Nucile macadamia sunt gustoase și se numără printre gustările de ronțăit preferate. Numai că sunt puțini cei care știu cât de valoroase sunt aceste nuci din punct de vedere nutritiv și pentru sănătate. Așadar, e bine să știi care le sunt beneficiile și câteva reţete cu nuci macadamia.
Cuprins
Când vine vorba despre nuci macadamia, puțini știu cât de valoroase sunt. Și nu ne referim la prețul de la raft, ci la aportul de elemente nutritive pe care îl aduc organismului. Sunt adevărate „bombe' de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Și sunt aliați de nădejde atât în curele de slăbire, cât și în dietele impuse pentru anumite afecțiuni. În plus, sunt foarte gustoase.
Ce sunt aceste nuci macadamia
Originari din Australia, nucii de macadamia s-au răspândit și în alte zone, precum Brazilia, Costa Rica, Hawaii sau Noua Zeelandă. Nucile au fost mereu apreciate pentru consistența onctuoasă, cremoasă, cu un gust subtil, care amintește de unt. Dar și mai mult s-au bucurat de popularitate după ce li s-au aflat virtuțile.
De altfel, o bună bucată de vreme, au fost considerate un lux. Căci nu oricine își permitea să guste așa ceva. Numai că, odată cu extinderea cultivării pe suprafețe tot mai mari, s-a ajuns atât la creșterea ofertei, cât și la scăderea prețurilor. Drept urmare, tot mai mulți oameni și le permit și le includ în dietă.
Spre deosebire de alte nuci, aceste nuci macadamia au un conținut foarte mare de grăsimi, cam 75%. Doar că grăsimile pe care le conțin sunt benefice. Ba chiar ajută la pierderea kilogramelor în plus! Ajută la menținerea sănătății tractului intestinal, dar și a vaselor de sânge și a inimii. Și se numără printre alimentele recomandate diabeticilor.
De ce să incluzi în dietă nuci macadamia
Pare ciudat să auzi că ceva plin de grăsime poate fi sănătos. Ba mai mult, că ajută la slăbit. Doar că dr. Joel Fuhrman, autorul cărții „Superimunitatea', ne lămurește:
„Când mănânci semințe și nuci integrale, grăsimea este legată de steroli, stanoli și de alte fibre vegetale. Această legătură a grăsimilor le limitează absorbția în tubul digestiv. Și atrage practic o parte din grăsimile negative aflate în circulația sangvină, ducându-le în tractul digestiv pentru excretarea prin fecale. Altfel spus, grăsimile intacte consumate în semințe și nuci nu sunt „disponibile din punct de vedere biologic'. Ca urmare, un număr seminificativ de calorii nu este absorbit. Iar semințele și nucile nu îngrașă la fel de mult ca același număr de calorii obținut din uleiuri. În plus, ele conțin numeroși factori nutritivi protectori, care nu se găsesc în uleiuri.'
S-au efectuat numeroase studii cu privire la consumul de nuci, iar concluzia la care s-a ajuns este că, în general, nucile nu îngrașă. Desigur, regula moderației primează. Dacă vei consuma maximum 50 g de nuci zilnic, nu ai de ce să îți faci griji. De vei depăși această cantitate, cu siguranță nu mai sunt valabile indicațiile.
Totuși, pe lângă ajutorul pe care îl oferă în curele de slăbire, consumul de nuci macadamia are o mulțime de alte beneficii.
Sunt hrănitoare
Cam 30 g de nuci macadamia conțin 204 calorii, 23 g grăsimi, 2 g proteine, 4 g carbohidrați, 1 g zahăr, 3 g fibre, 58% din doza zilnică recomandată de mangan, 22% doza zilnică recomandată de vitamina B1, 11% din doza zilnică recomandată de cupru, 9% din doza zilnică recomandată de magneziu, 6% din doza zilnică recomandată de fier și 5% din doza zilnică recomandată de vitamina B6. Combinația de grăsimi mononesaturate, conținut moderat de fibre și scăzut de carbohidrați și zahăr face ca nucila macadamia să fie foarte bune pentru controlul colesterolului și al glicemiei.
Sunt pline de antioxidanți
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, acele molecule care provoacă degenerarea celulelor și sporesc riscul apariției bolilor cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar Alzheimer ori cancer. În plus, conțin flavonoizi, antioxidanți care luptă împotriva inflamației și ajută la reglerea colesterolului. În nuci macadamia se mai găsește și o formă de vitamina E cu proprietăți antioxidante, care poate ajuta la scăderea colesterolului rău din sânge. Toți acești compuși formează un scut împotriva cancerului și a factorilor care duc la deteriorarea celulelor nervoase din creier.
Protejează inima
Nucile macadamia pot scădea riscul de boli cardiovasculare. Mai multe studii științifice au arătat că un consum de până la 50 g nuci macadamia pe zi poate scădea nivelul colesterolului rău (LDL) cu până la 10%. Ba chiar poate avea același efect pe care îl are dieta recomandată de Asociația Americană a Inimii (American Heart Association). S-a mai dovedit că același consum moderat, care poate crește chiar până la 80 g zilnic, reduce inflamația, factor de risc în boala cardiacă.
Reduc riscul de sindrom metabolic
Sindromul metabolic reprezintă un cumul de factori de risc. Este vorba despre hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol și de zahăr în sânge. Toți acești factori duc la apariția riscului crescut de accident vascular cerebral, de boli cardiovasculare, de diabet de tip 2.
Îmbunătățesc digestia
Conținutul bogat de fibre ajută la menținerea stării de sănătate a intestinelor, precum și la digestia corespunzătoare. Fibrele solubile acționează ca un prebiotic, ceea ce face ca bacteriile bune din tractul digestiv să se înmulțească. Astfel, se reduce inflamația intestinală.
Protejează creierul
Flavonoizii și tocotrienolii din nucile macadamia luptă împotriva celulelor cu potențial cancerigen. Dar lucrează și în favoarea sănătății creierului și a longevității. S-a dovedit că acești antioxidanți pot proteja creierul împotriva apariției unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.
Rețete cu nuci de macadamia
Pește exotic în crustă macadamia
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 fileuri de pește alb (cod, halibut sau șalău)
- 1 conservă lapte de cocos
- 1/2 linguriță praf de ghimbir
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță sare
- 200 g orez
- 500 g fasole verde păstăi tăiate
- 1 ou
- ulei de măsline extravirgin pentru uns
- 100 g nuci macadamia pisate sau tocate fin
- 50 g fulgi de cocos
Mod de preparare:
1.Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
2.Într-o oală, se pune apă la fiert, pentru a opări ulterior fasolea verde. În altă oală, se toarnă laptele de cocos. Se adaugă în oală 300 ml apă, ghimbirul, zahărul și 1/2 linguriță de sare. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă, la foc potrivit.
3.Când începe să fiarbă amestecul, se adaugă orezul. Se dă focul la mic, se acoperă cu capac vasul și se lasă să se gătească orezul. Durează cam 15-20 minute până când orezul absoarbe tot lichidul și devine pufos și perfect gătit. Când e gata, se separă ușor cu furculița.
4.Când apa pentru fasolea verde clocotește, se pune fasolea la fiert. Se lasă la opărit cam 3 minute. Se scoate și se scurge de apă.
5.Se unge cu ulei o tavă de cuptor. Se formează un pat de fasole verde.
6.Într-un castron, se bate bine oul. Într-un alt vas, se combină nucile pisate cu fulgii de cocoș. Peștele se șterge cu șervet de hârtie, se asezonează cu sare și piper. Se trece prin ou fiecare fileu, apoi prin amestecul de nuci. Se acoperă bine cu nuci, așa încât crusta să fie consistentă. Se așază fiecare fileu pe patul de vasole verde din tava de copt.
7.Se stropește pe deasupra cu puțin ulei de măsline. Se dă tava la cuptor pentru cam 12-15 minute, în funcție de cât de groase sunt fileurile.
8.Se așază în fiecare farfurie câte o parte de orez, de fasole verde și câte un fileu de pește.
9.Se poate servi cu ceapă verde tocată deasupra, cu sos de maioneză, de chili sau de usturoi, după preferințe.
Delicatesă vegană din cartofi dulci
Ingrediente pentru 6 porții:
- 2 cartofi dulci mari fierți, curățați și tăiați cuburi
- 300 g piure de dovleac
- 2 linguri amidon
- 6 curmale mari fără sâmburi, tocate
- 100 ml sirop de arțar
- 2 linguri ulei de cocos
- 100 ml lapte de cocos sau migdale
- 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță nucșoară
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru crustă:
- 50 g fulgi de cocos
- 150 g nuci macadamia crude
- 6 curmale pasate sau 75 g zahăr de cocos
- 3 linguri făină de cocoș
- 5 linguri ulei de cocos
Mod de preparare:
1.Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei de cocos un vas pentru cuptor sau o tigaie.
2.Cuburile de cartofi dulci se pasează la blender. Într-un castron mare, se amestecă piureul din cartof dulce cu cel de dovleac, cu amidonul, curmalele tocate, siropul de arțar, uleiul de cocos, laptele, condimentele și vanilia. Se amestecă până se obține o compoziție omogenă. Se toarnă totul în forma de copt pregătită deja. Se dă la cuptor, la 200°C, timp de 20 minute.
3.Între timp, se prepară crusta. Se amestecă bine toate ingredientele menționate pentru crustă cu mixerul. Se obține un amestec nisipos, sfărâmicios. Se poate face asta și cu mâna, cu ajutorul unei furculițe.
4.Într-un bol, se pune amestecul pentru crustă și se amestecă cu uleiul de cocos topit. Se întinde uniform deasupra piureului copt din tavă. Se mai lasă tava în cuptor încă 10-12 minute, până crusta capătă o culoare brun aurie. Dacă observați că se arde pe margini, acoperiți imediat cu hârtie de copt și mai lăsați la cuptor până și centrul preparatului devine auriu.
Tartă cu cacao, caramel și nuci macadamia
Ingrediente pentru 12 porții:
Pentru aluat:
- ½ cană (120g) unt la temperatura camerei
- ¼ cană (50g) zahăr tos
- 1 gălbenuș de la un ou mare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1½ cană (200g) făină
- ⅓ cană (30g) cacao
- ½ linguriță sare
Pentru umplutură:
- ½ cană (120g) lapte integral
- ¼ cană (60g) smântână
- ½ cană (100g) zahăr brun
- ½ linguriță sare
- 2 ouă mari
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2½ căni (400g) nui macadamia tăiate grosier
Mod de preparare:
1.Într-un bol, se prepară crusta pentru tartă. Se amestecă bine untul cu zahărul, cam 3 minute la mixer. Se adaugă gălbenușul și vanilia și se omogenizează. Se adaugă și făina, cacaua, sarea și se amestecă până se omogenizează. Dacă este nevoie, se adaugă o lingură de apă rece și se amestecă până se obține un aluat potrivit.
2.În forma de copt, se așază aluatul în strat uniform, cu degetele. Se înțeapă din loc în loc cu furculița. Se dă la rece pentru minimum 30 minute, câteva ore sau chiar peste noapte.
3.Se preîncălzește cuptorul la 180°C sau foc mediu. Se introduce la cuptor forma de copt cu aluatul pentru crustă. Se coace cam 15 minute și se lasă să se răcească complet.
4. Pentru umplutură, într-un bol, se amestecă bine laptele, smântâna, zahărul brun, sarea. Se adaugă ouăle, câte unul, și se omogenizează. Se încorporează și vanilia.
5.Nucile macadamia se întind în strat uniform peste aluatul de tartă. Se toarnă deasupra, cu grijă, umplutura. Se dă totul la cuptor pentru 30-35 minute. Se lasă să se răcească în formă la temperatura camerei. Se servește când s-a răcit complet.
Fursecuri cu nuci macadamia și caju
Ingrediente pentru 12 porții:
- 200 g nuci macadamia crude
- 120 g unt sau ulei de cocos
- 200 g caju hidratat
- 150 g zahăr brun sau de cocos
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 1 linguriță sare
- 150 g făină de ovăz
- fulgi de ciocolată opțional
Mod de preparare:
1.Se preîncălzește cuptorul la 180°C sau foc mediu. În tava tapetată cu hârtie de copt se așază uniform nucile macadamia. Se lasă la cuptor 8-10 minute, până capătă o nuanță aurie. Se scot din cuptor și se lasă la răcit.
2.Într-o tigaie, se topește untul sau uleiul de cocos, la foc mic. Se lasă să se gătească până capătă o nuanță maronie, fără să se ardă. Durează cam 5 minute și miroase delicios a caramel. Se dă la o parte și se lasă la răcit complet.
3.Caju se pune în blender împreună cu untul caramelizat și se amestecă până se obține o pastă consistentă.
4.Într-un bol, se pune pasta de caju cu unt. Se adaugă zahărul, vanilia și sarea și se amestecă bine. Se adaugă făina, nucile macadamia și fulgii de ciocolată, dacă îi folosiți. Se dă totul la rece. Pentru servire, se pot folosi conuri sau cupe ca pentru înghețată sau se pot forma bile cu palmele umezite.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: healthline.com, purewow.com, thesugarfreediva.com
Citește și Care este legătura dintre aspectul unghiilor și sănătatea organismului