La ce temperatură se sterilizează borcanele

.

Pregătirea conservelor de calitate presupune cunoștințe temeinice în ale bucătăriei. Iar sterilizarea recipientelor este unul dintre pașii cei mai importanți pentru a obține conserve durabile și mai ales sănătoase. De la gemuri și dulcețuri, până la zacuști, murături și tocănițe, toate umplu cămările pentru iarnă. Dar, pentru asta, e important să știi mai întâi la ce temperatură se sterilizează borcanele.

Sterilizarea borcanelor este unul dintre secretele conservelor care rezistă în timp fără probleme. De altfel, e și păcat de toată munca depusă și de banii investiți în ingrediente de calitate, dacă nu respecți reguli de bază la prepararea conservelor pentru iarnă. În plus, te poți trezi și cu probleme de sănătate. Așa că e azul să te informezi cu privire la ce temperatură se sterilizează borcanele.


De ce trebuie sterilizate borcanele pentru conserve

Pentru a te putea bucura pe deplin de toate preparatele minuțios pregătite pentru pus la păstrare, trebuie să știi cum să le conservi. Iar sterilizarea borcanelor este unul dintre cei mai importanți pași. Căci nu e suficient doar ca borcanul să fie curat. Un borcan sterilizat este esențial pentru longevitatea conținutului conservelor.

Prin procesul de sterilizare sunt îndepărtate orice bacterii sau tipuri de ciupercă ce se pot strecura neobservate. Și se protejează astfel produsul de o potențială infectare sau deteriorare prematură. Și e important să nu sari niciodată peste acest pas, mai ales dacă faci dulcețuri sau preparate din legume la borcan. Chiar și cele mai mici urme de murdărie sau bacterii pot compromite conținutul, ducând la fermentare nedorită sau chiar la intoxicații alimentare. De aceea, procesul de sterilizare este crucial pentru siguranța alimentară.


Chiar dacă sunt preparate de tine şi ai siguranța că ai spălat foarte bine recipientele, în conserve se pot dezvolta tot felul de bacterii şi microbi. Toxina botulinică este cel mai mare pericol din conserve. Este o otravă atât de puternică, încât câteva grame pot ucide un cal. Toxina acţionează direct asupra creierului şi provoacă paralizie într-un interval de timp scurt. Bacilul care dă această toxină se găseşte pe sol, pe coaja legumelor şi a fructelor, dar şi în organismul animalelor.


Chiar dacă ai sterilizat borcanele înainte de a le umple, bacilul poate supravieţui în zacuscă, dacă nu ai fiert foarte bine legumele. În fiecare an, toxina din conserve face zeci de victime, iar persoanele care nu ajung imediat la spital îşi pierd viaţa în decurs de două, trei zile. Boala, numită botulism, debutează cu stări de greaţă, dureri abdominale şi pierderea vederii, ducând în cele din urmă la paralizie şi deces. Bolnavii se recuperează greu, după luni de tratament, dar problemele de vedere nu mai pot fi corectate.


Cum se pregătesc recipientele

Pregătirea borcanelor pentru sterilizare este și ea importantă. Înainte de a steriliza borcanele, acestea trebuie spălate bine cu apă caldă și săpun, clătite și uscate. Este recomandat să se verifice fiecare borcan în parte. Niciunul nu trebuie să fie crăpat, ciobit sau cu vreun alt defect. Altfel, va compromite procesul de conservare.

În cazul în care borcanele sunt etichetate, eticheta ar trebui îndepărtată pentru a nu fi distrusă pe durata procesului. Acestea pot fi răzuite cu un burete mai aspru de bucătărie sau chiar de sârmă, fiind înmuiate inițial în apă caldă. Capacele trebuie să fie metalice și intacte. Dacă ai capace vechi sau sparte, aruncă-le și cumpără capace noi.


Asigură-te că poți închide etanș borcanele cu capacele lor. Evită să folosești capacele care, deși par de dimensiunea corectă, nu se potrivesc perfect. Unele capace se închid „în gol’ chiar dacă par să aibă mărimea potrivită. Este foarte important ca, la finalizarea procesului de sterilizare, să nu se adauge conținut rece într-un borcan fierbinte sau conținut fierbinte în borcanul rece. Asta pentru că borcanul se poate sparge.

La ce temperatură se sterilizează borcanele

Există mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor și a altor recipiente din sticlă pentru conserve. Și vom analiza pe rând fiecare variantă, inclusiv la ce temperatură se sterilizează borcanele.


La cuptor clasic

Este poate cea mai cunoscută și mai frecvent utilizată dintre metode. Cuptorul se preîncălzește la 140°C. În timp ce temperatura crește, poți spăla borcanele cu apă caldă și detergent de vase. Le clătești foarte bine, așa încât să nu rămână vreo urmă de detergent. Lasă-le să se scurgă și treci la următorul pas.

În tava de cuptor, se pune o coală de hârtie de copt. Se așază borcanele în așa fel încât să nu se atingă între ele. Se introduce tava cu borcane în cuptor pentru 20 de minute. Între timp, poți steriliza capacele, fierbându-le, tot 20 de minute, într-o tigaie cu apă fierbinte.


O altă variantă presupune încălzirea borcanelor la 150°C timp de 20 de minute, fiind eficientă și convenabilă pentru loturi mari. E cea mai simplă metodă deoarece borcanele se usucă automat în cuptor după spălare. Și pot rămâne fierbinți în cuptor până ești gata cu compoziția. Borcanele se pun în tavă cu gura în sus, iar capacele cu gura în jos.

La cuptorul electric

Folosirea cuptorului electric pentru sterilizare are mai multe avantaje. În primul rând, este o metodă simplă și care necesită puțin efort. Căldura distribuită uniform în cuptor asigură o sterilizare eficientă. În plus, această metodă permite sterilizarea unui număr mare de borcane simultan, economisind astfel timp și energie. Sterilizarea borcanelor la cuptorul electric se face la o temperatură de 120 de grade Celsius.


Se așează borcanele curate pe o tavă de copt, cu gura în sus. Nu este necesar să le acoperiți cu folie de aluminiu sau alte materiale. Căldura uscată a cuptorului va face toată treaba. Se lasă tava cu borcane la cuptor timp de 20-30 de minute. Această perioadă este suficientă pentru a distruge bacteriile și alți agenți patogeni. Apoi, se oprește cuptorul și se lasă borcanele să se răcească treptat în interior.

În cuptorul cu microunde

Această metodă de sterilizare este un mod eficient, rapid și la îndemână. Asta mai ales dacă ai ocupat deja cuptorul aragazului cu tava de borcane. Ai grijă numai să nu cumva să introduci la microunde capace metalice sau borcane cu accesorii din metal. Nu ai vrea să te trezești cu surpize neplăcute.

Începe prin spălarea sârguincioasă a borcanelor cu apă și detergent de vase. Apoi, clătește-le bine și introdu-le direct la cuptorul cu microunde la programul cel mai puternic, timp de 2-3 minute. Este esențial ca acestea să fie uscate în totalitate la finalul acestui proces. Odată uscate la cuptor, umple-le cu preparatul dorit cât încă sunt fierbinți sau calde.

În mașina de spălat vase

E drept că a devenit populară abia de curând, însă e o metodă de luat în seamă când te preocupă la ce temperatură se sterilizează borcanele. Tot ce trebuie să faci este să pui borcanele în mașină la temperatura maximă de care dispune, cum ar fi 70°C. Lasă-le să treacă printr-un ciclu de spălare, până când se usucă complet.

În oală

Este metoda practicată de bunicele noastre și implică fierberea borcanelor, timp de 10-15 minute, în apă clocotită. Astfel se asigură o sterilizare completă prin imersiune totală. Borcanele și capacele se așează într-o oală mare, în așa fel încât borcanele să fie complet acoperite cu apă. Se aduce apa la temperatura de fierbere și se lasă la fiert cam un sfert de oră. Scoate borcanele din apă folosind un clește sterilizat și așează-le pe un prosop curat pentru a se usca.

Trucuri pentru conserve reușite

Borcanele şi capacele care se folosesc la conservare trebuie să fie bine spălate, clătite cu apă clocotită şi lăsate cu gura în jos să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Borcanele nu se umplu complet. E nevoie de un spațiu lăsat, cam de două degete, pentru a avea loc să fiarbă în timpul procesului de sterilizare, acolo unde este cazul. Sterilizarea borcanelor se consideră începută atunci când în interiorul lor, la suprafaţă, apar băşicuţe.

Când se umplu borcanele trebuie să se înlăture şi aerul din acestea, adică să se facă dezaerarea. Astfel, borcanul se ţine uşor aplecat, iar compoziţia se toarnă încet, pentru ca lichidul să împingă aerul afară. Aerul este complet eliminat când toate bulele ce s-au format în borcan, se ridică la suprafaţă şi dispar.

Produsele care vor fi conservate nu trebuie atinse cu mâna dacă au fost fierte. Se foloseşte numai o lingură sau o paletă din lemn. Opărirea se face scufundând produsele de conservat în apă clocotită cu sare, timp de 2-3 minute. Are rolul de a distruge microorganismele de pe suprafaţa produselor. Produsele de conservat nu se îndeasă, ci se aşază prin scuturare sau prin baterea uşoară a borcanului.

În timpul sterilizării, apa din vas nu trebuie să atingă celofanul sau capacele cu care au fost acoperite borcanele. Dacă se acoperă borcanele cu celofan, coala trebuie pusă în două, pentru mai multă siguranţă. A doua sterilizare este necesară atunci când pentru păstrarea conservelor nu există o cămară sau o pivniţă bine aerisită. Dacă borcanul nu a fost bine închis se desface capacul, se strânge la loc şi se sterilizează încă 5-10 minute. La fel se procedează şi dacă s-a rupt celofanul.

Borcanele care se pun la sterlizat la cuptor se învelesc în prealabil în cârpe ude şi bine stoarse. După ce s-au scos din cuptor, se învelesc în pături groase şi se lasă la răcit, până a doua zi.

Sursa foto: 123rf.com,

Alte surse: USDA, bbcgoodfood.com,

Citește și Ce este botulismul și cât de periculos este