(P) Când este nevoie de implantarea unui defibrilator cardiac și care sunt beneficiile acestuia

.

Bolile cardiovasculare cauzează anual cele mai multe decese la nivel mondial. Defibrilatorul cardiac implantabil are capacitatea de a ține sub control unele afecțiuni cardiace periculoase și de a preveni stopul cardiorespirator. Iată cum funcționează și de ce este important.

Când este nevoie de un defibrilator cardiac?


Implantarea unui defibrilator cardiac este necesară în cazul pacienților cu aritmii (tulburări de ritm cardiac) grave, cu risc ridicat de deces, cum este fibrilația ventriculară și tahicardia ventriculară – boli caracterizate de bătăi rapide și haotice ale inimii. 

Alte cazuri în care este nevoie de un defibrilator cardiac implantabil:

  • Pacienți care au suferit un atac de cord (infarct de miocard)
  • Pacienți care au suferit un stop cardiorespirator (urmat de manevre de resuscitare)
  • Pacienți cu sindromul QT lung – ritm cardiac rapid
  • Pacienți cu sindromul Brugada – aritmie cu potențial fatal
  • Pacienți cu cardiomiopatie hipertrofică
  • Pacienți cu malformații congenitale cardiace sau alte afecțiuni care ar putea duce la un stop cardiorespirator.

Ce este defibrilatorul cardiac și cum funcționează?

Defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv format dintr-un generator de puls și una sau mai multe sonde. Generatorul are dimensiuni mici și este prevăzut cu o baterie. Acesta are rolul unui computer în miniatură – detectează tulburările de ritm cardiac și trimite șocuri electrice pentru a le corecta. Sondele reprezintă fire conectate la inimă. Acestea au rolul de a transmite informații de la inimă spre generator și stimuli electrici de la generator spre inimă. 

Defibrilatorul cardiac se implantează sub piele, ceea ce înseamnă că pacientul se află în permanență sub monitorizare și tratament. Practic, dispozitivul salvează viața pacientului în cazul în care apar tulburări cardiace periculoase. El ajută la prevenirea stopului cardiorespirator, prin normalizarea ritmului cardiac. Cu alte cuvinte, pacientul are parte de asistență medicală constantă. Defibrilatorul cardiac implantabil are o durată de valabilitate cuprinsă între 3 și 6 ani.


Procedura de implantare a defibrilatorului

Înainte de implantarea unui defibrilator cardiac, pacientul trebuie să fie examinat, să i se facă un set complet de analize de sânge și o radiografie toracică. De asemenea, eventualele infecții trebuie tratate, pentru evitarea complicațiilor. 

Defibrilatorul cardiac se montează sub pielea de la nivelul pieptului. Acesta se poate implanta chirurgical sau intervențional (non-chirurgical). Există cazuri în care operația chirurgicală clasică este singura posibilitate de implantare a defibrilatorului, iar sondele se fixează pe suprafața inimii.


Metoda intervențională este minim invazivă, mai blândă pentru organism. Defibrilatorul cardiac se implantează prin efectuarea unei incizii mici la nivelul pieptului, sub claviculă. Printr-o venă se introduce un cateter (tub subțire din plastic), care este ghidat către interiorul inimii. Prin acest cateter se inserează apoi sondele defibrilatorului și se fixează pe pereții interni ai inimii. Generatorul de puls se fixează imediat sub piele, iar sondele se conectează la acesta. 

Intervenția minim invazivă este mai rapidă, iar recuperarea mai ușoară: spitalizarea are o durată de doar câteva ore. După implantul de defibrilator cardiac, pacientul trebuie să meargă regulat la doctor pentru control și investigații. De asemenea, el trebuie să stea departe de câmpurile electromagnetice sau de generatoarele electrice.


Așadar, defibrilatorul cardiac este un dispozitiv foarte important pentru viața pacienților cu aritmii grave.