Motive pentru care nu îți împlinești visurile. Ce greșeli poți evita

.

Când vine vorba despre visuri, de cele mai multe ori ai impresia că cei din jur nu te iau în serios, te ascultă cu aparentă atenție și cred că vorbele sunt frumoase, dar nu le vei concretiza niciodată. De multe ori, însă, cea care nu se ia în serios ești chiar tu și găsești și justificare pentru toate deciziile pe care le-ai luat de-a lungul timpul în detrimentul visurilor. 

În cele ce urmează descoperi care sunt câteva dintre motivele care sunt transformate frecvent în pretexte pentru neîmplinirea dorințelor și cum poți evita ratarea unor obiective doar pentru că ți-a fost prea teamă să încerci să faci ceva sau pentru că te-ai ghidat prea mult după ce spun ceilalți. 


Nu ai niciodată suficiente resurse financiare

Visezi de când erai copil să vizitezi piramidele mayașe sau să o vezi live pe Celine Dion în celebrul Hyde Park din Londra. Oricât de frumos ar fi un astfel de vis, fără resurse financiare nu îl poți realiza și, de-a lungul timpului, ai avut întotdeauna alte priorități din acest punct de vedere.

Un credit de nevoi personale sau unul pentru bunuri ar putea fi, însă, o variantă ca să-ți poți vedea visul împlinit și să nu fii nevoită să faci eforturi mari ca să-ți mai plătești și facturile sau întreținerea. Ca să faci alegerea potrivită pentru tine este bine să studiezi piața înainte de a lua o decizie în acest sens și să faci o comparație între oferte. 


Nevoile celorlalți sunt mai importante decât ale tale

Unul dintre motivele pentru care multe dintre visurile tale rămân doar în mintea și în sufletul tău este că vezi în nevoile celorlalți o prioritate în raport cu propriile tale dorințe. Familia este foarte importantă și a fi, în general, altruist, îți dă o stare de bine. A te pune, însă, întotdeauna în umbra celorlalți nu este tocmai constructiv pentru că vei ajunge cu timpul să regreți că nu ai făcut anumite lucruri la timpul lor. 

Poți opta să-ți reprimi orice dorință sau să îi implici și pe ceilalți în visul tău. Dacă vrei să-ți deschizi o expoziție de pictură sau să joci un rol într-o piesă de teatru, de pildă, poți participa la cursuri și le poți povesti celor din jur despre evoluția ta. A-ți acorda un pic de timp și ție nu înseamnă a-i neglija pe cei care au nevoie de tine. În plus, ei vor simți că te bucuri de ceea ce faci și vor aprecia asta la tine. 

Nu vrei să fii judecată de cei din jur


Teama de eșec este în sine un motiv să te descurajezi când vine vorba de împlinirea propriilor visuri. Dar această frică vine, de cele mai multe ori, din dorința de a nu fi respinsă de cei din jur sau judecată. Dacă te ghidezi mereu după cum te văd alții, însă, riști să nu îți mai trăiești propria viață. 

Este foarte important să înțelegi că dacă te lași influențată de prejudecăți, atunci va trebui să accepți și că visurile tale pot rămâne doar vorbe în vânt, dar nu pentru că nu sunt realizabile, ci pentru că tu nu ai curaj măcar să încerci să le transformi în realitate. 


Nu ți-ai transformat visurile în obiective clare

Se spune că în viață este foarte frumos să visezi cu ochii deschiși, dar că nu este suficient ca să ai satisfacția împlinirii visurilor tale. Psihologii au identificat cinci aspecte importante de care ar trebui să ții cont ca să-ți transformi visurile în obiective clare și realizabile: 

  • Alege să faci lucruri specifice și măsurabile – Este foarte important să știi exact ce vrei și să poți construi și un sistem prin care să vezi exact dacă ți-ai atins scopul sau nu. De pildă, îți propui să scazi nivelul colesterolului. Este un obiectiv specific și măsurabil cu ajutorul analizelor.
  • Scopuri realiste – Sună poetic să fii o visătoare, o artistă, dar oricât de creativă ai fi, nu poți să-ți fixezi ca obiectiv să ajungi pe Lună sau să călătorești în spațiul cosmic decât dacă dispui de resursele necesare. Dacă ai astfel de obiective, posibilitatea ca ele să devină realitate este foarte mică.
  • Fixează-ți un timp anume în care îți poți împlini visurile – Ca atunci când faci o strategie de business pe termen scurt, mediu și lung, ar fi bine să-ți fixezi un fel de deadline până la care să realizezi obiectivul respectiv. Practic, te vei auto-motiva să faci lucrurile ordonat și să-ți crești șansele de a-ți vedea visurile împlinite.

Este trist, dar adevărat că cei mai mulți oameni renunță la visurile lor, uneori încă din copilărie, când părinții le spun că ce își doresc este imposibil de realizat și le taie aripile din dorința de a nu-i vedea suferind. Alteori, însă, se întâmplă pe parcursul vieții, pentru că obosești, înaintezi în vârstă și, în loc să mai încerci o dată să îți împlinești dorințele, preferi să renunți. Depinde doar de tine să crezi că pot deveni realitate, să nu te lași influențată prea mult de cei din jur și să găsești soluții potrivite ca să ajungi unde vrei.


Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu TBI Bank