Motive pentru care să alegi Calabria ca viitoarea ta destinația de vacanță. Tărâmul între munte și mare, legendă și binecuvântare

.

Motive pentru care să alegi Calabria ca viitoarea ta destinația de vacanță. Probabil mulți dintre voi aveți în minte acea imagine iconica din Tropea – una dintre cele mai frumoase stațiuni din lume, cu orașul medieval, cocoțat pe stânca, și marea în cele mai frumoase nuanțe de turcoaz. Dar Calabria înseamnă mult mai mult decât atât. Calabria înseamnă o faleză infinită, orașe străvechi grecești, munți împăduriți ce adăpostesc sate cu multe secrete, cultură, gastronomie, istorie și legende evocate chiar și de Homer în celebra Odiseea.

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!


Motive pentru care să alegi Calabria ca viitoarea ta destinația de vacanță. Sunt doar câteva provincii ale Italiei pe care nu le-am vizitat până acum și sunt altele pe care le știu, probabil, pe fiecare kilometru pătrat. Calabria… este un vis vechi care mi s-a îndeplinit abia vara aceasta! Eu am o vorbă, unele lucruri ți se întâmplă atunci când ești pregătit pentru ele… Și sigur așa a fost și la mine, în ceea ce privește Calabria. Grandoare, mister și tăcere. Acea tăcere care-ți conferă liniștea absolută, asta înseamnă Calabria pentru mine. Calabria vine ca o îmbrățișare atunci când ai cea mai mare nevoie, ca o rază de soare atunci când cerul este înnorat, ca o oază de frumos atunci când totul pare urât, Calabria îți conferă iluzia că trăiești în absolut orice epocă dorești tu, de la înființarea lumii până în prezent și până la sfârșitul ei.


Motive pentru care să alegi Calabria ca viitoarea ta destinația de vacanță

Știu că mulți vă întrebați asta și nu vreau să ocolesc subiectul… Da, în Calabria se află Ndrangheta, cea mai puternică și bogată organizație Mafia din lume, dar… este perfect sigur să mergi acolo, ca turist. Nu, activitățile Mafiei sunt cu totul altele, nu vizează turiștii și nu se întâmplă nimic, încât să ai acel sentiment de disconfort sau nesiguranță, așa că puteți merge cu încredere și cu inima deschisă.

REGGIO CALABRIA

Reggio Calabria este un oraș diferit de ceea ce vedeți în Italia, de obicei. Pentru că a murit și a renăscut de cel puțin patru ori, distrus de cutremure și ridicat, iar și iar, de bravii mei sud italieni. În 1300, 1700 și mai ales în 1908, când au murit 15 mii de oameni dintr-un total de 45.000, din cauza cutremurului din Strâmtoarea Messina. Și apoi iar, în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar, acolo unde e tărâm binecuvântat, lumea nu se termină niciodată. Reggio Calabria este un oraș cu arhitectură în stil Liberty sau Art Nouveau, are o promenadă lungă și superbă, de câțiva kilometri, vedere la Vulcanul Etna, un centru istoric ce pare o stațiune exclusivistă de vacanță, oameni mereu zâmbitori și prietenoși și un mare respect pentru natură. Aici, pomii seculari nu doar că nu deranjează pe nimeni, nici măcar trotuarul, ba chiar sunt protejați. Și mai are și străzi întregi împodobite cu leandri de toate culorile.


Promenada din Reggio Calabria – capitala provinciei – este, în opinia mea, cea mai frumoasă din toată Italia. Ba chiar i s-a spus cel mai frumos kilometru din Italia. În realitate, are 1,7 kilometri. O faleză superbă, care îți taie respirația, la apus. Eu, dacă ar fi să pun o fotografie, în dicționar, la cuvântul vacanță, de aici ar fi fotografia respectivă. M-am plimbat pe aici singură, de două ori. Înainte de apus și în timpul apusului… Am vrut să mă bucur, singură, de tot. De mare, de priveliștea ei și de sunetul valurilor, de vântul enervant, care mi-a schimonosit părul și kimono-ul în fel și chip, de clădirile superbe din dreapta, de pomii seculari cu rădăcinile lor puternice care s-au răsculat împotriva trotuarului, de zgomot și de liniște, deopotrivă. Și să știti că nu este deloc o faleză „plictisitoare. Dincolo de plajă, sunt beach-baruri, restaurante cochete, puteți vedea monumente comemorative, vestigii din perioada greco-romană, simbolul lui Apollo… o poveste!


CASA ÎN CARE S-AU NĂSCUT DONATELLA ȘI GIANNI VERSACE

Reggio Calabria, 2 decembrie 1946. Aici s-a născut Gianni Versace. Nu, nu este o zonă rău-famată, ba chiar una rezidențială, la câteva minute de Duomo și la doi pași de faleza superbă, interminabilă. Părinții lui, oameni obișnuiți – mama, croitoreasă, lucra pentru cele mai bogate femei din regiune, tatăl, vânzător de produse electrocasnice. Gianni a avut de unde să învețe meserie. A abandonat liceul, după doi ani, și a decis să devină designer. De altfel, el așa s-a născut, nu a trebuit „să se facă. Astfel, drumurile l-au purtat la Firenze, iar apoi s-a stabilit la Milano… Restul este istorie! Și legendă. Mă simt onorată că am reușit să ajung la casa lui natală.


MUZEUL BERGAMOTTO

Cu siguranță că nu există femeie care să nu fi auzit de bergamotă. Nu de alta, dar este fix ingredientul existent în absolut fiecare parfum, rolul său fiind acela de a stabiliza celelalte note ale esenței. Ei bine, bergamota este simbolul orașului Reggio Calabria, de aici plecând în lumea întreagă, pentru uz cosmetic, medical, culinar și nu numai. Evident că există și Muzeul Bergamotto, unde, atenție, se prepară chiar mâncăruri felurite pe bază de bergamotă, inclusiv paste! Care sunt și foarte bune, apropo. Eu mi-am cumpărat și pentru acasă!


Muzeul Bergamotei vă permite să faceți un pas înapoi în timp și să aflați tot despre istoria cultivării și prelucrării acestui tip de citrice prin numeroase unelte și utilaje: de la primele mașini folosite pentru extracție, datând de la începutul secolului XVIII, apoi cele cu abur ale secolului XIX, până la motoarele electrice de la începutul secolului XX. Aici lucrează oameni de toate vârstele, tineri și bătrâni deopotrivă, și chiar am găsit un italiano vero înnebunit după… Timișoara și femeile din România. Iar ținutele lor sunt accesorizate cu eșarfe Versace, evident.


STATUILE DE BRONZ RIACE

Dacă ajungeți în Calabria, trebuie să vizitați neapărat Museo Archeologico, acolo unde atracția principală sunt, cu siguranță, Bronzurile de la Riace. Sunt două statui grecești de dimensiuni mari, turnate în anii 450-460 înainte de Hristos, găsite în mare, la Riace, în anul 1972. Acestea sunt două dintre puținele bronzuri grecești antice de dimensiune completă care au supraviețuit (au fost, de obicei, topite în vremuri ulterioare) și, ca atare, demonstrează măiestria tehnică din acele vremuri.


Momentul în care au fost găsite este învăluit în mister, existând două teorii diferite care nu au mai fost, ulterior, comentate. O teorie afirmă că Stefano Mariottini, pe atunci un chimist din Roma, a găsit bronzurile în timp ce făcea snorkeling aproape de Monasterace. La început, a crezut că a găsit un corp uman mort, dar, atingând brațul, și-a dat seama că acesta era din bronz. Mai târziu, a observat prezența unui alt bronz în apropiere și a decis să informeze departamentul cultural din Reggio Calabria.

Cealaltă teorie, de obicei mai puțin acceptată, este că a fost găsită de patru tineri adolescenți din Riace. După ce au găsit statuile sub apă, au mers la biroul de finanțe guvernamentale din apropiere, în Monasterace, unde și-au declarat descoperirea. Ulterior, Stefano Mariottini nu a mai vrut să comenteze acest subiect.

GERACE. ȘI TIMPUL A STAT ÎN LOC

Gerace. Calabria. Oficial, unul dintre cele mai frumoase sate din Italia. Locul unde am trăit, timp de câteva ore, în orice epocă am vrut, așa cum v-am spus mai sus. Pentru că Gerace este aici de mult… mult înaintea erei noastre. Izolat pe o colină, mândru și semeț, cu priveliști superbe la mare și la munte, deopotrivă, în Gerace este liniște. Dar liniștea aceea pe care o căutăm toți, aceea care ne oferă libertatea absolută, în niciun caz liniștea aceea apăsătoare. Alei înguste, fie la deal, fie la vale, case din piatră, din piatră martoră la secole de bine și de rău, clădiri cu ziduri obosite de vreme, magazine de antichități, oameni mergând agale, îmbrăcați simplu, curat și cochet, așa cum vedem noi în filmele vechi…

Ateliere în care se face săpun de casă, chiar am asistat la o astfel de demonstrație, consignații cu lucruri vechi, biserici la fiecare colț de stradă… toate acestea fac din Gerace o altă lume. Aceea pe care nu am trăit-o niciodată, dar pe care o putem trăi aici, fix după scenariile alese de noi. Doar mașinile care apar, rar și ele, te mai trezesc la realitatea contemporană. Gerace este satul celor o sută de biserici, aici găsindu-se și prima biserică ortodoxă din Italia. Să nu credeți că vă plictisiți aici. Bisericile sunt superbe, trebuie să vedeti măcar trei-patru, atelierele de făcut săpun sunt o experiență inedită, ruinele castelului sunt impresionante, în Catedrală este și un muzeu în care chiar m-am rătăcit, panoramele îți taie răsuflarea.

SCILLA – SCYLLA DIN ODISEEA LUI HOMER

Cel mai romantic loc din Calabria. Știți acel moment când o fotografie devine virală, pe Instagram, și doar visezi să ajungi acolo într-o zi? Așa mi s-a întâmplat mie cu Scilla, unul dintre cele mai frumoase sate ale Italiei. Cred că în 2019 am aflat de el. Dar Scilla este mai mult decât un superb sat pitoresc și un loc celebru pe Instagram. Scilla este chiar Scylla din celebra Odiseea a lui Homer. În mitologia greacă, Scylla a fost o tânără nimfă care a refuzat dragostea lui Glaucus, transformată ulterior în monstru de către vrăjitoarea Circe, îndrăgostită și ea de același zeu. Deh, exista gelozie încă din vremurile acelea.

Scylla și Charybdis sunt monștri marini evocați de Homer în scrierile sale, pe malurile Strâmtorii Messina, Scylla în Calabria și Charybdis în Sicilia. Astfel, Ulise a trebuit să aleagă cu care dintre ele să se confrunte pentru a trece prin strâmtoare, alegerea fiind extrem de greu de făcut. De altfel, există și în prezent expresia „a fi între Scilla și Caribda, ceea ce se traduce prin a alege, dintre două rele, răul cel mai mic. Adică așa cum alegem noi la vot, de exemplu.

Se pare că sufletul Scyllei încă există și se află în Castelul din Scilla. Altfel, în Scilla și liniștea tace. Aici tronează doar bărcile pescarilor, ce se leagănă parcă în sincron, se aud puternic valurile care se sparg în zidurile fortificate, vechi de sute de ani, și se simte parfumul rufelor care dansează în bătaia vântului, la uscat. Și e frumos.