Sunetul inconfundabil al muzicii pe vinil te cucerește încă de la primele acorduri, astfel că discurile de vinil sunt tot mai căutate de către melomanii care doresc să își completeze colecțiile. Această formă de înregistrare a sunetului a fost extrem de apreciată încă de la apariția discului de vinil, în anii ’30. Vinilurile au scăzut din popularitate prin anii ’80, când CD-ul era la modă, dar începând din 2010 ele au înregistrat un succes tot mai mare, iar cei care și-au păstrat vechile viniluri, fie le-au scos la vânzare, fie au continuat să le colecționeze.
Dacă vrei să-ți îmbogățești colecția cu viniluri noi, să-ți lărgești orizonturile în ceea ce privește istoria muzicii pe discurile de vinil și să descoperi artiști români și internaționali, îți prezentăm câteva locuri pe care le poți vizita și de unde poți cumpăra discuri de vinil.
- Anticariatele din centrul capitalei
Activitatea unui anticariat de a comercializa cărți vechi este foarte bine cunoscută, însă odată cu cererea tot mai mare pentru discurile de vinil, în aceste locuri poți găsi și o secțiune pentru viniluri second-hand, la prețuri foarte avantajoase, și cu o ofertă variată, care să satisfacă toate gusturile pasionaților de muzică. Vei găsi în oferta unui anticariat de la Universitate atât viniluri cu povești sau piese de teatru, cât și viniluri ale unor artiști internaționali, din toate genurile muzicale: rock, electronic, jazz, clasică, dar și artiști români ale căror piese vor trezi în tine numeroase amintiri. În plus, poți alege din mii de viniluri pe care le poți proba cu ajutorul unui pick-up pus la dispoziția clienților de către anticariat. Sunetele care vor răsuna de pe discul de vinil îți vor da o stare de bine și te vor îndemna să revii în acest loc pentru a te bucura și de alte melodii.
2. Muzeul Național „George Enescu'
Muzeul dedicat lui George Enescu, cel mai mare muzician român, se află pe Calea Victoriei, în interiorul Palatului Cantacuzino, considerat cea mai frumoasă clădire a capitalei. Palatul te cucerește nu numai prin arhitectura sa deosebită, ci și prin încărcătura istorică care îl definește.
Creațiile lui George Enescu sunt apreciate de publicul larg, indiferent de preferințele muzicale ale fiecăruia. În serile în care vrei să evadezi din cotidian, să te relaxezi ascultând un disc de vinil, compozițiile marelui muzician sunt cele mai potrivite. În plus, poți să descoperi o mică parte din viața artistului, în anexa din spatele palatului, deschisă publicului, unde acesta a locuit alături de Măruca.
3. Baruri și pub-uri retro
Tot mai mulți pasionați de muzica veche au deschis fie baruri, fie pub-uri cu tematică retro, unde poți merge să te relaxezi alături de prieteni, dar și unde poți asculta muzică de calitate pe discuri de vinil. De asemenea, mulți dintre antreprenorii unor astfel de localuri au investit și in design-ul interior, dar și în colecțiile de viniluri, pentru ca iubitorii de muzică să aibă parte de o experiență de neuitat. Într-un astfel de loc, ce-ți va încânta privirea, datorită amenajării interioare, vei putea asculta cele mai îndrăgite melodii pe vinil.
4. Târgurile de carte și cele de viniluri
Din cauza situației pandemice actuale, multe târguri de carte și-au modificat programul și au organizat online diverse evenimente. La un târg de carte poți găsi și comercianți de discuri de vinil, astfel că îți recomandăm să vizitezi fie fizic, atunci când este posibil, fie online, un astfel de târg, pentru a-ți completa colecția de viniluri.
Chiar dacă se organizează mai puține târguri de viniluri, la un astfel de eveniment poți găsi discuri de vinil noi, dar și rarități. De asemenea, la târguri sunt prezenți și comercianți care își prezintă întreaga lor colecție.
Indiferent că este ascultată în format digital sau analogic, muzica este o altă formă de cultură și este percepută diferit de la persoană la persoană, la fel ca în cazul cărților. Acum este posibil să îți întreții pasiunea pentru muzica înregistrată pe discurile de vinil dacă mergi în diversele magazine specializate pe această nișă. Lasă-te purtat de notele muzicale preferate către cea mai profundă relaxare, la sfârșit de zi, dar și în orice alt moment.