Ești o șoferiță bună, în ciuda a ceea ce se spune despre femei, îți place să conduci și faci asta zilnic. Ce nu ai încercat până acum a fost să îți cumperi singură mașina, pentru că ai avut mereu un ajutor de nădejde, un prieten sau poate o rudă. Dacă vrei să duci independența la un alt nivel și intenționezi să-ți cumperi singură următorul autoturism, ai în vedere câteva lucruri, care te vor ajuta să faci cea mai potrivită alegere.
Nu depăși bugetul
Stabilește de la început ce sumă îți permiți să dai pe un autoturism și fă tot posibilul să nu cheltui mai mult, chiar dacă ai avea de unde. Pentru că, dacă te apuci să tot adaugi opționale atunci când configurezi o mașină nouă și te gândești că nu sunt decât câteva sute de euro în plus, ai să te trezești că dai mult mai mult decât ți-ai propus.
Dacă ceea ce ți-ai dori nu se încadrează în buget, o mașină la mâna a doua este întotdeauna o opțiune de luat în calcul. Poți să cumperi cu încredere o Skoda second hand, pentru că este o mașină fiabilă, care consumă rezonabil și care nu te va lăsa la greu. Sau orice altă variantă care te face fericită. Indiferent ce buget ai avea, sigur există mașina potrivită pentru tine, care să se încadreze în el, așa că tot ce ai de făcut este să cauți cu răbdare.
Nu o cumpăra înainte de o verificare tehnică serioasă
Dacă îți cumperi o mașină nouă, nu este nevoie să faci acest pas, dar dacă alegi una second hand, este vital să o duci la o verificare tehnică amănunțită, pentru a nu avea surprize neplăcute. Mergi împreună cu vânzătorul la un service autorizat și asigură-te că afli toate datele importante despre mașina pe care urmează să o cumperi.
Acolo se va face verificarea numărului VIN (care este seria de șasiu și cu ajutorul căreia se pot afla informații importante, precum kilometrajul real al mașinii, istoricul de daune sau dacă mașina este sau nu furată).
Dacă în urma verificării tehnice totul este în regulă, atunci poți cumpăra mașina cu încredere, urmând să respecți perioadele în care trebuie să-i faci reviziile sau verificările tehnice necesare. Dacă faci toate acestea, te vei putea folosi în siguranță de mașină ani buni.
Ocupă-te de toate actele
Indiferent dacă vei cumpăra o mașină nouă sau una second hand, va trebui să o declari la administrația financiară, să plătești impozit pentru ea și să o înmatriculezi. Pentru cele la mâna a doua este nevoie și de radiere și scoaterea din evidență de la fostul proprietar.
Dacă tot lanțul birocratic ți se pare prea complicat și statul pe la cozi nu este tocmai activitatea ta favorită, poți oricând să apelezi la o firmă specializată, care se va ocupa de tot ce ține de înscriere/radiere/plăcuțe cu numere de înmatriculare (dacă ai preferințe legate de acestea). Tot ce ai de făcut este să dai o declarație notarială prin care să împuternicești pe altcineva să se ocupe de tot procesul, să plătești o taxă și vei primi actele și numerele de înmatriculare direct acasă.
Fă-ți asigurare
Asigurarea RCA este obligatorie, așa că nu se pune problema să nu o faci. Totuși, în funcție de buget, de stilul de condus și de factorii de risc pe care îi presupune circulatul în orașul în care locuiești, poate nu ar fi rău să închei și o poliță CASCO. Asta cu atât mai mult cu cât mașina pe care ți-o cumperi este una nouă.
Cere mai multe oferte de la brokeri și alege-o pe cea mai avantajoasă ca preț, dar care să acopere cât mai multe eventuale pagube. Oricum, statistic vorbind, femeile plătesc mai puțin pentru asigurare decât bărbații (conduc mai prudent și fac mai puține accidente), deci vei porni din start cu un avantaj.
Dacă ai decis că este momentul să faci pasul cel mare și să nu mai apelezi la ajutorul nimănui atunci când vrei să-ți cumperi o mașină, o documentare serioasă și o listă cu lucrurile pe care le vrei de la o mașină și cu ce trebuie să faci în tot acest proces de achiziție te va ajuta să ai autoturismul la care ai visat, cu bugetul pe care ți-l permiți.
Sursă foto: shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Autovit