Moșii de Iarnă 2023 - 18 februarie - tradiții și obiceiuri

 Lupescu Anca
.

Cu siguranță ai auzit de Moșii de Iarnă. Anul acesta, în 2023, ei cad pe 18 februarie. Această sărbătoare se mai numește și Sâmbăta morților, iar oamenii obișnuiesc să împarți mâncare și alimente cele săraci. 

Moșii de Iarnă 2023 – 18 februarie – tradiții și obiceiuri

Moșii de iarnă în 2023 are loc la 18 februarie. Creștinii merg la biserică cu pachete pentru a fi sfințite și a le da de pomană celor mai sărmani. Sâmbătă, 18 februarie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți la cele veșnice. 

În popor, sărbătoarea se numește Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților. La această dată, în biserici se ține Sfânta Liturghie, apoi slujba de Parastas pentru cei morți. 

În această zi, oamenii merg la mormintele celor decedați și preotul face o slujbă scurtă.

Ce se dă de pomană

În această zi, se dă de pomană colivă, pachete cu bucate diferite, vase și prescură. Fie care dă de pomană lucrurile sau alimentele cele mai iubite de răposat. Preotul le sfințește, apoi pachetele sunt date celor mai săraci. 

Citește și: Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Gustos și pufos

De Sâmbăta Morților, gospodinele dau de pomană vasele în care au gătit felurile de mâncare împărțite, de la sarmale, friptură, până la pilaf sau carne cu piure ori diferite garnituri. 

Se poate da de pomană carne sau alimente de dulce, pentru că că încă nu s-a intrat în postul Paștelui. 

Coliva este obligatorie la fiecare pachet, pentru că acesta este alimentul nelipsit la împărțirea pentru cei trecuți în neființă. 

De asemenea, unii obișnuiesc să facă pachețele cu semipreparate sau lactate. Eugenii, brânză topită, fructe, biscuiți, ciocolată, bere, etc. 

Originea Moșilor de Iarnă

Doliul, amintirea și rugăciunea pentru cei morți nu se opresc atunci când se încheie o înmormântare ortodoxă greacă. În tradiția ortodoxă, cei care trec în neființă sunt comemorați printr-o serie de pomeniri și obiceiuri, pe lângă slujba de înmormântare.

Alimente bogate în proteine. De ce sunt importante în alimentație

Aceste zile au loc în a treia, a noua și a 40-a zi după deces, precum și în a treia, a șasea și a noua lună după deces. Pe lângă aniversările anuale, se celebrează și comemorări de un an, dacă familia alege să le solicite.

În plus față de pomenile specifice pentru moartea unei persoane, există și alte zile importante pentru a ne aminti de cei care au plecat înainte. Aceste zile sunt cunoscute sub numele de Sâmbeta Morților și sunt destinate comemorării și organizării de reuniuni pentru prieteni și persoane dragi. 

Sunt, de asemenea, pentru a ne aminti și a ne ruga pentru persoanele care au decedat și care nu au avut familia alături de ele sau pe care moartea le-a luat prin surprindere. 

În aceste zile se face o pomenire pentru fiecare persoană care a făcut parte din Biserica Ortodoxă de pe vremea lui Adam și până în prezent. 

Potrivit credinței ortodoxe, sufletul continuă să trăiască. Se crede, de asemenea, că o persoană va fi judecată de Dumnezeu, nu doar pe baza faptelor sale de pe pământ, ci și potențial pentru perioada dintre moarte și judecată, după revenirea lui Hristos. Din cauza acestui concept, monumentele comemorative în care prietenii și familia oferă rugăciuni pentru cei plecați sunt incredibil de importante.

Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani

În total, există patru Sâmbete ale Morților care au loc pe parcursul unui an calendaristic. Primele două au loc înainte de perioada Postului Mare, a treia are loc înainte de Paște, iar a patra are loc chiar înainte de Rusalii. 

Deoarece primele două sâmbete de suflete sunt apropiate de Postul Mare, există alte tradiții decât la alte pomeniri ale celor morți.

Sâmbetele Morților sau Moșii de Iarnă și de Vară sunt de mult timp considerate zile tradiționale de pomenire a celor care au murit. 

Se crede că această tradiție a început pentru că sâmbăta a fost ziua în care Iisus a fost așezat în mormânt după ce a fost răstignit.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Iarnă 2023

Există câteva tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă de Moșii de Iarnă. 

În primul rând, pomana trebuie să conțină colivă și vin. Aceste două lucruri sunt simbolul trupului celui decedat și expresia credinței în Înviere.

În această zi se ține slujba de Liturghie, iar preotul scoate prescura miride (bucățele mici de prescură) pentru morți și pe pune sub Sfântul Agneț, apoi rostește numele morților de pe pomelnice care i-au fost aduse de către familia celor morți. La Sfânta Liturghie, se spune că Agnețul se preface în trupul și sângele lui Dumnezeu. 

Top alimente anti atac de panică. Ce să mănânci când ești stresată

În ziua pomenirii din Sâmbăta Morților, creștinii vin la biserică cu colivă, colaci, vin și pachete cu alimente, flori și lumânări. 

Acestea sunt sfințite de preoți și apoi împărțite pentru cei săraci. 

Dar pe lângă colive, oamenii împart și vase cu mâncare pentru sufletul celor morți. Se spune că trebuie să dai de pomană mâncărurile preferate ale celui decedat. De regulă, în unele zone ale României, preotul ține o slujbă de pomenire la căpătâiul răposatului, pe lângă slujba din Sâmbăta Morților. 

Mormântul este stropit cu vin de către preot, apoi se aprind două lumânări, care se spune că vor lumina și încălzi sufletele celor pomeniți.

În această zi, oamenii merg la mormintele celor dragi și fac curățenie, așează flori proaspete și pun lumânări și candele.

În zonele rurale, în ziua Moșilor de Iarnă, în casele oamenilor se face o masă de pomenire unde sunt chemați vecinii, rudele și oamenii săraci. 

Ce să nu faci de Moșii de Iarnă 2023

În primul rând, în această zi nu se lucrează. Oamenii care nu țin cont de acest obicei, sunt pedepsiți.

De regulă, se spune că gospodinele nu trebuie să facă mâncare sau curățenie în această zi. Totul se face cu o zi înainte. 

Cele mai periculoase alimente de post. Cât de nocive sunt

Totodată, în această zi nu se fac nunți. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzice. Ele se pot oficia după a doua duminică de Paște, numită Duminica Romii. 

Totodată, se spune că tot ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, în Duminica Lăsatului Secului de carne. Dacă nu se respectă această tradiție, se spune că iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă acest obicei.

De exemplu, în Banat, femeile merg la cimitir pentru a da cu tămâie la morminte, înainte de a merge la biserică. După slujba de Moșii de Iarnă, femeile împart pomeni cu mâncare, dar și vasele în care s-a făcut mâncarea și neapărat un fel de mâncare făcut din afumătură de porc, pentru că încă nu este Postul Paștelui.

În această zi nu se mătură gunoiul afară din casă, pentru că se crede că va ajunge în gura morților. 

Dar în Muntenia, pe lângă colivă, femeile pun și un bănuț pentru cei săraci, pentru a oferi spor celui care primește pomana, dar și celui care o dă. 

Cei care au dat de pomană piftie și dacă aceasta rămâne pentru a doua zi, se aruncă.  Aceasta este ultima zi în care se consumă piftie.

Vizita la cimitir nu se face niciodată fără a aduce lumânări, tămâie și flori pentru mormintele celor dragi.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Această rugăciune se rostește pentru sufletele celor adormiți de Moșii de Iarnă.

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Piramida alimentelor. Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!'

Dar în Sâmbăta Morților nu vor fi pomeniți cei care au murit fără a fi în conexiune cu Biserica și Dumnezeu. Adică, pentru cei care nu au fost botezați creștini, slujbele nu pot fi oficiate în aceste zile. 

De ce ciocnim ouăle de Paște. Ce spune tradiția

Sâmbătă, 18 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor morți. Moșii de iarnă este ocazia pentru cei dragi rămași pe pământ de a îi cinsti pe cei trecuți în neființă, de a oferi pomană în numele lor. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton