Mesaje de Sfântul Dumitru – ce nume sărbătorim de Sfântul Dumitru

 Barba Mirela
.

Mesaje de Sfântul Dumitru se trimit atât pe 26 cât și pe 27 octombrie. Sunt zile de mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși. Și sute de mii de români le poartă numele celor doi mari sfinți Dimitrie din calendrul ortodox sau derivate ale acestora. Este vorba despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov. Așa că sigur ai și tu pe cineva căruia să-i trimiți mesaje de Sfântul Dumitru.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov sunt sărbătoriți, an de an, pe 26 și 27 octombrie. Sunt zile în care se trimit sărbătoriților mesaje de Sfântul Dumitru. Sfântul Dumitru sau Sâmedru ori Sumedru, așa cum e cunoscut în popor, se bucură de o mare popularitate în rândurile credincioșilor.

Și asta pentru că e cunoscut ca făcător de minuni, dar și ca fiind protectorul spiritual al armatei. Așa se face că foarte mulți români și nu numai îi poartă numele. Sărbătoarea sa, pe 26 octombrie, este una dintre cele mai mari în Răsăritul ortodox. Pe 27, e celebrat Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov, cel bun de leac, ocrotitor al Capitalei, ale cărui moaște se află în catedrala patriarhală din București.

De ce îi sărbătorim pe Sfinții Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir e apărătorul oștilor. Iar Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov ocrotește Capitala și alină sufletele rănite. Dimitrie Izvorâtorul de mir e unul dintre cei mai populari sfinți, iar moaștele se află la Tesalonic, orașul al cărui ocrotitor este.

La sărbătoarea lui, credincioșii primesc mir sfințit de la icoana sfântului. Și se roagă pentru iertarea păcatelor. Este ca bine ca și cei ce nu pot ajunge la biserică să fie unși în această zi cu mir.

Dimitrie cel Nou adună mii de pelerini la Catedrala Patriarhală din București. Și moaștele sale sunt făcătoare de minuni, aducătoare de liniște și vindecare. Rămășițele sfinte au fost scose din biserică și în cazuri excepționale, de-a lungul anilor, la foamete, la secetă ori molimă năprasnică.

Nu e credincios care să se fi rugat la racla cu moaștele sfinte și să nu fi primit răspunsul așteptat. Așa că nu e de mirare că mulți le poartă numele sau derivate ale acestora. Și se bucură să primească meaje de Sfântul Dumitru, cu prilejul onomasticii.

În popor, încă se mai păstrează obiceiul aprinderii Focului lui Sâmedru, în noaptea de dinainte de 26 octombrie. Ritualul se ține cu precădere în Argeș, Vâlcea și Dâmbovița, dar și în anumite părți din Moldova. Ritualul simbolizează moartea și renașterea. La eveniment ia parte tot satul, se îmaprt colaci, fructe și țuică.

Cum au ajuns sfinți

Despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie au rămas prea puține detalii referitaore la viața sa pământească. Totuși, se știe că a venit pe lume pe pământ grecesc, la Salonic. Și că a fost crescut de tatăl său, un om de vază al orașului, în spiritul credinței. Propovăduind creștinismul, a atras furia împăratului Maximilian. Acesta i-a poruncit să se jertfească zeilor.

Pentru că a refuzat, a fost întemnițat și apoi ucis cu sulițe, alături de alți creștini, la un spectacol dat de împărat. Peste foarte mulți ani, când i-au fost descoperite rămășițele pământești, s-a observat că din ele izvora mir binemirositor, cu puteri vindecătoare. Moaștele sale se află la Salonic, orașul al cărui ocrotitor este. Mii de credincioși merg să li se închine și pentru a cere ajutorul.

Cuviosul Dimitrie Basarabov s-a născut pe meleaguri vecine, în satul Basarabi, la sud de Dunăre, pe teritoriul Bulgariei de azi. A trăit în secolul al XIII-lea, ascet, într-o peșteră. Nici despre el nu se cunosc prea multe.

Totuși, se știe că, înainte de a muri, s-a așezat între două lespezi de piatră, ca-ntr-un sicriu, acoperit de apele râului Lom. O tânără bolnavă a visat că Sfântul Dimitrie Basarabov i-a promis că o va vindeca, dacă părinții ei îi vor scoate moaștele din râu. Așa s-a și întâmplat, iar sfintele moaște continuă să facă minuni și azi.

Cui să trimiți mesaje de Sfântul Dumitru

Numele Dumitru sau Dumitra își au originea în grecescul Demetrios. Acesta provine de la Demeter sau Demetra, zeița greacă a agriculturii și fertilitășii. Numele Demeter este compus din sintagmele grecești De'- pământ și Meter'- mamă. Așa că Demetrios înseamnă iubitor al pământului' sau dedicat, devotat, credincios lui Demeter'.

Drept urmare, pe 26 și 27 octombrie se trimit mesaje de Sfântul Dumitru tuturor celor care poartă numele sfinților și derivate ale acestora. Și popularul prenume Mitică este unul dintre ele. De asemenea, sunt sărbătoriți și Dimitri, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrică, Mitu, Mituș, Dima, Mitriță. Numele de femei sărbătorite sunt Demetra, Dumitra, Dumitrica, Dumitrița, Dumitrana, Mita, Dumitriţa, Mitrița, Mimi.

Cele mai frumoase mesaje de Sfântul Dumitru

  • Fie ca toate împlinirile, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfântul Dumitru cât mai frumoasă!
  • La mulţi ani şi voioşie, Domnul alături să-ţi fie, bucurii să-ţi dăruiască şi nimic să nu-ţi lipsească! La mulţi ani, Dumitru!
  • Îţi urez ca ziua numelui să îţi aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranţă, iar anii ce vin să îţi aducă numai împliniri şi bucurii. La mulţi ani, Dumitru!
  • Să ai o zi frumoasă. Să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericit, iubit şi bucuros. La mulţi ani, Dumitru!
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de cei dragi.
  • Sper că sărbătoarea Sfântului Dumitru să fie simbolul unui nou început. Să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire şi succes!
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de familie şi cei dragi.
  • În această zi specială îţi doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorinţelor, şi fie că Sfântul Dumitru să te călăuzească mereu în viaţă.
  • Multă sănătate, putere de muncă şi împlinirea dorinţelor atât pe plan profesional cât şi pe cel privat. Să îţi dea Dumnezeu sănătate şi linişte în suflet. Să ţi se împlinească visele şi să te poţi bucură de tot ce ai!
  • Dragă Dumitru, pe ultima sută de metrii vreau să-ţi spun la mulţi ani!
  • Sper să fiu primul care îţi spune la mulţi ani de această zi deosebită în care se sărbătoreşte ziua Sfântului Dumitru.
  • Onomastică plină de voie bună. La mulţi ani Dumitru!
  • Cel mai frumos la mulţi ani li transmit celui mai frumos nume, Dumitru. La mulţi ani şi cât mai mulţi bani şi sănătate pentru că e mai scumpă de cât toate!

Urări de Sfântul Dumitru

  • La mulţi ani, de ziua numelui! Să ne trăieşti, Mitică!
  • Ziua numelui pe care li porţi să îţi aducă noroc şi bucurii! La mulţi ani de Sfântul Dumitru!
  • La mulţi ani, Dumitriţa! Să fii fericită şi mereu însoţită de cei care merită să te iubească.
  • La mulţi ani, Mitriţa! Ziua numelui tău să fie luminoasă şi să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii.
  • La mulţi ani de Sfântul Dumitru! Îţi urez că ziua ta onomastică să îţi aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranţa iar în lume să găseşti numai fericire.
  • La mulţi ani de Sfântul Dumitru! Fie că toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni.
  • La mulţi ani şi voioşie, Domnul alături să-ţi fie, bucurii să-ţi dăruiască şi nimic să nu-ţi lipsească! La mulţi ani Dumitru!
  • Îţi urez că ziua numelui să îţi aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranţa iar anii ce vin să îţi aducă numai împliniri şi bucurii. La mulţi ani, Dumitru!
  • Să ai o zi frumoasă. Să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericit, iubit şi bucuros. La mulţi ani, Dumitru!
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de cei dragi.
  • Sper că sărbătoarea Sfântului Dumitru să fie simbolul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire şi succes!
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de familie şi cei dragi.
  • În această zi specială îţi doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorinţelor, şi fie că Sfântul Dumitru să te călăuzească mereu în viaţă.
  • Să îţi dea Dumnezeu sănătate şi linişte în suflet. Să ţi se împlinească visele şi să te poţi bucură de tot ce ai!
  • Fie că toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfântul Dumitru cât mai frumoasă!
  • Din adâncul sufletului îţi doresc că anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui mângâie o trestie umedă şi bătută de vânt, precum iubirea alina sufletele suferinde. Să fii fericită şi mereu însoţită de cei care merită să te iubească. La mulţi ani, Dumitra!
  • Ziua numelui tău să fie luminoasă şi să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii. La mulţi ani!

Mesaje de Sfântul Dumitru pentru cei dragi

  • Îţi urez că ziua ta onomastică să îţi aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranţă iar în lume să găseşti numai fericire. La Mulţi Ani, Dumitru!
  • Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul unei privighetori şi la fel de frumoasă precum o grădina plină cu flori. La Mulţi Ani, Dimitrie!
  • Să ai o zi frumoasă. Să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericit, iubit şi bucuros. La mulţi ani, Dumitru!
  • Îţi urez La Mulţi Ani, pentru că porţi acest nume. Fie că Sfântul Dumitru pe care îl reprezinţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.
  • Să ai parte de multă sănătate, bucurii şi multe împliniri. Să te bucuri de această zi frumoasă mereu. La mulți ani, Dumi!
  • Sper că sărbătoarea Sfântului Dumitru să fie semnalul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire şi succes!
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de familie şi cei dragi.
  • Sfântul Dumitru să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de cei dragi! La mulţi ani!
  • În această zi specială îţi doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorinţelor, şi fie că Sfântul Dumitru să te călăuzească mereu în viaţă!
  • Din adâncul sufletului îţi doresc că anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui mângâie o trestie umedă şi bătută de vânt, precum iubirea alina sufletele suferinde. Să fii fericit/a şi mereu însoţit/a de cei care merită să te iubească. La mulţi ani!
  • Fie că florile iubirii să-ţi împodobească viaţa şi să-ţi vezi împlinite toate dorinţele. La mulți ani!
  • Dacă toată lumea îţi doreşte că această zi să fie una minunată, eu îţi urez că toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări! La mulţi ani!
  • Apropiidu-se o mare zi de sărbătoare, Sfântul Dumitru şi ziua numelui tău, primeşte din partea mea multe urări de bine, sănătate, mult noroc şi împlinirea tuturor dorinţelor! Dumnezeu să te călăuzească în tot ceea ce faci. La mulţi ani!

Sursa foto: neoskosmos.com

Alte surse: libertatea.ro

Citește și Mesaje de Sfânta Maria

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton