Moșii de toamna 2022 

 Lupescu Anca
.

Moșii de toamnă 2022. Ce sunt și când se sărbătoresc? În diferite culturi, moartea este celebrată printr-o mare varietate de sărbători, zile de doliu, comemorări zile speciale. Pentru Biserica Ortodoxă din România, Moșii de toamnă reprezintă o zi de pomenire a sufletelor care au plecat de pe pământ. Potrivit credinței ortodoxe, o persoană nu încetează să existe. Mai degrabă, ea există ca suflet în tărâmul spiritual atunci când încetează să mai trăiască în corpurile lor fizice de pe pământ.

Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă 2022

Pentru că mai există încă o viață de trăit în lumea spiritelor, se organizează comemorări și slujbe în numele celor care au decedat. În timpul acestor comemorări, cum ar fi Sâmbăta morților membrii familiei, prietenii și biserica se roagă pentru cel care „zace în repaus” sau „se odihnește”.

Sfânta Sofia – tradiții și obiceiuri

Se crede că rugăciunile în numele rudelor și prietenilor decedați pot modifica statutul lor etern și pot încuraja iertarea păcatelor pentru o sentință mai blândă în ziua judecății finale. 

Care este originea Sâmbetei morților?

Doliul, amintirea și rugăciunea pentru cei morți nu se oprește atunci când se încheie o înmormântare ortodoxă. În tradiția ortodoxă românească, cei care trec în neființă sunt comemorați printr-o serie de evenimente, pe lângă slujba de înmormântare.

Aceste zile au loc în a treia, a noua și a 40-a zi după moarte, precum și în a treia, a șasea și a noua lună după deces. Pe lângă aniversările anuale, se celebrează și comemorări de un an, dacă familia alege să le facă.

În plus față de aniversările specifice pentru moartea unei persoane, există și alte zile importante pentru a ne aminti de cei care au plecat dintre noi.

 Aceste zile sunt cunoscute sub numele de Sâmbăta morților / moșii de toamnă sau moșii de vară și sunt destinate comemorării și organizării de slujbe pentru prieteni și persoane dragi. Sunt, de asemenea, pentru a ne aminti și a ne ruga pentru persoanele care au decedat și care nu au avut familia alături de ele sau pe care moartea le-a luat prin surprindere.

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare

În aceste zile se face o pomenire pentru fiecare persoană care a făcut parte din Biserica Ortodoxă de pe vremea lui Adam și până în prezent. 

Origine

Potrivit credințelor ortodoxe românești, sufletul continuă să trăiască. Se crede, de asemenea, că o persoană va fi judecată de Dumnezeu, nu numai pe baza faptelor sale de pe pământ, ci și potențial pentru perioada dintre moarte și judecată, după revenirea lui Hristos. Din cauza acestui concept, monumentele comemorative în care prietenii și familia oferă rugăciuni pentru cei plecați sunt incredibil de importante.

Prin urmare, s-a ridicat îngrijorarea cu privire la cei care au murit și nu au putut primi o înmormântare adecvată și ocazii comemorative. 

Deși tradițiile specifice legate de Sâmbăta morților se pot schimba de la o cultură la alta, evenimentul în sine este văzut ca o sărbătoare religioasă care ar trebui să fie respectată indiferent de cultura sau de locația unei persoane.

Când are loc?

În total, există patru Sâmbete ale morților care au loc pe parcursul unui an calendaristic. Primele două au loc înainte de perioada Postului Mare, a treia are loc înainte de Paște, iar a patra are loc chiar înainte de Rusalii. 

Moșii de toamnă 2022

Moșii de toamnă 2022 se sărbătoresc pe 5 noiembrie, înainte de Postul Crăciunului. Sâmbăta Morților trebuie celebrată așa cum se cuvine. Oamenii dau de pomană în numele celor care au murit, după ce au sfințit bucatele sau lucrurile pe care le dau de pomană.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

În dimineața din Moșii de toamnă, preoții se roagă pentru cei care au murit și ale căror rude le-au trecut numele pe pomelnic.Creștinii trebuie să meargă la mormintele celor dragi, să facă curat și să pună flori. Să dea de pomană, să aprindă lumânări și să dea cu tămâie.

Rugăciune pentru cei trecuți în neființă

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!'

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton