Moșii de vară 2023. Ce nu ai voie să faci azi - tradiții și obiceiuri

.

Moșii de vară 2023. Ce nu ai voie să faci azi – tradiții și obiceiuri. Sâmbăta Morților sau Moșii de vară. așa cum mai este numită această sărbătoare, are loc anul acesta pe data de 3 iunie. Este o zi extrem de importantă pentru creștini, asta deoarece oamenii își amintesc de cei care nu mai sunt printre noi și s-au dus în Ceruri. Ei bine, nu doar atât, fiindcă la fel ca orice sărbătoare mare, și aceasta vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce ai voie, dar și ce nu ai voie să faci!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


Pe data de 3 iunie 2023 sunt sărbătoriți Moșii de vară, astfel că gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru a da de pomană celor care au trecut la Cele Sfinte. Ei bine, în funcție de zonele țării, sunt numeroase tradiții și obiceiuri, inclusiv când vine vorba despre modul în care se împarte, dar și ceea ce se pune pe farfurie.

Citește și: Când sunt Moșii de vară în 2023

Citește și: Ce înseamnă ‘Bogdaproste’. Istoria și originile acestui cuvânt extrem de folosit


Citește și: Misha, reacție după ce Connect-R a spus că a înșelat-o și că o lasă pe ea să își refacă viața prima, după divorț: „Va avea de așteptat mult și bine, dacă el…’

Citește și: Teo Trandafir împlinește astăzi 55 de ani. Cum își sărbătorește ziua de naștere: „Noi avem alt obicei. Ne…'

Moșii de vară 2023 – tradiții și obiceiuri

Mai concret, în unele zone din România, de Moșii de vară se dăruiesc inclusiv vase din lut sau farfurii pline cu orez cu lapte. Gospodinele mai împart și câte o cană sau un pahar nou cu o lumânare aprinsă. Totodată, din vechi strămoși, se mai spune că pomana trebuie să fie caldă în această zi pentru ca cei adormiți se vor sătura astfel. Tot în această zi, în unele zone se dă de pomană ceapă verde și usturoi. Se spune că dacă se face acest lucru vor crește toate plantele din grădina celor care le-au dat. Ei bine însă, înainte de a împărți, gospodinele trebuie să curățe mormintele, dar și să le facă frumos, cu flori de tei și frunze de nuc, fiind cele care poartă noroc în perioada Rusaliilor.


Ce nu ai voie să faci azi

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare importantă pentru creștini, astfel că vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri. Din vechi strămoși, se spune că în această zi nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, fiindcă acolo zac duhurile rele și te poate aștepta o întâmplare nefericită.

De asemenea, tot în această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă. Se spune că dacă ele vor face acest lucru, colacii dați de pomană nu vor mai ajunge la persoanele dragi. Mai mult decât atât, dacă dai de pomană este interzis să speli rufe. Dacă faci acest lucru după ce ai împărțit se zice că la cei care nu mai sunt printre noi ajunge apa murdară în mâncare.


Rugăciune pentru Moșii de Vară

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.


Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Sursă foto: Freepics