Mucegai în borcanul cu gem – ce e de făcut

.

Mucegai în borcanul cu gem se întâmplă să apară. Dar nu e o tragedie. Chiar dacă mucegaiul nu este tocmai prietenos cu sănătatea noastră. Ba chiar poate provoca boli grave. Totuși, existăși metode prin care putem evita apariția acestuia și a consecințelor neplăcute. Așa că e bine să știi ce ai de făcut când vezi mucegai în borcanul cu gem.

Mucegaiul care se dezvoltă pe alimente se numără printre cele mai dezgustătoare lucruri pentru majoritatea oamenilor din țările dezvoltate. Și chiar a devenit subiect de dispute pe rețelele de socializare. Asta în ciuda dezbaterilor fervente referitoare la risipa alimentară. E drept că mucegaiul nu e deloc sănătos pentru organism. Chiar dacă știm cu toții că un anume tip de mucegai stă la baza descoperirii revoluționare a penicilinei. Totuși, dacă observi mucegai în borcanul cu gem, nu trebuie să îl arunci cu totul. Sunt alte alimente mult mai periculoase pentru consum dacă au fost atacate de mucegai.

Ce este mucegaiul și când e periculos

Mucegaiul nu este altceva decât o ciupercă. Dacă în anumite forme vindecă, în altele poate ucide. În general, este periculos, căci poate provoca boli grave. Dar asta nu înseamnă că brânza sau mezelurile cu mucegai ne îmbolnăvesc. Dimpotrivă, conțin mucegaiuri nobile, care le fac delicatese culinare. Pe de altă parte, însă, mucegaiurile care s-au dezvoltat în timp îndelungat în conserve pot cauza probleme de sănătate.

Așa cum traiul în încăperi umede, prost izolate, în care pereții prind mucegai, duce la apariția bolilor, la fel se întâmplă și în cazul consumului de alimente alterate. Acumularea de spori la suprafața alimentelor conservate declanșează nu numai afecțiuni digestive, ci și respiratorii. Plămânii sunt habitatul ideal pentru sporii de mucegai. Așa că nu e de mirare că, în timp, apar reacții alergice și chiar astm. Ciuperca este deosebit de periculoasă pentru copiii mici. Căci sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat.

Mucegaiul afectează organismul la fel ca și radiațiile. Otrava secretată de mucegaiul care ne înconjoară în viața de zi cu zi se numește micotoxină. Micotoxinele, ingerate cu alimente, duc la o deteriorare a funcției de reproducere și a imunității, ba chiar și la hemoragii și necroze hepatice. Copiii și bătrânii sunt cei mai sensibili la aceste toxine, deoarece imunitatea lor este slăbită.

Cel mai otrăvitor este mucegaiul galben, Aspergillus flavus. Produce o toxină care provoacă pneumonie severă și cancer la ficat. Această ciupercă apare de obicei în alimente precum ficatul, peștele, laptele, orezul, arahidele. Chiar dacă numai o parte este mucegăită, întregul produs este contaminat cu spori. Așa că, dacă suspectezi că ai consumat din greșeală un aliment cu mucegai periculos, e indicat să apelezi la cărbunele medicinal activat, cu o doză de o tabletă la 10 kg greutate corporală.

În cazurile deosebit de severe, pot apărea vărsături, stare de greaţă, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, durere de cap, ameţeală. Și atunci este cazul să apelați urgent la serviciile medicale.

De ce apare mucegai în borcanul cu gem

Mucegaiul apare la suprafața alimentelor. Este un proces natural. Și dacă se formează în conserve la borcan, atunci e din cauza calității proaste a produselor originale sau a greșelilor efectuate în timpul preparării. Și condițiile necorespunzătoare de păstrare contribuie la apariția mucegaiurilor.

Dacă ai observat mucegai în borcanul cu gem înseamnă că pur și simplu nu a fosta tratat termic suficient și corect. Înseamnă că nu s-au respectat cantitățile exacte de ingrediente. Sau poate recipientul și capacele nu au fost sterilizate corespunzător. Și condițiile de depozitare necorespunzătoare ar putea avea efecte dăunătoare. Căci până și dulcețurile și gemurile au termen de expirare. Iar borcanele care le conțin fac ca acestea să reziste într-un fel nedesfăcute și mult mai puțin după ce au fost deschise.

Mucegaiului nu-i plac temperaturile ridicate. Prin urmare, dacă borcanele și capacele sunt tratate termic cu apă clocotită sau cu abur, atunci ciuperca nu are nicio șansă de supraviețuire. Iar gemurile, dulcețurile și alte alimente conservate pot rezista chiar ani de zile în cămară. Asta numai până când a fost deschis capacul borcanului. După aceea, ori se consumă conținutul imediat, ori se păstrează la frigider.

Dar marea dilemă a zilelor noastre este dacă păstrăm sau aruncăm bunătatea conservată dacă a apărut mucegai în borcanul cu gem.

Ce trebuie să faci dacă vezi mucegai în borcanul cu gem

Unii ar spune că trebuie să arunci borcanul cu totul, fără să-l deschizi, imediat. Dar acesta ar fi doar un gest exagerat, nejustificat. Da, dacă observi mucegai în borcanul cu gem în interiorul conținutului, atunci e bine să faci asta. Dar dacă mucegaiul este prezent numai la suprafață, nu ai de ce să risipești tot conținutul.

Poți să îndepărtezi cu grijă stratul superior împreună cu pelicula de mucegai și încă un strat de cam un centimetru grosime. Apoi, se poate transfera conținutul într-un alt recipient steril. Pentru un plus de siguranță, se poate refierbe pe baie de aburi borcanul cu gem. Dar aceste recomandări sunt valabile numai pentru gemurile și dulcețurile preparate în casă. În cazul celor din comerț, mai bine le arunci fără regrete.

Fără îndoială, orice mucegai de pe alimente eliberează toxine. Dar nu poate dăuna atât de mult sănătății decât dacă este consumat regulat. Or, nu mâncăm gem mucegăit în fiecare zi, nu-i așa?

În plus, Sylvia Anderson, expert consultant în siguranța și igiena alimentară din Londra, Marea Britanie, citată de Daily Mail, afirmă că gemul este dens și „are destul de mult zahăr, care este un bun conservant. Așadar, mucegaiul nu reușește să pătrundă în adâncimea coninutului'. Drept urmare, nu e un pericol să consumăm conținutul dacă am observat mucegai în borcanul cu gem. Asta dacă înlăturăm stratul afectat și încă o porțiune din conținut.

Mai mult decât atât, până și Theresa May, fosta doamnă prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii, susținea că nu aruncă un borcan cu gem dacă are mucegai deasupra. Și a făcut această afirmație în cadrul unei discuții oficiale despre risipa alimentară. Cunoscută ca fiind o bucătăreasă excepțională și colecționară de cărți de bucate, doamna May consideră că dacă găsești mucegai în borcanul cu gem conținutul este „perfect comestibil', dacă înlături partea afectată și încă puțin de dedesubt. Domnia sa consideră că nu trebuie să ne grăbim să aruncăm la gunoi alimentele doar pentru că au trecute pe ambalaj o anumită dată de expirare, ci este „de bun simț' să verificăm mai întâi dacă sunt încă bune.

Ce să consumi și ce nu, dacă a prins mucegai

În cazul unor alimente, nu este nimic greșit în a îndepărta mucegaiul pentru a putea mânca porțiunea care nu este stricată. Printre aceste alimente se regăsesc brânza tare (cum ar fi parmezanul), fructele tari și marmelada sau gemul. „Aș tăia un centimetru bun din produs, astfel încât să mă asigur că am înlăturat tot răul de pe acesta, apoi aș consuma restul fără probleme', explică Sylvia Anderson.

Fructele și legumele tari pot fi consumate fără probleme după ce se înlătură partea afectată. Asta numai dacă nu străpungem restul alimentului cu cuțitul cu care am îndepărtat mucegaiul. Căci riscăm să contaminăm întregul fruct sau întreaga legumă. Alte produse care se supun acelorași condiții sunt brânza tare și mezelurile uscate.

Pe de altă parte, există și alimente nocive după ce mucegăiesc. Iar printre ele se numără iaurtul, smântâna și brânza moale, produsele tartinabile, sosurile pentru paste făinoase, pâinea. Chiar dacă elimini mucegaiul de deasupra, umezeala prezentă în mod natural în aliment va favoriza dezvoltarea ulterioară a sporilor.

Așa previi apariția mucegaiului în borcanele cu gem

Acum că ai aflat că poți mânca totuși conținutul dacă ai găsit mucegai în borcanul cu gem, e cazul să afli și cum poți preveni apariția acestuia. Iată câteva sfaturi utile:

-Se recomandă depozitarea borcanelor cu dulceață într-o cameră întunecată, unde temperatura nu va scădea sub două grade Celsius și nu va crește peste 12.

-Dulceața care conține boabe cu semințe poate fi păstrată cel mult un an.

-Conservele de fructe și fructe de pădure pot fi păstrate până la trei ani.

-Nu trebuie să alegeți borcane cu un volum mai mare de jumătate de litru pentru dulceață, deoarece în vasele mari se deteriorează mult mai repede.

-Nu faceți rabat la cantitatea de zahăr! Se știe că este nevoie de 1 kg de zahăr și chiar mai mult la 1 kg de fructe. Zahărul are aici rol de conservant.

-Verifică dulceața să fie bine gătită și suficient preparată. Poți face asta prin testul picăturii. Dacă siropul nu mai este fluid, atunci este gata.

-Toate fructele trebuie bine spălate și sortate înainte de conservare, pentru a nu lăsa să scape unele putrede și stricate.

-Este important să alegi borcane din sticlă pentru a păstra gemurile, dulcețurile și alte alimente.

-Sterilizarea a fost și va rămâne unul dintre cei mai importanți pași. De aceea, gospodinele fierb bine borcanele și capacele înainte de a le umple.

-Sterilizarea suplimentară este necesară. Pentru asta, poți utiliza metoda de fierbere la baie de abur timp de câteva minute.

-Capacele pot fi strânse numai pe borcanele reci, pentru a preveni formarea condensului.

-Este imperativ să verificați etanșeitatea capacului. Pentru aceasta, conservele trebuie răsturnate, pentru a te asigura că nu se scurge conținutul.

-Doar borcanele complet răcite pot fi așezate în locul de depozitare permanentă.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: dailymail.co.uk,

Cirește și Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton