Lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci

Lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci sunt destule. Ba chiar unele dintre ele fac parte, deși complet greșit, din rutina fiecăruia. Și, în loc să beneficiem de pe urma consumului de alimente, ne facem numai rău. Așa că e indicat să știi care sunt acele lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci.

Sunt o sumedenie de vorbe din popor legate de momentul mesei. Dar cea preferată de mulți în context este „fie boierul cât de mic, după masă doarme un pic'. Și multe popoare se conformează zicalei, în special în jurul prânzului. Numai că, mai nou, specialiștii nu sunt întru totul de acord cu zicala. Dimpotrivă, consideră că ar trebui să ne mișcăm după masă, ca să ne păstrăm starea de sănătate. Pe cine să mai crezi? Cert este că sunt anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci. Și poate vei avea o surpriză să vezi că multe dintre ele ți-au intrat deja în rutina zilnică.

Avem nevoie de siestă?

Pe cât de consistentă e mâncarea, pe atât e mai intensă și starea de oboseală care ne învăluie după. De unde și nevoia multora de a trage un pui de somn după prânz. Dacă, în cazul copiilor, este un obicei cât se poate de sănătos, pentru adulți, nu e un somn bun. Este vorba despre un somn patologic cum i-ar spune specialiștii. Și asta pentru că, după o masă copioasă, o mare parte din sângele care hrănește organismul ajunge în sfera digestivă. Drept urmare, oxigenarea creierului este deficitară. Și așa apare somnolența.

E drept că, dupa masă, e nevoie de o pauză în care organismul să se refacă. Este momentul ca tractul digestiv să-și facă treaba netulburat. Dar asta nu înseamnă că trebuie să și dormim. Putem sta relaxați într-un fotoliu, ascultând muzică sau lecturând. Dar e indicat să evităm să ne întindem. Căci, un somn prelungit în timpul zilei poate duce la insomnii. Se spune că celebrul pictor Salvador Dali obișnuia să își facă zilnic siesta. Dar, pentru a nu dormi prea mult, ațipea cu o linguriță în mână. Când o scăpa, se trezea imediat, fiind semnalul că deja a dormit suficient.

Lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci

Acestea fiind spuse, e clar că și zicala „stai și nu stai a bine' e adevărată. Căci nici sedentarismul, nici mișcarea intensă nu sunt bune după masă. Și se numără printre acele lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci. Te-ai întrebat vreodată de ce organismul tău nu asimilează elementele nutritive din alimente deși te hrănești echilibrat și sănătos? Dacă te simți obosit chiar și urmând un stil de viață sănătos e clar că greșești undeva. Și pot fi de vină tocmai acele lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci. Iată câteva posibile greșeli de evitat:

Țigara de după

Ei bine, fumătorii înțeleg perfect despre ce este vorba. Parcă niciând nu „merge' mai bine țigara ca după o masă copioasă. Dar fumatul este unul dintre cele mai proaste lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci. Că fumatul dăunează grav sănătății în general am înțeles cu toții. Numai că, imediat după masă, e de zece ori mai nociv.

Carcinogenii din țigarete intensifică simptomele intestinului iritabil și pot duce, în timp, chiar la apariția colitei ulcerative, potrivit nutriționistului Manisha Chopra. În plus, s-a dovedit că tutunul poate bloca absorbţia de vitamine şi minerale, inclusiv calciul şi vitaminele C şi D. Și anulează astfel chiar şi efectul celei mai sănătoase mese. Dacă nu te poți abține, măcar lasă-i organismului răgaz cel puţin 20 de minute după masă.

Fructele la desert

Fructele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente. Și se recomandă a fi consumate, în stare proaspătă, la orice vârstă și în orice tip de regim alimentar. Însă, consumate după masă, ca desert, fac rău. Căci se amestecă în stomac cu celelalte alimente și li se limitează astfel absorbția în intestin. Astfel, pot apărea tulburări digestive. Și, în loc să ne hrănească, nu vor face decât să ne îngrășăm eventual.

Efortul fizic

Exercițiile fizice făcute imediat după masă pot provoca disconfort și probleme digestive, precum balonare sau indigestie. De asemenea, te poți confrunta cu dureri de stomac.

Pentru a preveni aceste efecte, mai bine aștepți cel puțin o oră înainte să faci sport. Efortul fizic pe stomacul plin poate crea disconfort, cum ar fi sughiţul ori greaţa, dar şi consecinţe mai grave (indigestii, convulsii). Cel mai indicat este ca, imediat după ce luăm masa, să facem o plimbare uşoară. Exercițiile intense ar trebui făcute după minimum două ore.

Somnul

Nici somul imediat dupa masă nu este indicat. Căci, în timp ce dormim, toate funcțiile organismului se reduc, inclusiv digestia. Alimentele răman timp îndelungat în stomac, iar asta duce, în timp, la apariția gastritei sau a altor patologii digestive. Fă-ți siesta relaxându-te un pic după masă, dar nu dormi! Odată ce te-ai întins, imediat după masă, toate sucurile digestive urcă spre esofag. De aici până la refluxul esofagian, la arsuri și alte probleme digestive nu mai e decât un pas.

Consumul de cafea sau ceai

O cană cu cafea sau ceai după masă e un balsam pentru suflet. Unii chiar și-au făcut un ritual din asta. Dar cercetătorii au demonstrat că ceaiul după masă împiedică absorbţia fierului, mineral cu un rol semnificativ. Așa că mai ales femeile, copiii şi persoanele anemice ar trebui să evite consumul de ceai cel puţin o oră după masă. În plus, frunzele de ceai sunt acide. Și pot declanșa o criză de gastrită sau îngreuna digestia. Cât despre cafea, consumul cofeinei după masă poate să interfereze cu digestia și totodată poate provoca arsuri la stomac.

Dușul sau baia

Imediat după masă, pot provoca vasodilatație periferică. Iar sângele este redistribuit în piele și alte organe. Or, în mod natural, după masă, o mare parte din sânge ajunge în jurul stomacului și la intestine, pentru a asigura absorbția nutrienților. Drept urmare, vascularizația scade în celelalte organe.

În plus, temperatura corpului crește, iar apa caldă perturbă procesul metabolic. Asta duce la un tranzit lent, indigestie și alte probleme digestive. Când facem baie sau duș, îndepărtăm sângele de sistemul digestiv, unde are treabă de fapt. Iar digestia este intens afectată. Așa că ai de așteptat minimum o oră după ce ai mâncat pentru a face baie sau duș.

Spălatul pe dinți

Este recomandat după fiecare masă. Totuși, nu imediat! Căci spălatul pe dinți imediat după masă poate crea probleme. Smalțul dinților este cea mai dură substanță din corp. Când mâncăm, se eliberează acizi meniți să ajute digestia, care se lipesc de dinți.

În timpul masticației, nivelul de acizi crește simțitor, în vreme ce dinții devin vulnerabili. Așa că periajul imediat după masă nu face decât să afecteze smalțul și așa sensibil. Organismul uman a fost conceput să se apere singur în fața acestor fenomene. Drept urmare, așteaptă măcar o oră după ce mănânci ca să te speli pe dinți.

Prea multă apă

Apa este esențială pentru menținerea stării de sănătate. Dar consumul de multe lichide după masă poate fi nociv. Dacă bei multă apă, mai ales rece, poți dilua enzimele digestive din stomac. Astfel, procesul digestiv încetinește. Recomandarea generală este să bei cel mult un pahar cu apă, cu 30 de minute, înainte și după masă. În plus, apa rece sau cu gheață încetinește digestia. Mai degrabă se recomandă apa caldă, care reușește să dilueze mai bine grăsimile.

Dai drumul la curea

Vorba vine… Deși sunt mulți cei care, după o masă copioasă, simt nevoia să slăbească cureaua sau să își deschidă nasturele de la pantaloni. Și este exact unul dintre acele lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci. Slăbirea curelei este periculoasă. Și nu gestul în sine, cât faptul că este consecința consumului exagerat de alimente.

De aceea, e recomandat să mănânci atât cât să te simți confortabil, fără a fi nevoie să scapi de obstacolele din jurul abdomenului. În plus, slăbirea curelei scade presiunea abdominală. În consecință, intestinele se destind, iar digestia este astfel îngreunată. Astfel, devenim predispuși la balonare și constipație.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: healthshots.com,

Citește și Alimente care cresc colesterolul și trigliceridele

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton