Legume de toamnă. Legume pe care să le consumi toamna

.

Legume de toamnă se caută în această perioadă. Este sezonul în care piețele sunt pline de bunătăți, iar cămările abia așteaptă să fie umplute. Mai mult, consumul de legume de toamnă aduce o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Drept urmare, e indicat să îți faci aprovizionarea cu cele mai bune legume de toamnă.

Despre legume de toamnă se vorbește numai de bine. De altfel, mereu auzim recomandări de la specialiști privind consumul de fructe și legume. Și nu trebuie să fii neapărat vegetarian sau vegan ca să te bucuri de beneficiile lor pentru sănătate. Iar acum e perioada ideală să profiți din plin de abundența de legume de toamnă.


De ce să alegi legume pe care să le consumi toamna

Specialiștii în nutriție consideră că diversitatea fructelor și legumelor consumate este esențială pentru sănătate. Căci este greu de făcut o comparaţie între utilitatea diverselor fructe şi legume. Atunci când consumăm o varietate de produse, avem şansa să ne aducem în organism tot spectrul de nutrienţi importanţi, dându-ne şansa de a rămâne sănătoşi. Oricât de mult ne-ar plăcea un anumit fruct sau o legumă, e bine să introducem în alimentaţia noastră şi altele. Și asta pentru că nu plăcerea gustului este cea mai importantă, ci compoziţia acestora.


Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a ne „face plinul’ cu vitamine şi a ne antrena imunitatea pentru sezonul rece ce va să vină. Să consumi legume de toamnă înseamnă să te hrănești cu antioxidanţi, vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătatea organismului. Ca atare sau preparate, aceste legume de toamnă sunt ideale pentru refacerea resurselor de energie, pentru prevenirea problemelor respiratorii și ale sistemului cardiovascular. Nu degeaba ni se tot repetă că este foarte important să consumăm roadele pământului în sezonul în care apar. Iar toamna este momentul perfect. Căci este cel mai bogat și mai darnic dintre anotimpuri.

Care sunt cele mai sănătoase legume de toamnă

Când vine vorba despre legume de toamnă, e imposibil să alegi cea mai bună sau cea mai sănătoasă dintre ele. Cum spuneam și mai sus, diversitatea este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru menținerea stării optime de sănătate. Așa că, de la vinete, castraveți și conopidă, până la varză, gogoșari și păstârnac, toate aceste legume de toamnă sunt adevărate daruri ale naturii pentru sănătatea noastră. Fiecare în parte este „vedetă’ în felul ei. Și merită să le acordăm atenția cuvenită.


1.Dovleacul

Este „rege’ peste legumele de toamnă. Și nu pentru că e cel mai mare dintre ele. Nici pentru că e sculptat în fel și chip spre bucuria copiilor de toate vârstele. Dovleacul e plin de betacaroten. Este un adevărat medicament împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului. Este sărac în calorii, bogat în fibre, antioxidanți, minerale, vitamine. Nu are grăsimi, nici colesterol. Conține acid folic, reduce riscul de cancer de colon, regenerează celulele pancreatice, combate tumorile de prostată, alungă insomniile. Protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar. Are grijă de sănătatea inimii şi este util în diete, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aibă multe calorii. Nu te-am convins? Ei bine, dovleacul mai are și proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. În plus, seminţele de dovleac sunt o sursă bună de acid gras omega 3. Aminoacizii pe care îi conțin reduc stresul, stările de nervozitate și tulburările de somn. Numai că, pentru a-și păstra proprietățile, semințele trebuie consumate în stare crudă.


2.Sfecla roşie

Dacă dovleacul e rege, atunci sfecla roșie poate fi considerată regină între legumele de toamnă. Este foarte bogată în flavonoizi, recunoscuți pentru capacitatea lor de a îmbunătăţi funcţiile ficatului. Consumată în stare crudă, sub formă de suc, rasă în salate sau preparată după plac, sfecla roșie ține anemiile la distanță, dă energie, alungă oboseala și constipația. Reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu şi fibre. Consumul acestei legume scade tensiunea arterială, protejează inima şi ficatul, are un puternic efect detoxifiant, energizant şi antiinflamator. Împiedică formarea cheagurilor de sânge și depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Sfecla roșie conține și betacianina, un antioxidant puternic. Acesta ajută la prevenirea cancerului, infecțiilor cronice și a bolilor inflamatorii intestinale. Și frunzele lor sunt foarte bune pentru sănătate, așa că e bine să le consumi cu încredere. Fie ca atare, în salate, fie în ciorbe sau tocănițe.


3.Varza

Varza proaspătă este bogată în vitaminele A, C, E, în calciu, magneziu, iod, cupru, mangan și sulf. Vitamina U o face să fie un aliat în lupta împotriva ulcerului gastro-duodenal. Este un puternic detoxifiant al ficatului, previne cancerul, cataracta, polipii intestinali, obezitatea. Scade nivelul colesterolului, reglează tranzitul intestinal, reduce surmenajul, întărește imunitatea. Extern, tratează răni, dureri articulare, osoase, eczeme, arsuri. Varza este și un puternic antioxidant natural, care ne ferește de răceli și de alte infecții ale aparatului respirator. Totuși, persoanele cu dereglări tiroidiene trebuie să o consume cu precauție. Varza de Bruxelles are o concentraţie ridicată de glucozinol, o substanţă care lupta împotriva cancerului şi dă acestor legume aroma lor specifică.


4.Conopida și broccoli

Conopida este cea mai valoroasă legumă din familia cruciferelor. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Protejează organismul împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale. Conține calciu, fosfor, vitamina K, acid folic, vitamina C și, în special, fibre. Protejează sistemul digestiv și împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare precum Helicobacter pylori. E de preferat să fie consumată crudă. Dar este la fel de bună și preparată sau conservată. Din aceeași familie, broccoli reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, vitamina C și potasiu. Are proprietăți anticancerigene și previne osteoartrita. Conține acid folic, beta-caroten și calciu.


5.Țelina

Despre țelină știe toată lumea că este una dintre cele mai bune legume de toamnă și nu numai. Țelina face minuni. Și nu doar dacă este consumată de domni. Este plină de vitamine și minerale, are efect tonic și diuretic și combate anemiile. Scade nivelul colesterolului, iar sucul este cicatrizant. Este bogată în vitaminele A, B, C, K, PP, în potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Este tonică și diuretică, ajută în anemii. O cură cu țelină proaspătă, pe termen lung, ajută la energizarea și remineralizarea organismului. La fel ca și în cazul altor rădăcinoase, frunzele nu trebuie ignorate.


6.Gogoșarii

Gogoșarii dolofani și parfumați sunt o adevărată comoară pentru sănătate. Sunt plini de vitamine, minerale și au un puternic efect antioxidant. Lipsa de calciu poate fi anihilată cu suc de gogoșari și ardei gras. Previn cancerul, reumatismul și formarea cheagurilor de sânge. Sursă importantă de substanţe nutritive esenţiale, gogoşarii au conținut bogat de vitamine C, A, B şi de minerale, precum potasiul, fosforul și calciul. Gogoșarii conțin și luteină, care protejează ochii de apariția cataractei. Vitaminele B6, B2 și B3 contribuie la metabolizarea alimentelor și la transformarea lor în substanțe nutritive.

7.Ardeii grași

La fel ca și gogoșarii, ardeii grași sunt bogați în vitamina C și în minerale precum fier, cupru, zinc, magneziu și potasiu. În plus, au puține calorii. Stimulează metabolismul și au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice, datorită conținutului de capsaicină. Reduc colesterolul rău, așa că sunt recomandați celor cu afecțiuni cardiovasculare și circulatorii. Ardeii kapia au cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate soiurile de ardei. Stimulează sistemul imunitar și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.

8.Vinetele

Delicioase oricum ar fi preparate, vinetele nu ar trebui să lipsească din alimentație. Au valoare calorică redusă, sunt bogate în potasiu, fosfor, magneziu, vitaminele A, B, C și PP. Sunt antianemice, laxative, stimulează ficatul și pancreasul. Frunzele proaspete ale vinetelor, bine spălate și zdrobite, pot fi folosite sub formă de cataplasmă împotriva abceselor, furunculelor sau hemoroizilor.

9.Dovleceii

Sunt printre cele mai versatile legume de toamnă. Nu au multe calorii, grăsimi ori colesterol. Însă sunt o sursă ideală de fibre, minerale și vitamine. Sunt aliați de nădejde în curele de slăbire. Au excelente proprietăți laxative, reduc riscul de cancer de colon și ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate. Sunt ideali și în alimentația copiilor. Se pot consuma ca atare sau în diferite preparate savuroase.

10.Spanacul

Spanacul conține multe fibre, vitaminele A, B, C, E și K, magneziu și fier, antioxidanți. Este un tonic foarte bun pentru sistemul imunitar și cardiovascular. Ajută la detoxifierea aparatului digestiv, combate anemia și retenția de apă. Trebuie consumat cu moderație de către suferinzii de hepatită, gută și artrită. E de preferat să fie consumat crud sau foarte puțin fiert ori călit. Este un aliment bogat în nutrienţi, conţine vitamina K (cu beneficii pentru sănătatea inimii, a sistemului osos, în prevenirea afecţiunilor oculare) şi are efect anticancerigen.

11.Ciupercile

Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii. Conform unor studii de laborator, anumiți compuși din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Unele specii de ciuperci contribuie la scăderea riscului de accident vascular cerebral. Asigură o digestie eficientă, sunt foarte bune pentru creșterea imunității. Scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului. Diminuează riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân si cel de colon. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine ș minerale. Conțin vitaminele B1, B2, B6, acid folic, dar și minerale precum potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor. Previn constipația și ajută la menținerea intestinului sănătos. Ajută la îmbunătățirea calității pielii și întăresc firul de păr.

12.Cartofii dulci

Se numără printre legume de toamnă ceva mai recent introduse în alimentația românească. Totuși, trebuie să ne bucurăm din plin de beneficiile lor. Conțin carbohidrați sănătoși, care au capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge. Au un indice glicemic scăzut și sunt o bogată sursă de fibre. Stimulează metabolismul și reduc riscul de obezitate. Consumați cu tot cu coajă, ajută la ameliorarea constipației și protejează tractul digestiv. Se pot consuma în diferite preparate, atât ca deșert cât și ca fel principal.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: mensjournal.com, sanovita.ro, SfatulMedicului.ro

Citește și Rețete de fasole verde la borcan

Vezi şi ce este blanşarea, tehnici de blanşare!