Curățenia de primăvară este o tradiție care iți permite să iți reîmprospătezi și reorganizezi spațiul din casă. În plus, vremea caldă, primăvăratică iți vă da energia necesară care te va scoate din amorțeala sezonului rece.
Deoarece curățenia de primăvara poate părea o activitate interminabilă, iată câteva sfaturi pe care să le ai în vedere atunci când te decizi să o începi:
1.Întocmește o listă cu taskuri
Cel mai indicat este să începi cu o listă care să conțină taskuri cu ce este de făcut pentru fiecare cameră în parte. Astfel, iți vei da seama care sunt zonele ce necesită o atenție mai profundă. Mai precis, acele zone pe care le-ai neglijat pe parcursul iernii.
2.Organizează dezordinea
Înaintea de a începe curățenia de primăvara propriu-zisa, aloca-ți timp pentru a-ți organiza lucrurile și obiectele de prin sertare și dulapuri. Aruncă produsele expirate, obiectele pe care nu le mai folosești. Plasează-le pe cele pe care le utilizezi des în locuri vizibile și ușor accesibile.
Pentru sănătatea mediului înconjurător, reciclează. Donează hainele pe care nu le mai îmbraci și cărțile pe care nu le mai citești. Medicamentele expirate nu le arunca la gunoi, predă-le farmaciilor. Iar dacă ai aparate electrocasnice care nu mai funcționează, informează-te și află dacă există în orașul tău centre speciale de colectare a acestora.
Din punct de vedere psihologic, o casă dezorganizată crește nivelul de stres. Practic, creierului i se semnalează că munca nu este terminată. Inhalarea prafului combinat cu stresul de a reveni într-un spațiu de lucru aglomerat, pot afecta productivitatea. Deoarece, pandemia a obligat mulți oameni să își mute birourile de serviciu la domiciliu, păstrarea unui spațiu de lucru îngrijit este mai importantă ca niciodată, atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică.
3. Folosește produse naturale pentru îndepărtarea murdăriei
Încearcă pe cât posibil să nu te expui substanțelor chimice și toxice. Un produs de curățat cu abur este unul dintre cele mai bune produse ecologice pentru îndepărtarea murdăriei. Poate fi folosit pentru curățarea cuptorului cu microunde, a gresiei și pardoselii, a aparatelor de bucătărie, a băilor și chiar a spatiilor exterioare.
Deoarece produsele de curățat cu abur folosesc numai vapori de apă fierbinte, acestea reprezintă o soluție 100% naturală de curățare, fară substanțe chimice.
Dacă nu ai un astfel de aparat, nu e nicio problema! Una dintre cele mai cunoscute și vechi combinații de produse naturale pentru curățenie este oțetul, bicarbonatul de sodiu și apa. Aceste ingrediente sunt accesibile, netoxice și funcționează de ani de zile. Cu siguranță bunica ta le știe!
4. Curăță de sus în jos
Este important să începi curățenia de la tavan în jos. Daca ai un aspirator cu furtun prelungitor, utilizează-l mai întăi pentru a aspira pânzele de păianjen și praful de pe tavan și ventilatoare. Apoi îndepărtează mobilierul și alte obiecte înainte de a aspira pardoseala și curăța mocheta. Procedând astfel vei economisi timp și nu vă trebui să revii asupra zonelor deja curățate.
5. Curăță în profunzime canapelele și saltelele de pat
Aspiră canapelele și saltelele de pat utilizând accesoriul special pentru tapițerie. Dacă poți, scoate pernele șezutului și spătarul pentru a aspira cadrul canapelei. Dacă descoperi o pată uscată, elimin-o cu amoniac sau spumă uscată. Nu uita că este mai ușor să elimini petele atunci când apar. Dacă sunt vărsate lichide, absoarbe-le cu un burete sau cu o cârpă curata. Pentru petele de grăsime, aplică pulbere de talc și las-o să pătrundă în țesătură. După câteva ore perie zona afectată.
6. Nu uita de pereți și ferestre
În general, oamenii își curăță aproape întotdeauna podeaua, dar de obicei uita de pereți și ferestre. Folosește doar un prosop umed pentru a șterge pereții și jaluzelele. Evident începând de sus în jos. Șterge ramele ferestrelor din exterior.
Pentru îndepărtarea murdăriei de pe geamuri, evită să folosești substanțe chimice. Iată o soluție homemade, rapida de curățare a acestora:
Amestecă oțet cu apă și aplică soluția cu un pulverizator pe orice suprafață de sticlă. O altă opțiune este să adaugi un pic de detergent de spălat vase și câteva picături de amoniac în apă și apoi să ștergi suprafață cu ziar.
Chiar dacă poate nu este una dintre activitățile tale preferate, curățenia de primăvara te ajută să schimbi atmosfera din casă. Astfel, te vei simți mai bine, iar munca de acasă vă fi mai relaxantă și mai productivă. Locuința este mediul în care creezi amintiri frumoase alaturi de familie, dar și locul unde te simți în siguranță și care te ajuta să te reîncarci cu energie pentru o nouă zi.
Totuși, dacă nu ai timp să te ocupi de curățenia de primăvara așa cum ți-ai dori, apelează la o firma de curățenie profesională. Conex Clean te poate ajuta în acest sens, tot ce trebuie să faci este să îi contactezi telefonic. Specialiștii dispun de aparate profesionale, iar curățenia vă fi gata mai repede decât ai fi crezut.
Credit articol Elena Savulescu
Credit foto pixabay.com