Indiferent cât e de ocupat, dacă mai formează sau nu un cuplu împreună cu mama, tatăl trebuie să fie implicat în viața copilului său! Iată ce e obligatoriu ca tații să-și învețe copiii.
Tații trebuie să-și învețe copiii respectul
Tații trebuie să-și învețe copiii respectul de sine și respectul față de cei din jur. Cum poate face asta? Nu îi va vorbi urât copilului, nici în glumă.
Nu îi va pune etichete, nu îl va umili, nu va da în el. Nu, nici o palmă la fund care „nu doare”. Felul în care își tratează părintele copilul îl va ajuta pe cel mic să-și construiască imaginea de sine.
Apoi, dacă băiatul sau fata va vedea că tatăl este respectuos cu toată lumea, de la membrii familiei la vânzătoarea de la magazin, femeia de serviciu etc, așa va proceda și el.
Copiii sunt niște mici imitatori, așadar tatăl (dar și mama desigur) trebuie să aibă grijă cum se comportă întrucât cel mic îi va replica atitudinea.
Citește și:
Blue Monday: cum să-ți revii după cea mai deprimantă zi din an
Tatăl le arată ce înseamnă să te porți frumos în cuplu
Așa cum tatăl își tratează partenera de viață, așa își vor trata și băieții la maturitate iubitele sau soțiile.
Cumpără-i flori, fă-i cadouri, ajut-o la treburile casnice, vorbește-i frumos și niciodată nu vă certați în fața copiilor.
Apoi, tații de fete să se gândească bine cum și-ar dori să se poarte cu ele viitorii parteneri.
Dacă tu ca tată o desconsideri pe soție, fetița va înțelege că așa fac oamenii mari, așa trebuie să fie lucrurile în cuplu, și va avea tendința să își aleagă parteneri de cuplu abuzivi.
Tata să-și învețe copiii să fie îndemânatici
Nu se știe niciodată când e nevoie ca, la adolescență sau maturitate, copiii să bată un cui, să schimbe un bec sau roata la mașină, să aprindă un foc etc
Cu atât mai mult dacă stați la casă, implică-i și la treburile necesare din grădină. De asemenea, fiecare copil să fie responsabil de camera lui, curățenie și păstrarea ordinii.
Independența trebuie învățată și exersată, la fel și simțul responsabilității.
Tații să-și învețe copiii să-și apere valorile
Întâi copiii sunt învățați ce sunt valorile, ce e bine și ce e rău, ce e acceptabil și ce nu. Că empatia nu este ceva pentru fetițe, generozitatea nu e o vulnerabilitate.
Copiii trebuie învățați să se apere pe sine, la nivel de convingeri dar și fizic. Că nu fiecare război și luptă merită duse, iar dacă renunți nu înseamnă lașitate ci înțelepciune.
Tatăl să vorbească cu copiii lui despre sex
Este mult mai sănătos ca părinții să aibă o atitudine deschisă față de sexualitate, să fie disponibili pentru copiii lor când apar în peisaj astfel de discuții.
Există un pericol mare pentru copil când el se documentează de pe internet sau află lucruri despre sex de la prieteni și colegi. Un copil informat înseamnă un copil protejat!
Tatăl să le explice copiilor eșecul
Viața nu e roz, de-a lungul timpului vor apărea diverse situații problematice, lucrurile nu vor ieși mereu cum își doresc copiii, nu pot câștiga mereu.
De aceea este important ca ei să învețe să tolereze frustrarea sau eșecul. Cel mai bun exercițiu este joaca.
Astfel tații îi pot învăța pe micuți ce înseamnă competitivitatea, să fii fair play, să câștigi dar și să pierzi.
Înfrângerile sunt inevitabile. Poți să te ridici și să fii perseverent, să lupți pentru ce-ți dorești din tot sufletul, sau să ai puterea să mergi mai departe și să înveți din experința eșecului.
Foto: Hepta