Longevivă și ușor de îngrijit, Maranta leuconeura este una dintre plantele de interior care nu ar trebui să lipsească din locuințele pasionaților de decorațiuni vii. Aspectul ei și beneficiile pentru sănătate o fac și mai atrăgătoare. Iată tot ce trebuie să știi despre „planta care se roagă', Maranta leuconeura.
Cuprins
Cuprins
Cum se îngrijește planta care se roagă
Originară din pădurile tropicale braziliene, Maranta leuconeura face parte din familia Marantaceae. I se mai spune „planta de rugăciune’ sau „planta care se roagă’. Și a căpătat popularitate printre iubitorii de plante de interior datorită frunzelor sale atrăgătoare și a ușurinței cu care se îngrijește. Frunzele cu modele interesante și culori vibrante au nuanțe de verde, alb și roșu. Astfel, se adaptează frumos în orice decor. În plus, comportamentul său unic de a-și închide frunzele pe timpul nopții, ca într-un gest de rugăciune, o face și mai interesantă.
Maranta Leuconeura crește în pădurile tropicale din Brazilia și atinge până la 30 cm înălțime. Drept urmare, îi priesc solurile umede și bogate, de la umbra copacilor impozanți. Astfel, se dezvoltă extraordinar în condiții de umiditate ridicată și lumină filtrată, care imită mediul natural. Îi plac temperaturile ridicate și umiditatea, precum și solul bogat în materie organică, bine drenat.
Maranta Leuconeura preferă lumină indirectă, similară cu lumina filtrată pe care o primește în pădurile tropicale. Expunerea directă la soare poate provoca arsuri pe frunze. De aceea, este important să o așezi în casă într-un loc unde primește lumină difuză. Ferestrele orientate spre est sau nord sunt perfecte pentru a oferi lumina necesară fără riscul de arsuri. Frunze palide sau alungite pot indica lumina insuficientă.
Pentru ca planta care se roagă să se dezvolte corespunzător, udarea corectă este crucială. Are nevoie de un sol ușor umed, dar nu îmbibat cu apă. Umiditatea ambientală ridicată este de asemenea esențială pentru a preveni uscarea vârfurilor frunzelor. Trebuie să o uzi atunci când stratul superior al solului este uscat la atingere. Și să te asiguri că excesul de apă se scurge complet din ghiveci. Udarea trebuie să se facă la fiecare 5-7 zile pe timpul verii. Toamna și iarna, udarea se reduce la fiecare 10-14 zile.
Se va folosi întotdeauna apă la temperatura camerei și se va uda uniform, până când apa începe să se scurgă din ghiveci. E indicat să folosești un umidificator sau să poziționezi planta pe un strat de pietriș umed pentru a spori nivelul de umiditate.
Ghiveciul se poate pune pe o tavă umplută cu pietriș și apă. Asigură-te însă că fundul ghiveciului nu este în contact direct cu apa, pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Poți să pulverizezi frunzele plantei cu apă de câteva ori pe săptămână, mai ales în timpul sezonului rece, când umiditatea ambientală tinde să scadă.
Temperatura joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a plantei Maranta Leuconeura. Această plantă preferă temperaturile calde și stabile, similare cu mediul său tropical de origine. Temperatura optimă în timpul zilei ar trebui să fie între 18 și 27°C. Noaptea, nu ar trebui să scadă sub 15°C. E nevoie ca planta să fie protejată de curenții de aer rece și de fluctuațiile bruște de temperatură. Nu o ține în apropierea ferestrelor deschise în timpul iernii sau în preajma aerului condiționat.
Ce probleme poate avea Maranta Leuconeura
Solul și fertilizarea sunt factori critici pentru menținerea sănătății și vitalității plantei Maranta Leuconeura. Un sol bine drenat și bogat în nutrienți este ideal pentru această plantă. În general, are nevoie de un sol ușor acid, cu un pH între 5.5 și 6.0, bogat în materie organică, format din o parte turbă, o parte nisip grosier și o parte compost.
Pentru o dezvoltare optimă, planta necesită fertilizare la fiecare 2-4 săptămâni în timpul sezonului de creștere (primăvara și vara). Se va utiliza îngrășământ lichid echilibrat (20-20-20) diluat la jumătate din concentrația recomandată. Totuși, prea mult îngrășământ poate duce la acumularea de săruri în sol. Iar asta îi dăunează mult plantei.
Frunzele îngălbenite sunt semnalul de alarmă că plantei nu îi merge bine. Printre cauzele posibile se numără udarea excesivă sau insuficientă, deficitul de nutrienți sau lumina insuficientă. Petele maro care pot apărea pe frunze înseamnă că planta este expusă direct la soare, nu are suficientă umiditate sau este udată necorespunzător.
Pentru a remedia astfel de probleme, asigură-te că solul este ușor umed, dar nu îmbibat cu apă. Pune planta în așa fel încât să primească lumină indirectă, dar suficientă. Oferă-i un îngrășământ echilibrat, pentru a corecta eventualele deficiențe nutriționale. Mai poți spori cantitatea de umiditate ambientală, folosind un umidificator sau plasând planta pe un strat de pietriș umed.
La ce ajută planta de rugăciune
Maranta Leuconeura este apreciată pentru frunzele decorative, care adaugă un plus de eleganță oricărei încăperi. Textura și culorile frunzelor sale fac din această plantă o alegere populară pentru decorul interior. Este potrivită pentru spații mici și aranjamente de masă. Frunzele care se închid pe timpul nopții oferă un spectacol vizual captivant.
Totuși, pe lângă aspectul estetic de invidiat, planta care se roagă aduce și o serie de beneficii. Maranta Leuconeura contribuie la îmbunătățirea calității aerului din interior. Această plantă este eficientă în filtrarea toxinelor comune și în creșterea nivelului de oxigen. În plus, absoarbe poluanții precum benzenul și reduce nivelul de formaldehide din aerul ambiental.
Evapotranspirația ajută la creșterea umidității relative în încăpere. Mai mult decât atât, contribuie la alungarea stresului și anxietății. De altfel, prezența plantelor verzi în încăperi s-a dovedit a fi eficientă în reducerea nivelului de stres și de anxietate.
Cum se înmulțește
Există două metode de bază prin care planta se poate propaga.
Înmulțirea prin butași
În general, înmulțirea plantei de rugăciune se face prin butași. Este o metodă eficientă și relativ simplă. Și permite înmulțirea plantei cu ușurință. Trebuie să alegi o tulpină sănătoasă, cu cel puțin 2-3 frunze. Se taie tulpina chiar sub nod, cu un foarfece sterilizat. Se îndepărtează frunzele inferioare, pentru a lăsa la vedere nodurile. Pentru a preveni putrezirea, se lasă butașii la uscat câteva ore.
Apoi, butașii se pun într-un vas cu apă sau direct într-un substrat umed. Important este ca nodurile să se afle în apă sau direct în solul umed. Apa se schimbă la câteva zile și durează până la patru săptămâni să se dezvolta rădăcinile. Asta dacă se menține umiditatea ridicată și lumina indirectă.
Înmulțirea prin divizare
Divizarea este o altă metodă eficientă pentru propagarea Maranta Leuconeura. Este ideală pentru plantele mature care au dezvoltat multiple tulpini. Cu o zi înainte de divizare, planta trebuie udată bine. Se scoate a doua zi din ghiveci, cu grijă, pentru a nu afecta rădăcinile.
Se identifică grupurile de tulpini cu rădăcini separate. Cu ajutorul unui cuțit sterilizat, se separă grupurile de tulpini. Fiecare grup astfel obținut se plasează în ghivece separate, cu sol bine drenat. Se udă corespunzător și se lasă la umiditate ridicată. Se poziționează ghivecele în lumină indirectă și se menține solul ușor umed.
Cum alegi Maranta Leuconeura
Dacă vrei să cumperi o plantă de rugăciune, este important să știi cum să o alegi. Căci, pentru a crește și a se dezvolta corespunzător, este primordial să fie, în primul rând, sănătoasă. Frunzele trebuie să fie verzi și vibrante, fără pete maro sau galbene. O plantă cu frunze ofilite și moi nu e ceea ce ai nevoie. Dacă ai cum, verifică-i rădăcinile. Acestea nu trebuie să fie putrezite sau înghesuite. Dimpotrivă, ar trebui să fie albe și ferme. Evită orice plantă cu urme de dăunători, de mucegai sau infestări vizibile.
Există mai multe varietăți de Maranta Leuconeura. „Kerchoveana’ este printre cele mai populare, datorită frunzelor cu pete de un verde închis pe fond verde deschis. Este una dintre cele mai rezistente și ușor de întreținut varietăți. „Erythroneura’ este cunoscută și sub numele de planta cu nervuri roșii’. Este apreciată pentru frunzele sale spectaculoase, cu nervuri roșii și dungi verde-închis.
Nu trebuie confundată
Tot sub denumirea de „planta care se roagă’ este cunoscută și Calathea. Este o plantă cu frunze late, care umple cu ușurință spațiul în care este așezată. Pentru că are proprietăți energetice, i se mai spune și planta care se roagă. Numai că cei care o cunosc și-o doresc pentru a le aduce fericire și dragoste în cămin. Se crede că întărește uniunea căsătoriei și protejează dragostea dintre oameni.
Datorită frunzelor sale alungite, care au diferite modele, i se mai spune și planta păun. Are nuanțe de roșu închis, verde, crem, dar și alb-gălbui. Floarea este originară din pădurile umede ale Americii Centrale. Frunzele sale se închid la întuneric, asemănându-se cu niște palme care se unesc.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: plantura.garden, florariadevis.ro,
Citește și De ce nu e bine să dormi cu crini în cameră