Limbajul ochilor: 10 expresii ale ochilor și semnificațiile lor

.

Limbajul ochilor este printre cele mai importante manifestări. Nu degeaba se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dintr-o privire se pot citi trăsături nebănuite, emoții și stări pe care altfel e greu să le exprimăm. Cum ochii nu mint niciodată, e bine să cunoști semnificațiile expresiilor lor transmise prin limbajul ochilor.

Limbajul ochilor este unul din cele mai puternice instrumente de comunicare nonverbală. Fără a fi nevoie de cuvinte, privirea are puterea de a atrage, de a înfricoșa, de a judeca sau de a aduce alinare. Cum spunea poetul și eseistul american Ralph Waldo Emerson, „Atunci cand ochii spun un lucru, iar gura spune altceva, un om cu experiență se va încrede în primul limbaj’.


Ce înseamnă limbajul ochilor

Ochii exprimă emoțiile, oglindesc gândurile, transmit lucruri pe care nici vorbele nu reușesc să le transmită. Ochii arată plictiseala, exaltarea, neîncrederea, surprinderea, aprobarea, furia, ura sau iubirea. Până și starea de sănătate se poate citi în ochi. Există chiar și o știință care se ocupă cu asta și se numește iridologie. Mai mult decât atât, pupilele joacă un rol foarte important în limbajul ochilor. Și sunt o părticică a trupului care nu poate fi controlată conștient. Așadar, expresia pupilelor prin mărirea sau micșorarea lor ne poate da de gol în diferite circumstanțe.


Contactul vizual insistent și prelungit are diferite înțelesuri, atât în regnul animal cât și la ființele umane. Și de aceea este în general contraindicat în interacțiunea dintre om și animal. Căci cel din urmă îl poate interpreta drept amenințare și atacă în consecință. Pe de altă parte, nici evitarea contactului vizual între oameni nu este indicată. Căci asta denotă timiditate, stânjeneală, chiar frică. Totuși, sunt și persoane care evită contactul vizual direct doar pentru a-și aduna gândurile și pentru a se putea concentra mai bine,


Să clipești din ochi este un gest absolut natural. Și e semn de sănătate. Dar clipitul poate transmite sentimente. Cineva care clipește mai des de 8-10 ori pe minut în prezența unei persoane își arată astfel atracția. Sau, poate fi un semn că se simte intimidat. Și direcția în care este îndreptată privirea cuiva transmite ceea ce simte persoana respectivă. Spre exemplu, când cineva privește spre stânga, încearcă să-și amintească ceva. Privirea spre dreapta denotă creativitate și chiar intenția cuiva de a „înflori’ descrierea unei situații. De menționat însă că, în cazul persoanelor stângace, semnificațiile se inversează.


Ce transmit 10 tipuri de privire în limbajul ochilor

Dacă știi să decodezi limbajul ochilor, ai acces la mintea unei persoane. Cu alte cuvinte, înțelegând ce transmite privirea știi ce gândește cineva cu adevărat. Iar mișcările ochilor trădează multe. În cadrul unor studii, cercetătorii au observat că, de fiecare dată când puneau o întrebare care solicita memoria vizuală, oamenii priveau în stânga sus. Abia după aceea ofereau un răspuns. La întrebările care solicitau memoria auditivă, oamenii priveau mai întâi în partea stângă. Întrebările complexe, care necesitau un răspuns logic, îi determinau pe oameni să privească în jos spre stânga. De asemenea, oamenii priveau spre dreapta sus dacă erau rugați să își imagineze ceva complet nou. Când le era solicitată memoria auditivă, priveau spre dreapta. La întrebări despre senzații și emoții, toți au privit în jos spre dreapta. Așadar, poziția și mișcările ochilor spun multe despre noi. La fel cum expresiile din ochi nu sunt întotdeauna ceea ce par.


1.Ochii inchiși sau acoperiţi

Dacă cineva stă cu ochii închiși nu înseamnă neapărat că doarme sau meditează. Atunci când ne acoperim sau ne ferim ochii și ne coborâm ploapele, încercăm de fapt să blocăm ceva ce nu dorim să vedem. Printr-un astfel de gest ne dăm de gol cu privire la ceea ce simțim cu adevărat. Deși acceptăm verbal o propunere, dacă ne ferim sau acoperim ochii în acel moment, înseamnă că de fapt nu suntem de acord cu ea.

2.Ochii mijiți, întredeschiși

Când suntem implicați într-o discuție, e bine să observăm cum suntem priviți de interlocutor. Îți poți da seama cu ușurință că persoana nu pune mare preț pe ceea ce spui și după felul în care se uită. Dacă ochii sunt căzuți, blegi, e clar că discuția este plicticoasă pentru acea persoană. Dacă privește sec, fără să clipească sau se uită în altă parte, cel mai probabil nu este atent la ceea ce îi spui. Fără a exagera cu descifrarea expresiilor din limbajul ochilor, este foarte posibil și ca persoana să fie extrem de obosită. Dar poți afla răspunsul dacă o întrebi direct.


3.Ochii micșorati, strânși

Mișcorarea privirii, ca și cum nu ai vedea bine ceva, indică disconfort, stres, stare de nervozitate. De asemenea, dacă cineva își micșorează ochii în timp ce vorbești, nu are încredere în ceea ce spui. Poate că nu este de acord cu tine sau nu înțelege exact spusele tale. Prin urmare, ar fi indicat sa clarifici orice nelămurire.

4.Ochii holbați, larg deschiși

Obișnuim să facem acest gest de uimire sau când suntem surpinși profund. De altfel, se consideră că este și un gest care denotă frică. În plus, poate însemna că interlocutorul caută aprobarea sau confirmarea în timp ce-și deschide larg ochii. Iar specialiștii traduc acest gest prin faptul că persoana minte de fapt în acel moment.


Și pupilele se dilată atunci când suntem interesați de persoana cu care vorbim sau de obiectul pe care il privim. Totuși, ar trebui să fim atenți la luminozitatea încăperii în care ne aflăm, deoarece pupilele se dilată în mod natural în medii întunecate.

5.Ochii care clipesc des

Atunci când suntem stresați, ingrijorați sau necinstiți, vom clipi mai des. Nu ar trebui să considerăm însă că cineva este mincinos doar pentru că obișnuiește să clipească des. Cel mai probabil persoana este anxioasă sau stresată. Și, de ce nu, e posibil să-i fi intrat ceva în ochi sau să se sfiască să spună că o deranjează ceva.


6.Ochii temători, timizi

Persoanele care evită contactul vizual în timpul unei conversații sunt percepute ca fiind nesincere și de neîncredere. Cu toate acestea, studiile indică faptul că nu este întotdeauna adevărat. Atunci când o persoană nu este sinceră, dimpotrivă, aceasta va menține mai mult timp contactul vizual direct. Și asta pentru că este conștientă că lipsa contactului vizual este percepută ca fiind un semn al minciunii. Lipsa contactului vizual poate indica mai degrabă timiditate, nervozitate sau chiar plictiseală.


7.Ochii protectori

Cu siguranță s-a întâmplat să te afli în preajma cuiva a cărui privire să te facă să te simți în prezența mamei. Sut acei ochi calzi, care transmit confort, încredere și siguranță. În preajma acelei persoane, ne simțim relaxați, încrezători. Și simțim nevoia să fim atenți la tot ceea ce spune, să-i sorbim cuvintele. Astfel de persoane emană sinceritate și profesionalism deopotrivă. Sunt oameni care merită învestiți cu încredere.

8.Ochii nestatornici

Atunci când o persoană își mișcă ochii dintr-o parte în alta, procesează, de obicei, o informație. E ca și cum ar face calcule în minte. Și e clar că este mult mai dificil să menținem și contactul vizual în timp ce facem calcule. Dar s-a dovedit și că acest gest ajută să ne învingem frica inconștient. Pe de altă parte, oamenii cu ochii nestatornici sunt foarte nerăbdători în limbajul ochilor. Spre exemplu, cineva care se simte blocat într-o situație sau dorește să scape mai repede dintr-o conversație își mișcă rapid și sacadat ochii în laterale. Așadar, mai ales în timpul unui interviu de angajare, nu este indicat să te joci cu privirea. Poate fi interpretat total greșit gestul tău. Ba chiar ai putea fi considerat nesincer sau șovăitor. Și nimeni nu-și dorește asemenea angajați.

9.Ochii zâmbitori

Un zâmbet sincer începe de la ochi. Chiar și atunci când încerci să ascunzi faptul că te simți amuzat ochii trădează. Căci, atunci când zâmbești sincer, în mod autentic, se formează mici riduri de expresie în jurul ochilor. Iar acest lucru nu se întamplă în cazul unui zâmbet fals, formal. De obicei, simți imediat când un zâmbet este sincer sau nu datorită expresiei ochilor.

10.Ochii umezi, strălucitori

Știi expresia aceea „îi strălucesc ochii de fericire’. Ei bine, este foarte adevărată. Căci unei persoane cu adevărat fericite îi strălucește privirea. Pe de altă parte, în momentele de tristețe, privirea devine ternă, ștearsă, opacă. Există date știintifice concrete care atestă acest fapt. Așadar, odată cu schimbarea stării de spirit se schimbă și aspectul ochilor și privirea în ansamblu. În plus, ochii strălucitori, umezi, sunt asociați cu blândețea și sinceritatea.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: marketingportal.ro, NLPmania.ro, scienceofpeople.com

Citește și Limbajul corpului la birou – ce transmit de fapt gesturile colegilor tăi