Fiecare cultură are un mod propriu de a-și aminti de cei morți. După ce cineva a murit, de regulă începe ritualul de doliu. Procedurile de înmormântare sunt atât pentru cei rămași, cât și pentru cel decedat. Este o modalitate de a arăta durerea și de a accepta faptul că cei dragi nu mai sunt printre noi. Luminația – Ziua Morților la români
Este o modalitate de a aduce un omagiu celor pe care i-am prețuit și o modalitate de a ne simți din nou aproape de ei.
Luminația – Ziua Morților la români
Luminația sau Ziua Morților este noaptea în care se crede că sufletele celor care au murit vin în lumea viilor. Oamenii aprind lumânări celor morți și comunică astfel cu ei în această noapte.
Legendele spun că, în această zi, strămoșii noștri simt atracția de a se întoarce în tărâmul nostru.
Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Ziua Morților sau Luminația se sărbătorește pe 2 noiembrie.
Acest lucru se poate datora adunărilor noastre colective încărcate energetic.
O altă ipoteză este că în această unică zi, bariera dintre cei vii și cei morți este deschisă. Oricare ar fi motivul, legăturile noastre cu cei plecați par să fie cele mai puternice în această zi.
În unele sate din Maramureș, această dată se fixează în ajunul Sfântul Dumitru – 26 octombrie sau în vinerea dinaintea sărbătorii.
Sărbătoarea poate fi ținută până la 8 noiembrie, deoarece fiecare confesiune optează pentru un anumit interval de timp.
Apoi, pentru marile cimitire se dedică un cult de două sau mai multe zile pentru a permite tuturor creștinilor (și preoților) să pomenească moartea așa cum se cuvine.
Pregătirile încep cu câteva zile înainte și constau în împodobirea mormintelor (vegetația curățată, crucile reparate sau pictate etc.).
În după-amiaza primei zile din noiembrie rudele apropiate aprind lumânări lângă cruce, iar pe tot mormântul se pun rânduri de flori și lumânări. De aceea, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Luminația”.
Există credința că morții văd prin „lumnini”. Se crede, de asemenea, că 1 noiembrie este singura zi din an în care morții ies din morminte și nevăzuți, mișcându-se printre cei vii.
De aceea, la întoarcerea de la cimitir, oamenii merg pur și simplu pe drumuri, convinși că sufletele celor morți circulă pe lângă cei în viață.
Din cauza acestor credințe, vorba despre morți numai de bine” este respectat cu strictețe la schituri.
Credințe, tradiții și obiceiuri
O altă credință a acestei sărbători este că în această zi se poate purta o conversație cu rudele plecate în rai.
Astfel, nu numai că membrii familiei se roagă la lumina lumânărilor, ci și defunctul povestește ce s-a întâmplat în casă sau în sat și ce fac prietenii săi.
Postul Crăciunului. Cum ții corect postul vinerea și ce rugăciune poți spune pentru spor în casă
În unele sate, morții comemorați sunt la biserică în duminica dinaintea schitului. Colacii care sunt sfințiți la biserică sunt făcuți de femeile bătrâne din sat, considerându-se că au mai puține păcate.
Astăzi tradiția nu mai este atât de strict respectată și colacii pot fi făcuți de oricine. În această zi se dă de pomană.
Semnificația acestei sărbători
Ziua Morților se sărbătorește în fiecare an pe 2 noiembrie, a doua zi după sărbătoarea Tuturor Sfinților. Oamenii respectă tradițiile și obiceiurile Luminației, dând de pomană și mergând la mormintele celor dragi care au părăsit această lume.
Ei curăță mormintele, pun flori proaspete și aprind lumânări, comunicând astfel cu sufletele plecate dintre noi, pentru că se spune că în această zi bariera dintre lumea viilor și a morților se deschide.
Această sărbătoare începe din seara zilei de 1 noiembrie și se spune că nu este indicat să te zgârcești de această sărbătoare.
Trebuie să împarți de pomană tuturor și să nu fii egoist.
Ce să nu faci în această zi
O altă tradiție spune că e bine ca oamenii care au fost certați cu cei decedați sau care nu au avut o relație prea bună, să nu apară la mormânt.
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri
Nu este voie să speli haine sau să muncești în această zi, nici să fii supărat sau să suferi, pentru că îi vei răni pe cei dragi plecați în lumea celor veșnice.
De Luminație nu se dă pomană alcool înainte de masă. De altfel, în unele zone se ține obiceiul ca până la răsăritul soarelui să se ducă apă proaspătă la morminte de către copii, despre care se spune că au sufletele nepătate de păcate.
Acest lucru se face pentru că morților li se face sete și se spune că e bine să se dea de pomană apă.
Sursa foto: Shutterstock.com