce a fost spălată. Și asta pentru a înlătura orice particulă de detergent cu potențial toxic.

Curăță grătarele de la cuptor

Grătarul din cuptor poate fi o adevărată provocare atunci când vine vorba despre curățare. Toate grăsimile arse acumulate se îndepărtează greu și numai cu soluții speciale. Totuși, și aceasta este o variantă, dacă te întrebi la ce mai poți folosi detergentul de rufe. Toarnă în cada de baie sau într-un lighean încăpător apă fierbinte și o cană de detergent de rufe. Pune în această soluție grătarele de la cuptor și lasă-le să se înmoaie peste noapte. A doua zi, cu ajutorul unui burete abraziv sau al unei perii de sârmă, freacă bine mizeria de pe grătare. Clătește cu apă din abundență.

Speli pe jos

Enzimele din detergenții de rufe sunt foarte eficiente pentru curățarea mizeriei de pe podele. Într-o găleată cu apă fierbinte, adaugă o lingură de detergent de rufe. Înmoaie mopul în soluția obținută și spală pe jos ca de obicei. Ai grijă, însă, să clătești de mai multe ori cu apă curată, pentru a nu rămâne urme inestetice. Poți curăța astfel orice fel de podele, fie că sunt acoperite cu linoleum, parchet sau gresie.

Curăță covoarele

În loc să cheltuiești o mulțime de bani pe soluții speciale care promit că fac minuni, folosește banalul detergent de rufe pe care îl ai deja în casă. Asigură-te că ai aspirat bine covorul. Apoi, tot ce trebuie să faci este să dizolvi o lingură de detergent pulbere sau una de lichid în apă caldă și să pulverizezi soluția pe covor, uniform. Cu o perie moale sau cu o cârpă, freci bine covorul, insistând pe zonele mai murdare. Clătești bine și lași să se usuce.

Curăță mobilierul de exterior

Din când în când, și mobilierul de grădină, terasă ori balcon are nevoie de curățare. Mesele, scaunele, fotoliile, șezlongurile și canapelele de exterior acumulează depuneri greu de curățat. Cel mai simplu este să pulverizezi pe ele o soluție din detergent de rufe diluat în apă. Freacă puțin fiecare piesă cu un burete, apoi lasă să acționeze câteva minute. Clătește-le bine cu apă curată. Poți folosi chiar și un furtun cu jet puternic pentru asta. Mobilierul va arăta ca nou și nu va avea de suferit.

Spală mașina

Dacă ai spațiu suficient pentru asta în propria curte, nu mai trebuie să mergi la spălătoriile auto pentru a-ți curăța autoturismul. Folosește un detergent de rufe neutru, nu foarte agresiv. Diluează o lingură de detergent la o găleată cu apă călduță, ca să nu deteriorezi vopseaua. Mașina va străluci și va arăta impecabil.

Curăță tapițeria

Tapițeria din casă se murdărește și ea. Și acumulează pete, cu timpul. Pune un pic de detergent pe pată, apoi freacă ușor cu o cârpă udă. Lasă să acționeze câteva minute, apoi clătește bine cu o cârpă moale, înmuiată în apă curată. Repetă procedeul până tapițeria revine la culoarea inițială.

Curăță jucăriile copiilor

Uneori, nici nu e bine să știi prin ce locuri ajung jucăriile copiilor. Și se adună pe ele mizerii rezistente, foarte greu de îndepărtat. Unele jucării nu se pretează a fi băgate în mașina de spălat, așa că detergentul de rufe poate fi o soluție salvatoare. Poți dilua într-un lighean cu apă caldă 3 linguri de detergent de rufe. Bagă jucăriile în această soluție și lasă-le să se înmoaie câteva minute. Apoi, le poți curăța cu ușurință.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: tasteofhome.com, southernliving.com,

Citește și Cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie