Lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie

Lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie niciodată sunt destule. Chiar dacă ți-ai făcut un obicei din a depozita de toate într-una dintre cele mai folosite încăperi ale casei. Căci bucătăria ar trebui să arate bine și să fie organizată perfect pentru a te beneficia la maximum de funcționalitatea ei. Așa că iată care sunt acele lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie.

Bucătăria este locul care adună cea mai bună energie a casei. Este locul în care ne preparăm hrana. Aici ne încărcăm bateriile pentru nouă zi, sorbind din ceașca de cafea. Este acel loc prietenos și plin de căldură, chiar dacă este, de cele mai multe ori un spațiu cu dimensiuni meschine. De aceea, nu ar trebui să se transforme în depozit. Și ar fi bine să eviți acele lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie.

Spațiul dedicat bucătăriei ar trebui să fie unul foarte bine organizat. În primul rând, ar trebui să fie sigur. Și mai cu seamă trebuie să fie atrăgător din punct de vedere estetic. Spre deosebire de celelalte încăperi ale unei case, bucătăria necesită reguli stricte. Și se referă atât la igienă, cât și la utilizarea ustensilelor.

Lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie

Indiferent de tendințele modei, bucătăria are nevoie de un spațiu foarte bine pus la punct. Așa că iată care sunt acele lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie:

Obiecte sparte sau ciobite

Oricât de dragă ți-ar fi o anume cană și oricât de mult ai ține la castronul de la mama, dacă sunt crăpate sau ciobite, astfel de obiecte nu trebuie să stea la vedere. Poate că nu vrei să le arunci, dar e mai bine să le ții într-un dulap. Vor strica aspectul îngrijit al bucătăriei dacă sunt ținute la vedere. Dar pot duce și la accidente casnice nedorite. În plus, potrivit tehnicilor Feng Shui, strică și energia locului.

Prea multe căni

Pe una ai cumpărat-o ca suvenir din vacanță. Alta îți place mult pur și simplu. Mai ai câteva primite cadou sau, de ce nu, de pomană. Și te trezești cu o sumedenie de căni care îți ocupă tot spațiul de depozitare. Chiar ai nevoie de toate? Dacă locuiești singur/ă, nu ai nevoie de mai mult de două căni. Iar dacă împarți apartamentul cu un coleg sau cu partenerul/a, atunci dublează numărul.

Obiecte valoroase

Fie că vorbim despre tablouri, fie despre materiale textile scumpe, fie despre decorațiuni sau bijuterii, niciuna dintre acestea nu au ce să caute în bucătărie. Asta dacă ții la ele și le dorești în casa ta cât mai mult timp. Fluctuațiile de temperatură, aburii și umezeala, precum și fumul le deteriorează în timp. În plus, dacă ne referim la obiecte valoroase mai mici, acestea pot ajunge oricând, din greșeală, în coșul de gunoi.

Cărți

Poate ți se pare firesc să ai la îndemână cărțile preferate de bucate sau alte cărți de lecturat când te relaxezi la cafea. Dar acestea se numără printre lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie. Temperatura nu este constantă în acest loc. Se acumulează frecvent umezeală și aburi cu grăsime. Iar acești factori dăunează cărților. Mai mult decât atât, trebuie să te gândești și la siguranță. Căci, în timpul gătitului, focul o poate lua razna. Iar hârtia poate lua foc imediat. Cel mult poți amenaja un raft, un sertar sau un dulăpior departe de orice sursă de risc în care să ții cărțile de bucate.

Chimicale

Cu siguranță ai mai auzit despre tot felul de accidente domestice care au avut loc în urma ingerării unor substanțe toxice depozitate impropriu. De cele mai multe ori, acestea se regăsesc în spațiul de sub chiuveta din bucătărie. Și copiii și animalele de companie ajung victime cel mai des. Pe de altă parte, vaporii eliberați de aceste substanțe chimice pot contamina alte produse inofensive. Așadar, în bucătărie nu ar trebui să stea decât substanțe comestibile, care nu prezintă riscuri.

Bureței murdari și cârpe de vase

Orice obiect utilizat la curățarea veselei trebuie aruncat dacă s-a deteriorat vizibil sau s-a murdărit grosier în timpul spălării. Bureții și cârpele de vase sunt adevărate oaze pentru bacterii. Creează un mediu extrem de plăcut pentru germeni. Așa că nu mai trebuie utilizate după ce s-au îmbâcsit. Indicat ar fi să fie schimbate măcar săptămânal. Iar cârpele de bucătărie ar trebui spălate la fiecare două-trei zile.

Electrocasnice neutilizate

Faptul că ai tot felul de ustensile pentru bucătărie nu e un motiv de laudă. Doar ți-ai dorit să-ți ușurezi munca și le-ai achiziționat. Așa că nu ai de ce să le expui pe toate la vedere. Mai ales dacă le folosești „din an în Paști', cum se spune. Decât să le ții acolo să se îmbâcsească și să ocupe spațiu, mai bine le păstrezi în cutiile originale și le folosești la nevoie. Iar dacă nu le folosești deloc, e cazul să le donezi celor care au cu adevărat nevoie de ele. Astfel de aparate adună mizerie și necesită timp pentru a fi curățate corespunzător.

Oale și tigăi cu teflon

Nici nu e de mirare de ce vasele de gătit de care nu se prinde mâncarea sunt preferate în bucătărie. Sunt ușor să curățat și nu trebuie să folosești o cantitate mare de grăsimi atunci când vrei să faci de mâncare. Din păcate, învelișul de teflon care face ca alimentele să nu se prindă de tigaie, poate emite vapori toxici atunci când este încălzit peste 260 ° Celsius. De asemenea, învelișul de teflon zgâriat poate elibera gaze nocive la o temperatură de încălzire mai mică. Nu numai că fumul poate provoca simptome asemănătoare gripei la oameni, dar este și foarte toxic pentru păsări.

Condimente preambalate

Condimentele ar trebui să facă alimentele pe care le gătești mai gustoase. Dar acest lucru nu se va întâmpla dacă vei cumpăra un set de condimente. Unele plante cum ar fi arpagicul sau busuiocul sunt mai aromate atunci când sunt proaspete. De asemenea, mirodeniile își pierd aroma între timp. Cumpără condimente în cantități mici, doar când ai nevoie. Așa vei avea mai mult spațiu de depozitare.

Plante delicate

Dacă te numeri printre iubitorii de natură și îți plac plantele de apartament sigur îți dorești câteva și în bucătărie. Dar e o idee proastă, să știi. În cazul în care nu sunt ele însele dăunătoare, mediul din bucătărie le poate dăuna mult plantelor. Căldura, umezeala, aburii și fumul le distrug. Căci plantele au nevoie de un climat stabil. Mai ales plantele delicate necesită un tratament aparte. Limitează-te în bucătărie numai la plantele aromatice, pe care le și folosești la gătit.

Materiale inflamabile

La fel ca și chimicalele, obiectele confecționate din materiale inflamabile prezintă un risc crescut de incendiu dacă sunt depozitate în bucătărie. Evită să ții în zona aragazului sprayuri, recipiente neînchise bine, obiecte din hârtie sau din plastic. În plus, ai grijă la perdele și draperii!

Medicamente

Deși ar putea părea bucătăria cel mai la îndemână loc din casă pentru a le ține, medicamentele nu au ce căuta acolo. Fluctuațiile de temperatură, umezeala și vaporii le pot afecta calitatea. Poate numai dacă ai frigiderul în bucătărie le poți ține la rece pe cele care necesită acest tip de depozitare. În general, medicamentele trebuie să stea într-un dulăpior sau sertar poziționat într-un loc uscat, bine aerisit, departe de căldură și lumina directă a soarelui.

Ce să nu faci în bucătărie dacă vrei să-ți meargă bine

Când vine vorba despre lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie, experții Feng Shui vin cu sfaturi de specialitate. Chiar dacă nu crezi în astfel de teorii, e bine să respecți aceste reguli. Căci fac bine întregii familii.

Aprinzătoare defecte

Brichetele sau alt tip de aprinzător care nu mai funcționează trebuie aruncate. Dacă le poți repara, fă-o cât mai repede. Dar nu le ține stricate în bucătărie. Aprinzătoarele defecte transmit semnalul că flacăra abundenței casei este stinsă.

Lumină slabă

Poate că îți dorești o atmosferă intimă, cu lumină caldă. Dar nu e cazul în bucătărie. Iluminarea slabă generează oboseală vizuală. Și creează o atmosferă stânjenitoare. Bucătăria are nevoie de multă lumină puternică, dar care să nu deranjeze ochii. Există tot felul de dispozitive speciale pentru iluminarea spațiului de lucru din bucătărie. Pe de altă parte, dacă sufrageria include și bucătăria în sistem open space, iluminatul trebuie să fie mai cald pentru a crea o atmosferă armonioasă.

Mirosuri neplăcute

Când gătești, este normal ca resturile de mâncare rămase de la preparare să fie împrăștiate prin bucătărie. Dar trebuie să ai grijă să faci curățenie imediat după ce ai terminat treaba. Și trebuie să faci totul pentru a evita apariția mirosurilor neplăcute. Mirosul urât atrage energii negative.

Dezordine

Se spune că numai o bucătărie în care nu se gătește poate fi impecabilă. Dar nu e deloc așa. Ordinea și curățenia din bucătărie denotă ordinea din viața celui care o organizează. Atunci când este dezordine, iar cineva încearcă să caute un anumit lucru și nu îl găsește din cauza proastei organizări, se generează stres și furie.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: homesandgardens.com,

Citește și Cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton