Mesaje de Sfânta Parascheva

 Barba Mirela
.

Mesaje de Sfânta Parascheva se trimit în preajma zilei de 14 octombrie. Căci este data la care este celebrată cu fastul cuvenit Ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Deși prenumele primite la botez nu mai sunt la fel de populare, sunt încă creștini ce-i poartă numele sfintei. Și primesc cu drag mesaje de Sfânta Parascheva.

De ce se trimit mesaje de Sfânta Parascheva ? Ocrotitoarea Moldovei e prăznuită cu mult fast, în fiecare an, pe 14 octombrie, în toată lumea ortodoxă. Este una dintre cele mai importante sfinte, făcătoare de minuni și aducătoare de alinare celor aflați în suferință. Cuvioasa Parascheva este considerată grabnic ajutătoare și mult folositoare.

I se mai spune Sfânta Cuvioasă Paraschiva cea Nouă sau Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei și este cea mai populară dintre toţi sfinți ale căror sfinte moaște se află pe teritoriul României. Sute de biserici o au drept protectoare și îi poartă numele.

În popor, i se mai spune și Sfânta Vineri. Le este mult folositoare celor credincioşi, dăruind ajutor prin rugăciuni tinerilor şi bătrânilor, fecioarelor şi mamelor, mânăstirilor şi familiilor, bolnavilor şi săracilor. Puterea vine din bunătatea ei, din iubirea nemăsurată faţă de Dumnezeu şi de oameni.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Pentru români, prăznuirea Cuvioasei Parascheva e cu atât mai importantă cu cât aceasta se trage din neamul nostru. În plus, rămășițele ei pământești, făcătoare de minuni, sălășluiesc, de peste un sfert de mileniu, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Cuvioasa Parascheva a văzut lumina zilei într-o familie de vlahi înstăriți. Se aflau la Epivat, Capul Caliacra, localitate tracă de pe malul Mării Negre.

Încă din copilărie, a luat calea credinței. S-a îndeletnicit cu rugăciunea, postul și privegherea, ajutând nevoiași. Chemarea divină i-a îndreptat pașii către Constantinopol, apoi la o mânăstire de fecioare de pe malul râului Iordan.

După o lungă suferință, cu gândul la locurile natale, a revenit la Epivat și a ridicat o mânăstire. La sute de ani după trecerea ei în neființă, Sfântul trup a fost așezat la loc de cinste, în biserica înălțată chiar în casa unde s-a născut.

Sfintele moaște fac minuni

Rămășițele lumești ale Cuvioasei Parascheva au o istorie tumultuoasă. Faima sfintelor moaște l-a determinat pe țarul Ioan-Asan I să le mute la Târnovo, capitala de atunci a țaratului. În 1393, când turcii au cucerit cetatea, moaștele au fost primite de Mircea cel Bătrân. Apoi, după bătălia de la Nicopole, au fost dăruite sârbilor și au ajuns la Belgrad, pentru ca, pe la 1570, să fie mutate în Catedrala patriarhală din Constantinopol.

Abia pe 14 octombrie 1641, domnul Moldovei, Vasile Lupu, a izbutit să le aduca în țară. Moaștele sunt renumite pentru minunile lor. De aceea, an de an, pe 14 octombrie, au loc pelerinaje pelerinaje spre a lăuda sfințenia Cuvioasei, virtuțile ei și pentru a depune rugăciuni în clipele de rătăcire și deznădejde.

De ce se trimit mesaje de Sfânta Parascheva

În această zi se fac praznice pentru morți, se ține post și nu se lucrează. Nu se coase, dacă vrei să nu ai parte de trăsnete, de grindină, de boli de cap și de ochi. Se spune că cine coase sau toarce azi face negi pe mâini. Așa cum e vremea pe 14 octombrie va fi până la Sfântul Dumitru.

Și cum e ziua Cuvioasei așa sunt și celelalte sărbători de peste an. Cei ce poartă numele sfintei, adică Parascheva sau derivate ale acestuia își serbează onomastica. Și este frumos să îi bucuri cu mesaje de Sfânta Parascheva.

Rugăciune făcătoare de minuni

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale. Și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică. Pentru ca și pe mine, leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze. Și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată. Și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme. Și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie. O, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi. Și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Cele mai frumoase mesaje de Sfânta Parascheva

Ai apărut în viaţa mea ca o minune. Nu degeaba porţi un nume sfânt. Spre tine mă îndrept acum c-o urare şi c-un bun gând. Să fii mereu fericită, să zâmbeşti, să râzi mereu. Și să nu uiţi nici o clipă, că tu eşti diamantul meu! La mulţi ani, Paraschiva mea!

Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiţi un călduros La mulţi ani', multă sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi. La mulţi ani!

La mulți ani Paraschiva / Paraschiv! Îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Parascheva și Sfânta Fecioară să-ți lumineze drumul în viață.

La mulți ani și mult noroc în această zi specială! Îți dorim să ți se împlinească toate dorințele. Sănătate și numai bucurii cu ocazia zilei tale de nume!

Întocmai ca Sfânta Parascheva, al cărei nume îl porti, învaţă să ierţi, să fii mai bun, mai înţelept. Să mă ierţi când greşesc şi să mă înveţi să fiu, la rândul meu, un om mai bun. La mulţi ani!

Fie ca Sfânta Parascheva să te ocrotească, să-ți călăuzească pașii și să-ți lumineze calea. La Mulți Ani!

De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate. Să ți se iîmălinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani, Paraschiva!

Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetorilor şi la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori.

E o zi când sufletul tău trebuie să învingă orice urmă de tristeţe şi să fie deschis pentru a primi cele mai frumoase momente. Este ziua numelui tău şi-ţi urez un sincer La Mulţi Ani!

La mulţi ani, plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!

Păstrează-ţi sufletul tânăr şi bucură-te neîncetat. Pentru mine rămai un prieten de nădejde şi un om de valoare! Fie ca lumina Sfintei Paraschiva să ne lumineze vieţile şi mintea mereu! La mulţi ani!

Este o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău! La Mulți Ani, Paraschiva / Paraschiv!

Felicitări, dragul meu, cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani!

La mulți ani, Paraschiva! Îngerii să-ți călăuzească pașii iar Sfânta să-ți lumineze drumul în viață.

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, ma alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului un sincer La Mulți Ani!

Urări de ziua Sfântei Cuvioase Parascheva

O zi frumoasă este mâine, ziua numelui tău! Să te bucuri de viață, de zâmbete, de tot ce e frumos. La mulți ani Parascheva!

Nu ştiu dacă îţi place numele pe care ţi l-au ales părinţii, dar eu îţi urez din suflet un călduros La mulţi ani! Că-ţi place sau nu, e totuşi ziua ta!

Azi e ziua ta, bucură-te din plin de ea!

De Sfânta Paraschevaa, zi de mare sărbătoare primește din partea mea cele mai sincere urări de bine, sănătate, mult noroc și împlinirea tuturor dorințelor. Dumnezeu să te binecuvânteze în tot cea-ce faci. La mulți ani!

Chiar dacă ai nume de Sfântă, știu că diseară o să dai de băut. Și o să ne primești cu masa plină. Sper să rămâi mereu un spirit tânăr și plin de viață. Să fim mereu împreună și să nu uităm niciodată frumoasa prietenie dintre noi. La mulți ani, Paraschiva!

Astăzi e ziua numelui tău, un nume simplu și frumos, la fel de pur și gingaș ca tine. Îți doresc numai bine și să ai parte de toată fericirea din lume. La Mulți Ani!

Azi, la meteo, s-a anunţat cod galben de pupici şi de urări. Și cred că responsabil pentru asta eşti tu. La mulţi ani, Paraschive!

În aceasta zi specială îţi transmit cele mai sincere urări. Să ai o viaţa plină de lucruri bune, iar Sfânta Parascheva, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească mereu. La mulţi ani de ziua numelui tău!

Fie ca toate întâmplările frumoase şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfânta Paraschiva cât mai frumoasă!

De ziua ce-ţi surâde-n prag şi-i porţi frumosul nume, eu îţi doresc tot ce-i mai drag şi mai frumos pe lume! La mulţi ani!

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: ziarulunirea.ro, doxologia.ro

Citește și Mesaje de Sfânta Maria

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton