Deși există multe controverse legate de consumul de lapte, acest produs nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Este alimentul care conține toate substanțele necesare dezvoltării proceselor metabolice din organism. Iar consumul lui este necesar într-o alimentație rațională. Lactatele vin cu o sumedenie de beneficii pentru sănătatea organismului, la orice vârstă. Fie că este vorba despre iaurt, unt, lapte, brânzeturi, kefir, lapte proaspăt de vacă, fie chiar de lapte de bivoliță.
Cuprins
Producția mondială de lapte provine de la diferite animale, de la vaci, oi, capre, până la bivolițe, iepe, măgărițe și cămile. E drept că laptele de vacă se bucură de cea mai mare popularitate. Dar al doilea cel mai consumat tip de lapte în întreaga lume este acest lapte de bivoliță. Și se folosește cu succes pentru unt, brânzeturi, iaurt și chiar înghețată.
Cuprins
De ce e renumit laptele de bivoliță
Bivolițele, cunoscute în biologie sub numele de Bubalus bubalis, fac parte din regnul mamiferelor. Asta înseamnă că dețin glande mamare care produc lapte pentru hrănirea puilor. Omul a știut să profite mereu de darurile naturii și, prin urmare, a învățat să mulgă bovinele pentru a se bucura de beneficiile laptelui produs de acestea.
În Transilvania, bivoliţelor li se spune „drigane’. Producţia de lapte a bivoliţelor este în jur de 1.700 litri pe lactaţie, cu un procent de grăsime de 7 – 8%. Laptele de bivoliţă, deşi mai gras decât laptele de vacă, conţine cu 60% mai puţin colesterol decât acesta, cu calităţi nutritive deosebite.
Există mai multe specii de bivoli. Însă bivolițele din regiunile mlăștinoase și de pe malurile râurilor sunt renumite pentru producția de lapte. India și Pakistan produc cam 80% din cantitatea de lapte de bivoliță la nivel mondial. Și sunt urmate îndeaproape de China, Egipt și Nepal. Dar și regiunea mediteraneană se bucură de delicatesele obținute din lapte de bivoliță. Cu siguranță ai gustat, măcar o dată, celebrele brânzeturi italiene mozzarella di bufala sau burrata. Nici nouă nu este străin gustul lactatelor din lapte de bivoliță. Căci telemeaua e unul dintre cele mai căutate produse de pe la noi.
Și nu degeaba se bucură acest tip de lapte de atâta renume. Este un lapte cu un conținut caloric ridicat, dar bogat în proteine și grăsimi sănătoase. Este plin de vitamine și minerale. Spre deosebire de laptele de vacă, cu 150 calorii la o cană de 250 ml, cel de bivoliță are 237 calorii. Conține 83% apă, 12 g carbohidrați, 9 g proteine, 17 g grăsimi, 13 g lactoză și 32% din doza zilnică recomandată de calciu.
În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, un pahar cu lapte de bivoliță vine cu următoarele procente din dozele zilnice recomandate: 41% fosfor, 19% magneziu, 14% vitamina A. În plus, mai conține potasiu, sodiu, vitaminele B 1, 2, 3, 5, 6, 9, 12 și chiar vitamina C.
De ce să consumi produse pe bază de lapte de bivoliță
Lăsând la o parte bomba de elemente nutritive pe care o reprezintă laptele de bivoliță, acesta are o sumedenie de beneficii pentru sănătatea organismului la orice vârstă. E drept că e mai gras decât laptele de vacă, dar și acesta este un atu. Căci oferă o senzație de sațietate care poate reduce nevoia de mânca mult pe parcursul unei zile. Drept urmare, poate fi un aliat în curele de slăbire.
În plus, le poate fi de folos celor care suferă de alergii la laptele de vacă. Căci vine cu un bagaj nutrițional chiar mai bogat, dar fără aceleași reacții alergice. Mai mult decât atât, laptele de bivoliță sporește eficiența probioticelor. Lactatele fermentate din lapte de bivoliță conțin probiotice cu o rată mai mare de supraviețuire a bacteriilor benefice precum Lactobacillus acidophilus și Streptococcus thermophilus.
Și iată care sunt principalele beneficii ale consumului de lapte de bivoliță:
Menții sănătatea inimii
Studiile au arătat că laptele de bivoliță fermentat ajută la menținerea sănătății inimii. Bacteriile pe care le conține ajută la scăderea nivelurilor de colesterol, de trigliceride și a tensiunii arteriale. Conține bacterii precum Lactococcus Lactis, o specie benefică pentru sănătatea inimii. În plus, consumul regulat poate reduce nivelurile colesterolului, tensiunii arteriale și trigliceridelor.
Astfel, consumul zilnic ar putea sprijini sănătatea inimii. Beta-lactoglobulina și potasiul ajută la reglarea tensiunii. În plus, beta-lactoglobulina inhibă o enzimă vinovată de îngroșarea vaselor de sânge. Iar asta ajută la circulația sângelui și la scăderea tensiunii arteriale. Potasiul acționează ca un vasodilatator care lărgește vasele de sânge și arterele. Astfel, asigură o circulație mai bună a fluxului sanguin. Potasiul poate preveni și alte complicații coronariene, cum ar fi întărirea arterelor.
Crești imunitatea
Probioticele din laptele de bivoliță sporesc absorbția de minerale și vitamine care stimulează producția de proteine. Astfel, crește și protecția împortiva agenților patogeni din tractul gastrointestinal. Lactobacillus plantarum este o bacterie prezentă în laptele de bivoliță. Aceasta îmbunătățește absorbția mineralelor și a vitaminelor și poate stimula producția de proteine. Compușii bioactivi din laptele de bivoliță au și proprietăți antioxidante. Iar antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi, compuși cu efecte dăunătoare asupra organismului.
Întărești sistemul osos
Conținutul foarte ridicat de calciu joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor și în prevenirea unor boli precum osteoporoza. Pe lângă calciu, și celelalte minerale, precum magneziul, fosforul și zincul, contribuie la menținerea densității și a integrității osoase. În laptele de bivoliță există și peptide derivate din caseină, compuși care ajută la sănătatea oaselor și la reducerea riscului de fracturi și de osteoporoză. Caseina se regăsește în proporție de 89 % din totalul de proteine din laptele de bivoliță.
Dezvolți musculatura
Fiind o excelentă sursă de proteine, laptele de bivoliță oferă toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru creșterea și reprarea mușchilor. Acest lucru le este în special benefic sportivilor, celor care vor să-și crească masa musculară, dar și celor aflați în convalescență.
Controlezi diabetul și silueta
Conținutul ridicat de grăsimi îi oferă laptelui de bivoliță cremozitate. Or, tocmai această consistență cremoasă oferă consumatorului o senzație de sațietate care poate reduce nevoia de mânca mult pe parcursul unei zile. Drept urmare, poate fi un aliat în curele de slăbire.
Conține și bacteria Lactobacillus paracasei, cu efecte împotriva instalării obezității. Asigură probiotice care ar putea contribui la gestionarea unei greutăți corporale optime. În plus, s-a dovedit că are și efecte antidiabetice, contribuind la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Consumul de produse lactate cu probiotice în general poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol, gestionarea greutății, reducerea bolilor asociate inimii și diminuarea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral.
Hrănești pielea
Profilul nutrițional complet face ca laptele de bivoliță să fie un excelent aliment pentru sănătatea pielii. Conținutul bogat de vitamine și antioxidanți ajută la hidratarea și îngrijirea pielii, conferindu-i strălucire. Laptele poate fi folosit ca atare pentru curățarea tenului sau în diferite produse cosmetice preparate acasă. Cercetările efectuate în timp certifică faptul că laptele de bivoliță ajută la menținerea pH-lui natural al pielii și luptă eficient împotriva îmbătrânirii.
Are contraindicații?
Ei bine, poate că nu are contraindicații stricte, însă ar trebui consumat cu precauție în anumite situații. Căci, în ciuda proprietăților benefice incontestabile, laptele de bivoliță poate cauza și neplăceri. Conținutul ridicat de grăsimi îl face să fie mai greu de digerat. În plus, persoanele care doresc să piardă în greutate ar trebui să țină cont și de aportul caloric per 100 ml lapte de bivoliță.
Ca toate produsele lactate de origine animală, și acest lapte conține lactoză. Or, persoanele cu intoleranță la lactoză ar putea avea de suferit tulburări intestinale, precum diareea, în urma consumului. În cantități mari, consumul de lapte de bivoliță atât de bogat în proteine poate cauza disconfort digestiv anumitor categorii de persoane.
Ca să nu ai probleme și să te bucuri în voie de beneficiile acestui lapte extraordinar, ar trebui să respecți câteva reguli simple. În primul rând, ai grijă să fie depozitat adecvat, la frigider, la o temperatură de maximum 4°C. Asta pentru a evita contaminarea cu bacterii neprietenoase. Recomandat ar fi să și cunoști foarte bine sursa de proveniență a laptelui, pentru a nu fi deja contaminat.
Recomandat ar fi să eviți consumul de lapte de bivoliță pe stomacul gol, ca să nu te confrunți cu tulburări digestive. Iar persoanele însărcinate ar trebui să consume numai lapte bivoliță din surse verificate, pasteurizat și prelucrat corespunzător. Este chiar recomandat consumul acestui tip de lapte pe perioada sarcinii datorită efectelor benefice asupra dezvoltării fătului.
Sursa foto: Shutterstock.com
Alte surse: Healthline.com, truemeds.in,
Citește și Câte calorii are mămăliga