Noaptea Muzeelor 2023 – 13 mai

 Barba Mirela
.

Noaptea Muzeelor 2023 este cea de-a 19-a ediție a evenimentului anual european. Iar ediția din acest an, din 13 mai, este una istorică pentru România. Organizatorii au pregătit surprize speciale pentru toți vizitatorii din întreaga țară și din spațiul european la Noaptea Muzeelor 2023.

Noaptea Muzeelor 2023 este cea de-a 19-a ediție a evenimentului inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor 2023 este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional.În România, a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion, la nivelul întregii țări.

Ce înseamnă Noaptea Muzeelor 2023

În Noaptea Europeană a Muzeelor, ai ocazia să te bucuri de toate comorile culturale ale Europei. Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în Noaptea Muzeelor 2023. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 13 mai. Potrivit doamnei Audrey Azoulay, Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, „Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene'.

În Romania, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Aceasta este membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO). La ediția cu numărul 19, Noaptea Muzeelor 2023 are expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spatii muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie.

Surpiza din acest an, istorică

Ceea ce face remarcabilă Noaptea Muzeelor 2023 în România este faptul că, în premieră istorică, aceasta se va desfășura împreună cu muzeele din Republica Moldova. Și se deschide astfel o linie de colaborare pentru promovarea laolaltăa celor două țări. Iar publicul se va bucura de evenimente, expoziții și proiecte inedite. Geografia programului se extinde până în Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova.

„Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org', au transmis organizatorii.

Ce trebuie să vezi la Noaptea Muzeelor 2023

Pe lângă participarea Republicii Moldova împreună cu România, la Noaptea Muzeelor 2023 mai există o serie de surprize. Pentru prima dată, în acest an, vor participa Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici 'Niciodată Singuri', Casa de licitații Historic. Muzeul Pandemiei, proiectul de suflet al organizatorilor, va avea o stație nouă. Aceasta va fi tocmai în Reșița, la Muzeul Banatului Montan. Se revine la ideea de identități fragile, de experiențe și de trăiri colective sau personalizate ale pandemiei. Iar colecția s-a îmbogățit cu 10 noi obiecte și povești donate de oameni din comunitatea locală.

În comunicatul de presă transmis cu ocazia evenimentului se menționează că muzeele, dar și spațiile expoziționale alternative, se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele. Pe 13 mai, până după miezul nopții, vizitatorii sunt invitați să-și pregătească încălțămintea cea mai comodă și să exploreze colecțiile fascinante ale muzeelor sau să se bucure de intervențiile artistice și de reprezentațiile propuse de spațiile culturale partenere. Ca în fiecare an, Romanian Design Week se alătura evenimentului și îi dă o notă aparte de estetic si un plus de creativitate, alături de alte festivaluri specifice industriilor culturale și creative.

Copiii războiului, în centrul atenției

Tot o premieră este și prezența expoziției unui muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum. Este vorba despre faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experiența războiului. Expoziția va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023. Veți fi martorii unei demonstrații de curatoriat inovator, adaptabilitate și provocare tematică din postura singurului muzeu din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate.

Dominant va fi războiul din Ucraina, dar vor fi și obiecte și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au experimentat ceva ce nu ar fi trebuit să experimenteze niciodată – războiul absurd și distrugător. Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video și fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război. War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Răzaboi') este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care se expune publicului, pentru o lună, în București, prin expoziția LISTEN! / ASCULTĂ!, ce nu trebuie ratată.

Noaptea Muzeelor se bucură de succes

Potrivit Agerpres, partener media al evenimentului, ediția anterioară, cea cu numărul 18, a Nopții Muzeelor, a fost prezentă în 260 de muzee și spații culturale din peste 90 de localități, care au acoperit geografic 39 de județe. În București, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul orașului erau pline de oameni care așteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.

„Ne pregătim pentru o ediţie plină de evenimente, de mişcare şi de noutăţi, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi geografic. Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 de judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul. Momentan, pe harta-program a Bucureştiului sunt 49 de atracţii – 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România, noapteamuzeelor.org', a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, potrivit Agerpres.

Intrare liberă la Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni vă aşteaptă sâmbătă, 13 mai 2023, să participaţi la cea de-a XIX – a ediţie a Programului European Noaptea Muzeelor 2023. Turul din acest an cuprinde: saloanele regale, dispuse la etajul I al Muzeului; salonul Cerchez, unde se desfășoară expoziția de desen și holografie VR a artistei Ioana Pioaru Orașul: o dispariție; spațiile Medievale în care se desfășoară Salonul Artelor Decorative 2023.

ATENȚIE!! La intrarea în Muzeul Național Cotroceni se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport). Accesul se va face pe la intrarea de pe Șoseaua Cotroceni, între orele 14:00 – 20:00.

Maramureșul cheamă la acțiune

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș vă cheamă la acțiune! De Noaptea Muzeelor 2023, organizatorii doresc să le ofere un loc în lumina reflectoarelor jucăriilor voastre dragi, mai vechi sau transmise din generație în generație! Jucăriile, importante în istoriile personale, de multe ori suprapuse, vor fi expuse la sediul din strada Monetăriei nr. 1-3 în cadrul expoziției temporare Am și eu o jucărie la muzeu începând cu data de 13 mai și până în 5 iunie. Scopul expoziției, al cărei curator este muzeograf Dr. Oana-Alexandra Chirilăeste, este de a răspunde la întrebarea „Ce înseamnă să fii copil în Maramureș?'.

Ce să vezi în Germania

Primul loc pe lista obiectivelor din Germania pentru Noaptea Muzeelor 2023 este Insula Muzeelor. Situată între râul Spree și un canal de 400 de metri lungime, găzduiește unele dintre cele mai vechi și mai importante muzee. Dacă sunteți pasionați de relicve și antichități, acest loc ar trebui să fie în fruntea listei. Muzeul Vechi este cel mai important dintre toate muzeele de la fața locului. Construit în 1830, muzeul a prezentat comori regale. După ceva timp, terenul din spatele muzeului a fost folosit pentru artă. Muzeul Bode, Muzeul Nou și Galeria Națională se află lângă Muzeul Vechi. Toate acestea au fost construite între 1843 și 1904 și găzduiesc o colecție largă de antichități pentru a vă entuziasma. Asigurați-vă că aveți suficient timp liber pentru ei, deoarece nu pot fi văzute toate într-o singură zi.

Și UNESCO își deschide porțile

Sediul central al UNESCO din Paris, Franța, își așteaptă vizitatorii, pe 13 mai, de la orele 18:00 până la miezul nopții. Pentru Noaptea Muzeelor 2023, instituția se poate vizita gratuit și nu este necesară rezervarea în prealabil.

Bordeaux, o destinație de neratat

În cadrul Nopții Europene a Muzeelor, Ministerul Culturii din Franța invită vizitatorii într-un loc de poveste, Bordeaux. Un loc încărcat de istorie și cultură, fascinantul oraș își deschide porțile pentru toată lumea. Se organizează activități atractive, excepționale, care oferă publicului experiențe prietenoase și amuzante. Puteți vizita Cap Sciences, Orașul Vinului, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arte, Muzeul orașului Bordeaux, FRAC MÉCA Nouvelle-Aquitaine și multe alte atracții.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Sursa foto: noapteamuzeelor.org

Alte surse: agerpres.ro, rador.ro

Citește și Top 10 muzee de vizitat în Londra

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton