Medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice

Medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice sunt destule. Și multe dintre ele se pot cumpăra, pe la noi, chiar și fără rețetă. Unele fac parte din „arsenalul” de urgență al oricăruia dintre noi. Dar deținerea lor în bagajul de călătorie poate avea consecințe mai mult decât neplăcute. Așa că e important să știi care sunt acele medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice.

Fie că te îndrepți către vecinii bulgari, spre Grecia, Turcia ori altă destinație europeană preferată, fie către Orientul îndepărtat sau în regiuni exotice, ai mereu în bagaj și o trusă medicală de urgență. Iar din aceasta sunt nelipsite și câteva tipuri de pastile. Cei ce urmează tratamente pentru anumite boli depind de acestea. Ceilalți le iau cu ei pentru orice eventualitate. Numai că multe dintre ele se numără printre medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice. Și de aceea e recomandat să iei măsuri de precauție, încă de dinainte de plecare.

Ce ai de făcut înainte de a pleca din țară

Ca să nu ai la tine medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice, ai de parcurs câțiva pași importanți încă de dinainte a pleca din țară. Și asta pentru că sunt peste 85 de substanțe interzise în lume. Or, foarte multe dintre ele se pot procura cu ușurință pe la noi. Ba chiar sunt considerate tratamente banale. Așa că e indicat să știi ce ai în bagaj.

Dacă suferi de boli cronice

Cei nevoiți să urmeze tratamente pentru boli cronice sau în urma unor intervenții recente trebuie să poată justifica posesia medicamentelor. Drept urmare, dacă știi că ai nevoie de sedative, tranchilizante sau opioide pentru tratamentul durerii, injecții sau seringi și ace, procură-ți din vreme o scrisoare medicală de la specialistul care te tratează.

Scrisoarea, neapărat tradusă în limba țării în care urmează să mergi sau măcar în limba engleză, trebuie să conțină motivul pentru care e imperios necesar să ai asupra ta anumite medicamente. În caz contrar, există riscul de a nu ți se permite accesul în altă țară. Sau, și mai rău, să intri sub incidența legislației în vigoare.

Înainte de călătorie, consultă lista completă cu medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice și, mai ales, cu cele interzise în destinația ta de vacanță. Ia cu tine întotdeauna medicamentele în ambalajele originale. Și pune-le în bagajul de mână, pentru a facilita verificarea în aeroporturi. Ai grijă să ai la tine copii după toate rețetele, care să conțină și denumirea generică a medicamentelor. Și e indicat să lași și acasă, la cineva de încredere, aceleași copii ale documentelor.

De asemenea, trebuie să discuți cu medicul curant dacă vei schimba fusul orar la destinație sau vei avea de trecut prin zone cu cu fusuri orare diferite. Căci ți se va schimba și rutina de tratament. Așa că va trebui să știi cum să iei medicamentele în noile condiții.

Dacă suferi de alergii

Și unele medicamente recomandate în alergii pot fi interzise în anumite țări. Totuși, dacă suferi de alergii severe și ți s-a prescris epinefrină sau adrenalină, stiloul' auto–injector cu substanța necesară nu trebuie să-ți lipsească din bagaj. Dar trebuie însoțit de scrisoarea medicală aferentă.

Dacă mergi în destinații cu risc

Cu cel puțin o lună înainte de plecare, ar trebui să iei legăura cu un specialist în medicină de voiaj. Unele regiuni sunt recunoscute pentru riscul de boli endemice. Așa că sunt imperios necesare anumite vaccinuri și medicamente preventive. Pentru ca vaccinurile și tratamentele să devină eficiente în timp util, e nevoie de o perioadă de minimum 4-6 săptămâni.

Dacă mergi într-o zonă cu risc de malarie, medicul îți va prescrie un tratament specific preventiv. Dacă destinația are risc crescut pentru diaree, ți va prescrie și un antibiotic specific. Medicul specialist va ști exact ce îți trebuie pentru o călătorie fără griji. În plus, asigurarea de călătorie pentru sănătate este foarte importantă. Căci, mai ales în spațiul extracomunitar, cheltuielile medicale pot fi uriașe.

Medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice

Produsele medicinale sunt acele preparate farmaceutice sau substanțe destinate tratării organismului uman sau animal sau prevenirii unor boli. Și sunt foarte bine reglementate la nivel mondial. Căci aceste produse se utilizează exclusiv pentru oameni sau animale cu scopul de a trata, de a corecta sau de a influența funcțiile fizice și psihice.

La intrarea într-o altă țară, călătorul poate deține asupra sa cantitatea necesară de medicamente pentru durata călătoriei. De preferat, în ambalajele originale și însoțite de rețete și de scrisori medicale corespunzătoare. Recomandarea este valabilă și la revenirea în țara de origine.

Este complet interzis pentru călători să dețină medicamente contrafăcute, substanțe nocive sau care pot fi incluse în categoria produselor de dopaj, chiar și în cantități foarte mici. În baza legislației internaționale în vigoare, narcoticele pot fi utilizate numai în baza prescripției medicale avizate. În această categorie intră opioidele, morfinele. Pentru a le putea deține, este necesar un certificat multilingv, parafat de medicul curant, care să conțină dozele zilnice recomandate, durata călătoriei și numele ingredientelor active.

Clarificată fiind situația posesiei de mediacamente în timpul călătoriilor în general, să vedem care sunt acele medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice:

Bulgaria

În țara vecină, sunt excluse, atât la intrare, cât şi la ieşire, drogurile de orice tip şi substanţele dopante sau psihotrope. Se recomandă să ai la tine numai cantităţile de medicamente strict necesare, în ambalajul original, însoțite de reţetă, în cazul celor care ies din sfera medicamentelor uzuale. De menționat că, în Bulgaria, antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă. În plus, asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului european de asigurări de sănătate. Este doar un mijloc complementar de asigurare facilă a accesului la anumite servicii medicale.

Grecia

Cu siguranță ai avut la tine, măcar o dată, la intrarea pe teritoriul elen, medicamente de care nici nu ai avut habar că ți-ar putea aduce neplăceri legale. Și asta pentru că, în Grecia, orice medicament care conține codeină este complet interzis. Drept urmare, „banalul' Nurofen ori Fasconalul te puteau pune într-o postură de ilegalitate. În plus, Diazepamul și Tramadolul sunt și ele complet interzise fără prescripție medicală.

De asemenea, este interzis să călătorești în Grecia cu Algocalmin, Nurofen, sau siropuri de tuse, pe bază de codeină, pentru copii. Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat ca tratamentele pentru copiii sub 12 ani să nu conțină codeină. Cei care au la ei Ibuprofen, chiar și în cantități mici, riscă să li se confiște medicamentul la controlul vamal.

Turcia

Este o țară cu reguli stricte în cea ce privește importul de medicamente. Și interzice următoarele substanțe active: codeina, Tramadolul, Diazepamul, clorodiazepoxid, clonazepam, metilfenidat și difenhidramină.

Italia

Interzice și ea anumite substanțe active: amfetamine, metadonă.

Spania

Nu acceptă sub nicio formă medicamente care conțin codeină. Și mai sunt interzise fără prescripție medicală amfetaminele și benzodiazepinele precum Diazepam, Xanax sau Rivotril.

Franța

Și această țară are reguli stricte privind anumite medicamente. Și sunt interzise complet medicamentele care conțin codeină. Fără prescripție medicală sunt interzise și Tramadolul, precum și benzodiazepinele.

Germania

Interzice anumite substanțe active precum: codeina sub orice formă, amfetaminele și bezodiazepinele.

Emiratele Arabe Unite

În EAU, inclusiv în Dubai, legislația este extrem de strictă privind drogurile și medicamentele controlate. Medicamentele interzise complet le includ pe cele deja menționate în țările europene. Turiștii care introduc acest tip de medicamente pot ajunge în arest.

Thailanda

Are legi stricte pentru combaterea abuzului de droguri și traficului. Și în această țară sunt interzise complet medicamentele care conțin codeină. Fără prescripție, sunt interzise și benzodiazepinele și diazepamul.

Japonia

Are și ea reguli stricte privind importul și utilizarea medicamentelor. Substanțele active interzise includ:

  • pseudoefedrina (ingredient din multe tipuri de picături de nas, din Ibusinus sau Nurofen Răceală și Gripă)
  • codeina (componentă din Nurofen, Fasconal, Codamin P, Solpadeine)
  • antidepresive și stimulante (ex. Prozac sau Seroxat)

Substanțe din medicamente interzise în cele mai populare destinații turistice

Furazolidona

Face parte din grupa antidiareicelor antiinflamatoare şi antiinfecţioase intestinale. Este indicată în enterite, enterocolite infecţioase şi toxiinfecţii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidonă, dizenterii bacilare, lambliază. Deși pare ciudat pentru mulți, furazolidona este interzisă complet în Japonia, Liban, Filipine și în Coreea de Sud și, fără prescripție, în Italia, Irak, Malaezia şi Yemen. Banalul antidiareic de pe la noi este considerat substanță periculoasă. Și se confiscă la intrarea în țară, dacă nu sunt însoțite de o scrisoare medicală oficială, redactată în limba engleză.

Metamizol sodic

Face parte din grupa medicamentelor analgezice şi antipiretice. Este substanța activă din celebrul Algocalmin. Dar și din Piafen sau Aulin, medicamente care, pe la noi, se pot cumpăra din farmacii, fără prescripție medicală. Metamizolul sodic a fost interzis în mai multe ţări din lume încă din 1976. Legislația în vigoare interzice această substanță în Spania, Franța, Germania, Irlanda, Serbia, Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, SUA, Filipine, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Nepal, Yemen, Maroc.

Acid acetisalicilic

Banala aspirină este interzisă în Serbia din 2005. Și asta pentru că poate provoca sindrom Reye, afecțiune care poate pune în pericol viața.

Nimesulida

Este un antiinflamator nesteroidian cu proprietăţi analgezice şi antipiretice. Substanţa activă se găseşte pe piaţa românească în medicamente cu următoarele denumiri comerciale: Aulin, Aponil, Nimesil, Lemesil. Oficial, toate aceste medicamente se eliberează doar pe bază de reţetă care se reţine la farmacie.

În 2007, Irlanda a suspendat de pe piaţă medicamente care conţineau ca substanţă activă nimesulid. Și asta după ce şase pacienţi au avut nevoie de transplant de ficat în urma tratamentului cu nimesulid.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: zoll.de, fitfortravel.nhs.uk, cdc.gov, farmacistulfamiliei.ro, mae.ro

Citește și Ce este gripa aviară și cum se poate răspândi la oameni

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton