Oregano - proprietăți, la ce se folosește, curiozități

 Lupescu Anca
.

Oregano este o plantă din familia mentei sau Lamiaceae. Oamenii îl folosesc de mii de ani pentru a da savoare mâncărurilor și pentru a trata diferite afecțiuni. Grecii și romanii asociau oregano cu bucuria și fericirea. Numele provine din cuvintele grecești "oros", care înseamnă munte, și "ganos", care înseamnă bucurie.

Oregano – proprietăți, la ce se folosește, curiozități

Oamenii folosesc oregano în alimentație ca supliment și ca ulei aromatic.

Antioxidanții timol, carvacrol, limonene, terpinene, ocimene și cariofilene dau aroma și parfumul plantei. Aceștia contribuie, de asemenea, la beneficiile pentru sănătate ale uleiului de oregano. Oregano oferă alți antioxidanți atunci când oamenii îl consumă în alimentație.

Beneficii

Oregano poate ajuta la combaterea bacteriilor, la ameliorarea inflamațiilor și la reglarea zahărului din sânge.

Oamenii din jurul regiunii mediteraneene au folosit oregano timp de secole în medicina pe bază de plante pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv:

  • răni ale pielii
  • dureri musculare
  • astm
  • crampe
  • diaree
  • indigestie
  • răceli
  • pentru a stimula sănătatea generală

Oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile utilizării oregano, dar există unele dovezi că ar putea ajuta:

  • lupta împotriva bacteriilor
  • să amelioreze inflamațiile
  • reglarea glicemiei și a lipidelor din sânge
  • lupta împotriva cancerului

Oregano și alte ierburi oferă antioxidanți. Antioxidanții din alimentație ajută organismul să elimine radicalii liberi, care sunt substanțe toxice rezultate în urma proceselor naturale și a stresului din mediul înconjurător. 

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

O acumulare de radicali liberi poate declanșa stresul oxidativ. Stresul oxidativ poate duce la deteriorarea celulelor şi la diverse boli, inclusiv cancer și diabet.

Proprietăți antibacteriene

Principalele componente ale uleiului esențial de oregano sunt carvacrolul și timolul. Aceștia pot avea proprietăți antimicrobiene.

Într-un studiu de laborator din 2019, carvacrolul și timolul au împiedicat dezvoltarea diferitelor tulpini de bacterii Staphylococcus aureus (S. aureus) în carne și produse lactate, sugerând că ar putea ajuta la controlul creșterii bacteriilor în alimente.

Pe fondul preocupărilor tot mai mari legate de bolile care devin rezistente la antibiotice, cercetătorii au efectuat teste de laborator pentru a investiga efectele uleiului de oregano asupra diferiților microbi care nu răspund la alte medicamente.

Uleiul a arătat o „activitate antibacteriană semnificativă” împotriva a 11 astfel de microbi. Acest lucru sugerează că substanțele din oregano ar putea juca un rol în combaterea bolilor care nu mai răspund la antibiotice.

În timp ce aceste teste indică faptul că compușii din oregano ar putea avea proprietăți antibacteriene, nu înseamnă că consumul de oregano va preveni infecțiile.

Proprietăți antiinflamatorii

Potrivit unei analize a literaturii de specialitate, uleiurile și constituenții din uleiul de oregano, cum ar fi timolul și acidul rosmarinic, par să aibă proprietăți antiinflamatorii.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

În studiile pe animale, extractul de oregano a redus inflamația care ar putea duce la:

  • artrită autoimună
  • astm alergic
  • artrită reumatoidă

Este demn de remarcat faptul că studiile au folosit extracte concentrate de oregano. Acest lucru nu este același lucru cu consumul de oregano în alimentația oamenilor.

Protecția împotriva cancerului

Unele dintre ingredientele din oregano pot avea proprietăți anticancerigene.

Oamenii de știință au găsit dovezi că extractele pot ajuta la prevenirea deteriorării ADN-ului în celule din cauza stresului oxidativ, a radiațiilor și a mitogenilor, un tip de proteină care poate provoca o diviziune celulară nedorită.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi că carvacrolul și timolul pot împiedica creșterea celulelor de melanom și răspândirea cancerului de piele.

Deși este puțin probabil ca consumul de oregano în sine să prevină cancerul, o dietă variată, bazată pe plante, bogată în antioxidanți, poate ajuta la prevenirea modificărilor celulare care pot duce la apariția cancerului.

Diabet

Compușii din oregano pot ajuta la gestionarea diabetului de tip 2. Autorii unui studiu realizat în 2016 pe rozătoare au concluzionat că extractul de Origanum poate ajuta:

  • să îmbunătățească rezistența la insulină
  • să reglementeze expresia genelor care afectează metabolismul grăsimilor și al carbohidraților
  • să refacă țesuturile hepatice și renale deteriorate

Autorii au remarcat că unele persoane folosesc deja frunze și ulei de oregano pentru a gestiona nivelul ridicat al zahărului din sânge.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Experții nu știu ce îl provoacă, dar stresul oxidativ poate juca un rol.

În 2015, cercetătorii au descoperit că un extract de oregano a îmbunătățit diabetul de tip 1 la șoareci. Ei au sugerat că acest lucru s-ar putea datora proprietăților antioxidante ale oregano, efectului său asupra sistemului imunitar și capacității sale de a preveni moartea celulelor.

La ce se folosește oregano

Frunzele uscate sau proaspete de oregano se pot folosi pentru a adăuga o aromă „mediteraneană” la o serie de mâncăruri.

Se potrivește bine cu roșiile și apare adesea în pizza și sosuri pentru paste.

De asemenea, oamenii o adaugă la:

  • produse de patiserie
  • preparate din legume
  • leguminoase, cum ar fi lintea și năutul
  • pește
  • mâncăruri cu chili
  • În marinate sau umpluturi.

Iată câteva sfaturi pentru a-l adăuga în mâncare:

Amestecă-l în pâine sau în aluatul de pizza pentru o aromă deosebită.

Adaugă frunze proaspete de oregano la o salată.

Presară pe felii de brânză mozzarella și roșii și stropește-le cu ulei de măsline.

Pentru a modera aroma, încearcă următoarele:

Adaugă spre sfârșitul procesului de gătit pentru o aromă maximă.

Toacă, zdrobește sau macină frunzele pentru a elibera mai multă aromă.

Începe cu o cantitate mică și mărește-o, deoarece o cantitate prea mare poate face mâncarea amară.

Dacă o rețetă cere o linguriță de oregano uscat, aceasta este echivalentă cu o lingură de oregano proaspăt.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Poți cumpăra oregano uscat sau proaspăt din magazinele alimentare. De asemenea, îl poți cultiva într-un ghiveci pe pervazul ferestrei, pe balcon sau în grădină. Este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că poate crește tot anul.

Diverse forme diferite de oregano sunt disponibile pentru a fi cumpărate online, inclusiv oregano uscat și semințe de oregano pentru a cultiva planta.

Curiozități despre oregano

Oregano înseamnă Bucuria Muntelui în greaca veche.

Grecii antici credeau că vacile care pășteau pe câmpuri pline de oregano aveau o carne mai gustoasă.

Grecii antici mai credeau că dacă te ungi cu oregano vei visa viitorul tău soț sau soție.

A devenit popular în America după ce soldații s-au întors din al doilea război mondial din Mediterana și au poftit la pizza din acest motiv este adesea numit „planta de pizza'.

Este o plantă minunată de adăugat la mâncărurile cu paste, în special la cele pe bază de roșii, omlete, pâine, cartofi prăjiți, kebab, pui, linte și lista este nesfârșită.

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde. Aparatul riscă să explodeze

Grecii antici erau pasionați de Oregano. Îl foloseau pentru a scoate otrava din organism.

Vei fi surprins să afli că 100 g de oregano conțin 159% din aportul zilnic de calciu și 204% din aportul zilnic de fier. De asemenea, are de 4 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, de 42 de ori mai mulți antioxidanți decât merele și de 12 ori mai mulți antioxidanți decât portocalele.

Atunci când oregano înflorește, acestea au flori frumoase de culoare mov sau roz, care sunt de asemenea comestibile și sunt folosite pentru a orna mâncărurile mediteraneene.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton