Frigiderul a devenit un obiect indispensabil în orice locuință. Poate că nu avem timp să mergem în fiecare zi la cumpărături. Și cumpărăm alimente, uneori prea multe, care necesită un spațiu adecvat de păstrare. Altfel, irosim hrană și bani, aruncând totul la gunoi, doar pentru că nu știm la ce temperatură se setează corect frigiderul.
Cuprins
Necesitatea păstrării hranei pe termen mai lung a apărut în urmă cu multă vreme. Iar dacă credeai că frigiderul e o găslniță a zilelor noastre te înșeli. Oamenii de știință s-au străduit, din vremuri străvechi, să obțină metoda ideală de păstrare a alimentelor și mașinăria potrivită pentru asta. Și așa am ajuns în momentul în care singura dilemă a posesorilor este la ce temperatură se setează corect frigiderul.
Cuprins
Ce este și cum a apărut frigiderul
Ceea ce cunoaștem noi sub denumirea de frigider nu este altceva decât o instalație pentru producerea și menținerea frigului. Scopul este păstrarea în interiorul aparatului a unei temperaturi mai joase decât a mediului ambiant. Este compus dintr-un recipient izolat termic răcit de instalația producătoare de frig și o pompă de căldură care scoate aerul cald din interior.
Răcirea frigiderelor se poate face:
-cu un rezervor care conține un material cu punct de topire scăzut;
-cu o mașină frigorifică, care poate fi cu absorbție sau cu un compresor.
Refrigerarea este folosită pentru stocarea alimentelor pentru a inhiba acțiunea distructivă a bacteriilor, drojdiilor și mucegaiului. Înainte de inventarea aparatelor mecanice de refrigerare, metodele de păstrare a alimentelor la rece presupuneau construcția unor beciuri în pământ în care erau stocate gheața și zăpada din timpul iernii.
Încă de sute de ani, oamenii au observat îndeaproape procesul de refrigerare artificială. Chinezii au fost pionieri în domeniu, urmați de italieni. Însă, abia în secolul al XVIII-lea, scoțianul William Cullen a reușit prima refrigerare artificială, la Universitatea din Glasgow. Primele mașini de refrigerare au apărut la începutul secolului al XIX-lea. Și au fost construite de inventatori britanici și americani, precum Oliver Evans, Michael Faraday, Jacob Perkins și John Gorrie.
Totuși, primul aparat frigorific realizabil la scară industrială a fost construit de germanul Carl von Linde, în 1876. El a patentat procesul de lichefiere a gazului în cantități mari. Și la început a folosit amoniac, pe care l-a înlocuit ulterior cu freon.
Primele frigidere din România s-au construit în anul 1956, la U.M.E.B. (Uzina de Mașini Electrice București), denumită pe atunci „Klement Gottwald’. Se numeau Pinguin și funcționau pe sistemul cu absorție și nu aveau termostat. În 1963, Uzina Mecanică din Sadu (Gorj), a început fabricarea frigiderelor Fram.
La începutul anilor 70, a început producția la fabrica Arctic din Găești a primelor frigidere românești cu compresor. În prezent, au câștigat teren așa-numitele frigidere inteligente, „smart fridge’. Este vorba despre frigierele cu un ecran tactil și un sistem de operare.
Cum se păstrează alimentele adecvat în frigider
Până la a te preocupa la ce temperatură se setează corect frigiderul, e important să știi și cum se păstrează alimentele în mod adecvat. Căci, în frigider, alimentele trebuie aranjate în funcție de tip. De obicei, pe rafturile superioare, se așază mezelurile și alimentele gătite. Legumele și fructele proaspete se spală înainte de introducerea în frigider. Și se așază pe rafturile inferioare sau în lada special concepută pentru legume și fructe.
Ouăle trebuie spălate apoi introduse în compartimentele special concepute. Mezelurile trebuie împachetate înainte de a fi introduse în frigider. Calitatea recipientelor este și ea foarte importantă pentru păstrarea prospețimii alimentelor. Este recomandat să nu așezi pe același raft carnea crudă și mâncarea gătită pentru că se pot transmite bacterii care să strice mâncarea.
Lasă spațiu în jurul alimentelor pentru ca aerul rece să circule liber. Este de evitat aglomerarea prea mare a frigiderului. Un astfel de frigider se poate transforma într-o adevărată „bombă bacteriologică’. Ușa frigiderului este zona cea mai caldă. Evită să pui aici alimente perisabile, precum carnea sau mâncarea preparată.
La ce temperatură se setează corect frigiderul
Frigiderul, aliatul nostru de nădejde, este responsabil cu menținerea alimentelor și a preparatelor proaspete cât mai mult timp. Însă, ca orice mecanism, este necesar să fie bine calibrat, pentru a funcționa în mod optim. Secretul pentru păstrarea hranei în siguranță, ferită de riscuri, este înțelegerea setărilor de temperatură.
În general, temperaturile recomandate pentru frigider sunt de +3 grade Celsius, iar pentru congelator de –19 grade Celsius. Și nu se recomandă schimbarea setărilor frigiderului în timpul perioadelor calde. Pe timp de caniculă, frigiderul consumă mai multă energie, pentru a menține alimentele proaspete. Dar este indicată menținerea temperaturii între 1 și 4 grade Celsius.
Temperatura ideală depinde de mai mulți factori. În sezonul rece, ar trebui să fie cuprinsă între 1,7 și 3,3 grade Celsius. În acest interval, alimentele își vor păstra savoarea și vor fi sigure pentru consum.
Factori care influențează temperatura din frigider
Iată câțiva factori care influențează direct temperatura din frigider:
Temperatura din casă
O diferență mare de temperatură între cea din locuință și cea din frigider poate duce la condensare. Este bine să deschizi ușa frigiderului numai atunci când ai nevoie de ceva anume și pentru scurt timp.
Cantitatea de alimente din frigider
Dacă ai o cantitate mare de alimente, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca aerul rece să circule prin tot frigiderul. Temperatura poate fi mai mare în spatele frigiderului decât în față. Pentru a permite circulația aerului, este indicat sa eviți aglomerarea frigiderului cu alimente.
Starea și durata de viață a frigiderului
Dacă dispui de un frigider vechi, este posibil să nu mai fie la fel de eficient ca la început în menținerea temperaturii fixate.
Cum măsori la ce temperatură se setează corect frigiderul
În funcție de tip și de model, temperatura din frigider se reglează dintr-un termostat manual sau cu LED. Dacă termostatul este prevăzut cu gradații și nu cu temperaturi, este indicat să lași un termometru, timp de 20 de minute, în frigider. În funcție de valoarea indicată, se va regla ulterior temperatura din frigider.
Termometrul trebuie așezat pe unul dintre rafturile din mijloc, cât mai central cu putință. Astfel se poate obține cea mai corectă temperatură. Dacă utilizezi un termometru fiolă, este recomandat să îl pui în frigider scufundat într-un pahar cu apă. Se recomandă verificarea valorilor de temperatură după 5-8 ore. Și între timp ar fi de preferat ca ușa frigiderului să stea cât mai mult timp închisă.
O ajustare cât mai corectă a temperaturii ideale din frigider poate dura și 24 de ore. Apoi, ideal ar fi ca, măcar o dată pe săptămână, să se verifice din nou temperatura din interiorul frigiderului. Există termometre speciale pentru măsurarea temperaturilor din frigider. Drept urmare, e indicat să achiziționezi un asemenea aparat, dacă ții la frigiderul tău și la alimentele în care ai investit bani.
Temperatura optimă în congelator
Pentru a te asigura că păstrezi textura, gustul și conținutul nutrițional al alimentelor, este indicată o temperatură optimă în congelator cuprinsă între -18 și -24 de grade Celsius. În funcție de modelul de frigider, ai la dispoziție un controlor manual sau electronic.
Cum setezi temperatura ideală
Acum că știi la ce temperatură se setează corect frigiderul, e bine să știi și cum se face asta. Dacă frigiderul tău are termostat, trebuie să îl reglezi pe „rece’, la cea mai ridicată valoare, pentru a scădea cât mai mult temperatura interioară. Dacă frigiderul are display digital sau tastatură, trebuie apăsat butonul de temperatură. Te vei folosi de săgeți pentru a crește și a scădea temperatura.
Ai grijă ca valorile să nu depășească +4 grade Celsius pentru frigider și -18 grade Celsius pentru congelator. Folosește-te mereu de instrucțiunile de utilizare din manualul primit la achiziția aparatului de refrigerat pe care îl deții. Astfel, nu vei întâmpina greutăți și vei ști exact la ce temperatură se setează corect frigiderul tău.
Pentru frigider
Apasă butonul frigiderului pentru a regla temperatura dorită, între 1 °C şi 7 °C. Temperatura fixată implicit este de 3 °C. Ori de câte ori apeși butonul Fridge (Frigider), temperatura se va modifica în ordinea următoare. Iar indicatorul de temperatură va afişa temperatura dorită.
Pentru congelator
Apasă butonul Freezer (Congelator) pentru a fixa temperatura dorită, în intervalul -15 °C şi -23 °C. Temperatura fixată implicit este de -19 °C. Ori de câte ori apeși butonul Freeze (Congelator), temperatura se va modifica în ordinea următoare. Iar indicatorul de temperatură va afişa temperatura dorită.
Sfaturi pentru păstrarea temperaturii optime în frigider
Iată câteva sfaturi pentru a te bucura de frigiderul tău cât mai mult timp în condiții optime:
Păstrează curățenia în jurul frigiderului
Nu doar interiorul curat și aerisit este important pentru buna funcționare a aparatului și păstrarea în condiții optime a alimentelor depozitate. Este vitală și păstrarea curățeniei în jurul frigiderului, pe exterior. Ori de câte ori ai timp și poți, curăță spațiul din spatele și de jur-împrejurul frigiderului.
Păstrează distanța între frigider și perete
Se recomandă ca frigiderul să stea la câțiva centimetri distanță de pereți. E drept că poate fi mai comod să ții frigiderul lipit de perete. Dar acesta este un mare dezavantaj pentru aparat. Este important ca aerul să aibă spațiu suficient să circule prin spatele aparatului, pentru ca acesta din urmă să nu fie suprasolicitat și să își mențină eficiența.
Păstrează frigiderul plin dar aerisit
Un frigider plin este fericit. La fel și un congelator. Când frigiderul este plin, alimentele depozitate ajută la păstrarea temperaturii ideale constante mai mult timp. Totuși, prin frigider plin nu trebuie să înțelegi o sumedenie de alimente ticsite în fel și chip. Dimpotrivă, trebuie lăsat mereu suficient spațiu pentru ca aerul să poată circula în voie în interior.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: arctic.ro, wikihow.com, realsimple.com, wikipedia.org,
Citește și Cum se păstrează morcovii pentru iarnă