Articol scris de Dr. Raluca Harnagea – Medic Specialist Dermatovenerologie si Estetica.
Majoritatea oamenilor au intre 1 si 40 de alunițe, dar unii pot avea chiar si mai mult de atat. Te poți naște cu ele, se pot dezvolta pe parcurs, iar unele sunt programate sa apara la un moment dat printr-un determinism genetic. Este foarte important să-ți verifici în mod regulat alunițele, iar în cele ce urmează o să afli tot ceea ce trebuie să stii despre ele.
Ce este o aluniță?
O aluniță sau un nev pigmentar, in termeni medicali este o leziune cutanata. De obicei sunt ovale sau circulare, de culoare maro, dar pot fi negre sau de aceeași culoare ca și pielea ta. Acestea au de obicei o forma simetrica, bine regulata, cu o culoare uniforma si nu depasesc 6 mm ca dimensiune totala.
Când corpul tău trece prin modificări hormonale, alunițele tale se pot schimba. S-ar putea să ai mai multe alunițe pe măsură ce ajungi la pubertate, s-ar putea să se închidă la culoare atunci când ești gravidă și s-ar putea estompa după menopauză. Majoritatea oamenilor nu se simt deranjați de acestea, dar dacă alunițele te supără, ar trebui să vorbești cu un medic dermatolog.
De ce este importantă verificarea alunițelor?
Dacă ai peste 100 de alunițe, atunci ai mai multe șanse să dezvolți melanom (cancer de piele) decât cei fără, așa că ar fi indicat să le verifici în mod regulat la un medic dermatolog. Dacă pigmentul pielii este mai deschis, stai mult la soare și ai avut arsuri solare frecvente in copilarie , ai un istoric familial de cancer de piele sau ai un sistem imunitar slab, atunci acest lucru îți poate crește și șansele de a avea melanom.
Evaluarea alunitelor consta intr-un examen clinic, atunci cand medicul dermatolog efectueaza examinarea acestora macroscopic (adica cu ochiul liber). A doua parte a examinarii se realizeaza cu un dispositiv denumit dermatoscop care mareste leziunea de pana la 10x. Pentru persoanele care doresc inregistrarea tuturor leziunilor cutanate sau a celor atipice (care pot prezenta probleme in viitor), acestea pot fi memorate in calculator si verificate la fiecare 6 luni sau 1 an dupa recomandarea medicului.
Exista 3 tipuri frecvente de cancer cutanat si anume
Melanomul: atunci cand este descoperit in stadii incipiente acesta nu prezinta probleme, fiind curabil, insa ramane cea mai grava forma de cancer cutanat.
Carcinomul bazocelular: apare de obicei la persoane in varsta care s-au expus la soare timp indelungat. Nu este o forma de cancer invaziva, iar odata excizat boala este vindecata.
Carcinomul spinocelular: este un tip de cancer de piele mai agresiv decat cel bazocelular si apare de obicei pe partile ale corpului foto expuse.
Ce se va întâmpla în continuare?
Primul pas pentru a evita orice leziune cutanta sa se transforme intr-o forma de cancer este preventia.
Preventia consta in primul rand in fotoprotectie deoarece soarele a fost si ramane cel mai mare factor de risc pentru cancerul de piele. Asadar, recomamdarea dermatologului este sa folosil creme cu factor de protectie inalta SPF 30 sau 50 in orice anotimp, nu numai vara. Exista mai multe tipuri de raze ultraviolete, clasificarea lor fiind facuta in functie de lungimea de unda, insa cele care afecteaza cel mai mult pielea sunt razele UVA (care sunt asociate cu distrugerea ADNului celular si aparitia imbatranirii premature a pielii-ridurile) si razele UVB (care sunt mai puternice decat cele UVA si responsabile de camcerul de piele)
Prin urmare, trebuie sa ținem cont întotdeauna de faptul că sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem și sa nu amânam niciodată vizitele la medicul dermatolog, în cazul în care considerem că ceva nu este în regulă.