(P) Bizara poveste a cercurilor polare, și efectul lor asupra viitorului planetei noastre

 advertising.ringier
.

Tărâmul gheții permanente nu a fost întotdeauna înghețat și nici nu va rămâne așa mereu. Fosilele, aceste rămășite vechi de milioane de ani, demonstrează că viața sălbatică a cercurilor polare a inclus dinozauri gigantici și păduri luxuriante. Cu toate acestea, aceste zone sunt pe cale să se schimbe din nou semnificativ. Din cauza încălzirii globale, gheața polară se topește, ceea ce duce la creșterea nivelului mării, care poate modifica drastic aspectul planetei noastre. Extreme polare, documentarul în două părți care, folosind dovezi istorice, nu numai că explorează trecutul caracteristic și viitorul posibil al cercurilor polare, debutează pe 21 ianuarie la ora 20:00 pe Viasat Nature. 

În acest articol, aruncăm o privire atât în trecut, cât și în viitor.

AMINTIRI SURPRINZĂTOARE DIN TRECUTUL CERCURILOR POLARE

În nord, există o insulă numită Ellesmere chiar în largul coastei Groenlandei, care se află la doar 1200 de kilometri de Polul Nord. Nu există copaci pe o rază de aproape 1500 de kilometri și totuși, pe această insulă au fost găsite rămășițele fosilizate ale unei păduri vechi de 50 de milioane de ani. Dovezi ale unor arbori sequoia uriași, care nu numai că au crescut până la aproximativ 160 de metri înălțime, dar, în funcție de rădăcinile lor, s-au înălțat peste mlaștini. Astfel, pământul, care acum este un peisaj sterp și înghețat, a fost o mlaștină subtropicală populată de viață sălbatică luxuriantă.

În sud, se află Antarctica, în cea mai mare parte a sa acoperită de gheață, în unele locuri având o grosime de 1500 de metri. Nici aici nu vom găsi copaci, dar pe Insula Nelson, care face parte din continent, există dovezi ale unei păduri de fag. Potrivit rămășițelor fosilizate, în urmă cu 83 de milioane de ani, părți din Antarctica erau acoperite de păduri de fag și ferigi, iar temperatura rar cobora sub zero. Oasele unui Titanosaurus, un nume de-a dreptul sugestiv, au fost de asemenea găsite pe continent. Această ființă era atât de mare, încât vertebrele sale aveau fiecare mai mult de 91 de centimetri lungime.

AȘADAR, TEMPERATURA LA CERCUL POLAR DE NORD ȘI DE SUD ERA MAI MARE. DAR DE CE S-A MODIFICAT EA?

Un răspuns la această întrebare îl pot da chiar fosilele: rămășițele plantelor de diferite vârste arată o concentrație diferită de dioxid de carbon în aer. Acest nivel a fost mereu în schimbare și, din moment ce dioxidul de carbon reține căldura, temperatura globală s-a schimbat în funcție de nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă.

CE FEL DE VIITOR PREZIC FOSILELE?

Știm deja că, din cauza dioxidului de carbon produs de oameni, planeta se încălzește în fiecare zi, dar fosilele ne pot oferi și o privire asupra efectului asupra viitorului nostru. Potrivit rămășițelor găsite în gheața ghețarilor, acum 3 milioane de ani Pământul era cu 3-4 grade mai cald decât este acum și, din pricina nivelului mai ridicat al mării, coasta de est a SUA se afla la 137 de kilometri mai spre interior. Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual, atunci câteva milioane de kilometri pătrați vor fi înghițite de mare, inclusiv orașe și habitate.

Despre asta ne avertizează fosilele din Extreme polare. Însă, acestea nu sunt toate secretele gheții: pentru descoperiri și mai surprinzătoare și mai bizare, urmăriți cele două părți ale documentarului, pe 21 și 28 ianuarie, la ora 20:00, numai pe Viasat Nature.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton