Pot părea inutile și sfârșesc, de cele mai multe ori, în coșul de gunoi. Dar dopurile din plută ar putea fi materia primă ideală pentru tot felul de lucruri la care nici nu te-ai fi gândit. Te vor ajuta să economisești și să te bucuri de obiecte făcute chiar de tine. Așa că începe să le aduni. Căci iată la ce poți folosi dopurile de plută de la sticle.
Cuprins
- 1 De unde vin dopurile de plută
- 2 La ce poți folosi dopurile de plută de la sticle
- 2.1 Plute pentru pescuit
- 2.2 Pernițe de ace
- 2.3 Perne antialergice
- 2.4 Protectoare pentru picioarele pieselor de mobilier
- 2.5 Suporturi de bijuterii
- 2.6 Etichete pentru plante
- 2.7 Decorațiuni
- 2.8 Suporturi pentru lumânări parfumate
- 2.9 Aprinzătoare pentru grătar sau șemineu
- 2.10 Covorașe
- 2.11 Magneți cu plante aeriene
- 2.12 Ghiveci pentru plante suculente
- 3 Nu folosi dopurile la compost!
Dopuri din plută se cam adună la casa omului. Mai ales dacă obișnuiești să consumi vin îmbuteliat, de bună calitate. Căci dopul din plută poate fi un indicator al calității vinului. Iar materialul din care este făcut necesită muncă multă până a ajunge în forma cu care suntem obișnuiți. Din păcate, ajunge de cele mai multe ori la gunoi, sporind cantitatea deșeurilor care ne sufocă. Dacă nu te-ai gândit până acum la ce poți folosi dopurile de plută de la sticle, găsști câteva sugestii în cele ce urmează.
Cuprins
- 1 De unde vin dopurile de plută
- 2 La ce poți folosi dopurile de plută de la sticle
- 2.1 Plute pentru pescuit
- 2.2 Pernițe de ace
- 2.3 Perne antialergice
- 2.4 Protectoare pentru picioarele pieselor de mobilier
- 2.5 Suporturi de bijuterii
- 2.6 Etichete pentru plante
- 2.7 Decorațiuni
- 2.8 Suporturi pentru lumânări parfumate
- 2.9 Aprinzătoare pentru grătar sau șemineu
- 2.10 Covorașe
- 2.11 Magneți cu plante aeriene
- 2.12 Ghiveci pentru plante suculente
- 3 Nu folosi dopurile la compost!
De unde vin dopurile de plută
Dopurile din plută sunt cele mai bune pentru astuparea sticlelor cu vin. Și asta pentru că etanșeizează perfect recipientul. Se obțin din coaja unui soi de stejar, numit Quercus suber sau stejarul de plută. Coaja se prelucrează pentru a se produce dopurile în forma cu care suntem familiarizați cu toții. Deși ai crede că reprezintă o invenție a epocii moderne, trebuie să știi că se foloseau încă din Antichitate. Și asta pentru că se prelucra coaja arborilor de plută ce creșteau în Spania din perioada Imperiului Roman.
De ce este pluta materialul ideal pentru dopuri? Ei bine, este un material impermeabil pentru apă și gaze, comprimabil, elastic și mai ușor decât apa, care nu este un bun conducător de căldură și electricitate. Coaja stejarului de plută se formează rapid, atingând grosimi de până la 50 mm.
După prima recoltare, care se face când stejarul a trecut de vârsta de 25 de ani, arborii au capacitatea de a-și reface stratul secundar de coajă în cam 10-15 ani. Pluta de calitate înaltă se obține din a patra până la a șaptea recoltare, când vârsta arborelui este între 60 și 100 de ani. Recoltarea se face cu mare grijă, numai manual, urmând tehnici specifice, doar în perioada lunilor de vară.
Din păcate, arborii de plută nu sunt foarte răspândiți în lume. Europa de Sud-Vest și Africa de Nord-Vest dețin climatul oceanic și mediteranean propice dezvoltării acestora. Și asta pentru că temperaturile nu coboară niciodată sub -5° C. Portugalia, Spania, Franța și Italia, Tunisia, Maroc și Algeria au cei mai mulți arbori de plută.
La ce poți folosi dopurile de plută de la sticle
Deși ai putea crede că pentru asta au fost făcute și e unicul lor rol, dopurile de plută pot avea o sumedenie de alte întrebuințări. Unele dintre ele te vor suprinde, cu siguranță. Așa că iată la ce poți folosi dopurile de plută de la sticle:
Plute pentru pescuit
Fie că te pasionează chiar pe tine pescuitul, fie ești o soție iubitoare care vrei să-ți surprinzi plăcut soțul, dopurile de plută de la sticle te vor ajuta să economisești bani. Căci poți înlocui cu ele plutele care se folosesc pentru a urmări la suprafața apei firul undiței. Pentru că sunt mai ușoare ca apa, rămân la suprafață și sunt vizibile. Le poți colora după bunul plac sau le poți folosi ca atare.
Pernițe de ace
Poate sună desuet, dar oricine ar trebui să aibă în casă ace de cusut și ață. Niciodată nu știi când îți trebuie. Numai că acele pot fi adevărate pericole dacă nu sunt ținute corespunzător. Ca să nu îți faci griji în privința asta, dopurile de plută pot fi cele mai eficiente pernițe de ace. Poți înfige în ele și piuneze sau alte obiecte ascuțite mici. Le poți utiliza ca atare sau le poți colora și decora după plac.
Perne antialergice
Cei care suferă din cauza alergiilor respiratorii știu deja că pernele umplute cu talaș sunt cea mai bună alegere pentru un somn liniștit. Dacă vrei o pernă mai consistentă, poți amesteca talașul cu dopuri de plută, pentru a obține un miez mai tare. Sau poți toca dopurile de plută, pentru a semăna la consistență cu talașul.
Protectoare pentru picioarele pieselor de mobilier
Nimic nu poate fi mai supărător decât râcâitul picioarelor scaunelor pe parchet. Și nu zgomotul e iritant, cât faptul că se distruge parchetul sau dușumeaua în timp. Ca să nu te confrunți cu astfel de neplăceri, poți tăia rondele din dopurile de plută, pe care să le lipești pe fiecare picior al pieselor de mobilier. Ba mai mult, acest proces te poate ajuta să și echilibrezi masa sau scaunul, dacă sunt poziționate pe o suprafață denivelată.
Suporturi de bijuterii
Urmând același principiu ca la pernițele de ace, dopurile de plută pot fi suproturi ideale pentru bijuteriile delicate. De fapt, se potrivesc perfect pentru cercei, mai ales pentru cei foarte mici, care se pierd ușor. Poți lipi câteva dopuri în interiorul cutiei cu bijuterii, în care să înfigi cercei, broșe, ace de păr sau alte accesorii ascuțite mici.
Etichete pentru plante
Până și cei mai iscusiți grădinari uită, din când în când, unde au plantat cu exactitate o anumită legumă sau ce anume au plantat într-un anumit colț de grădină. Aici pot interveni cu mare succes dopurile de plută. Scrie pe dop numele plantei, înfige-l într-un arac subțire dar rezistent și acoperă-l cu folie alimentară, ca să nu se șteargă scrisul în urma ploilor sau a irigării. Astfel, vei ști exact ce anume și unde ai plantat în grădină sau în ghivecele de pe balcon.
Decorațiuni
Un bol sau un borcan înalt cu o formă mai interesantă umplut cu dopuri de plută și eventual cu pietricele albe sau biluțe de sticlă arată foarte bine ca obiect de decor pe o terasă sau în bucătărie. Și se potrivește perfect mai ales în decorul de toamnă.
Poți folosi dopuri de plută și sfoară pentru a concepe o perdea pentru ușa de acces la terasă, dacă stai la curte, sau pentru balcon. E o alternativă originală la foliile care alungă muștele și țânțarii.
Coronițele decorative pentru ușa de la intrare, folosite pentru diferite sărbători, în funcție de anotimp, au început să se poarte și pe la noi. De ce să cumperi una când ți-o poți face chiar tu, reciclând dopurile de plută de la sticle? La ce poți folosi dopurile de plută de la sticle mai bine dacă nu ca bază pentru o coroniță decorativă?
Suporturi pentru lumânări parfumate
Atmosfera caldă, relaxantă și intimă pe care o aduc lumânările parfumate este de neînlocuit. Tot ce ai de făcut este să-ți pui creativitatea și îndemânarea la treabă. Lasă-ți imaginația să zburde și vei obține cele mai interesante suporturi de lumânări. Sau poți înfige lumânărele mai subțiri în dopuri și să le pui să plutească în boluri cu apă și petale de flori.
Aprinzătoare pentru grătar sau șemineu
Pentru acestea va trebui să te asiguri că dopurile pe care le ai sunt din plută naturală. Dacă obișnuiești să stai în campinguri, dacă iubești grătarele sau ai un șemineu cu lemne în casă, atunci știi că, uneori, să aprinzi focul poate fi o adevărată aventură. De ajutor pot fi dopurile de plută ținute în alcool izopropilic cu minimum 72 ore înainte de utilizare. Pentru a le folosi ulterior, se pot depozita în pungi de plastic închise ermetic. Un dop de acest fel va aprinde focul rapid.
Covorașe
O mică schimbare în amenajarea camerei de baie este binevenită oricând. Înlocuiește covorul de baie cu unul făcut din dopuri de plută. La fel de bine poți folosi dopurile pentru un covoraș de intrare, fie de șters tălpile încălțărilor, fie pentru a lăsa încălțămintea în zilele ploioase.
Magneți cu plante aeriene
Plantele aeriene sunt bune elemente decorative, fiindcă pot fi integrate pe mai multe suprafețe și nu au nevoie de ghiveci. Ele pot fi agățate sau puse pe diverse suporturi. Poți să-ți decorezi ușa frigiderului sau un panou metalic cu magneți cu dopuri de plută și plante aeriene. Arată foarte drăguț și nu necesită prea multă îngrijire. Este de ajuns să pulverizezi plantele cu apă o dată pe săptămână.
Ghiveci pentru plante suculente
Pentru asta ai nevoie de un bol sau o vază mai mică, de dopuri și de lipici. Lipește dopurile pe exteriorul vasului și decorează cu sfoară. Pentru un aspect original, pune mai multe tipuri de plante suculente în același vas.
Nu folosi dopurile la compost!
Deși în mediul online circulă tot felul de sfaturi în acest sens, experții de la University of Washington Botanic Gardens nu sunt de acord cu teoria potrivit căreia dopurile de plută ar putea fi folosite drept îngrășământ pentru plante. Și asta pentru că pluta este unul dintre cele mai impermeabile materiale. Or, îngrășămintele se pun tocmai pentru ca solul să absoarbă mai multă apă. Drept urmare, un compost cu plută nu face decât să altereze calitatea solului.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: newyorker.com, howstuffworks.com, wikipedia.org,
Citește și Obiceiuri care te ajută să scapi de stres