Atunci când sunt desfășurate folosind tehnica potrivită, antrenamentele cu greutăți fitness sunt deosebit de benefice pentru organism. Acestea te pot ajuta să atingi o serie importantă de obiective sportive, printre care tonifierea și definirea musculaturii, creșterea puterii și creșterea masei musculare.
În rândurile de mai jos vei descoperi ce greutăți fitness să alegi pentru obiectivele pe care ți le-ai propus, numărul ideal de serii din fiecare antrenament și numărul de repetări din cadrul fiecărei serii.
Cum alegi greutățile potrivite?
Fiindcă fiecare sportiv se concentrează pe un anumit obiectiv, greutățile și structura antrenamentului vor varia de la un caz la altul. Astfel, nu este necesar să optezi pentru maximum din cât poți să ridici.
După ce te familiarizezi cu capacitatea corpului tău de a împinge, trage și ridica, vei ști cu exactitate ce greutati fitness sunt potrivite pentru rezultatele sportive pe care le urmărești. Iată cum poți atinge cât mai rapid obiectivele!
Dezvoltarea masei musculare
Dacă ai acest obiectiv în minte, atunci trebuie să știi că va fi necesar să mărești volumul de muncă (greutate x repetări x serii) și să reduci timpul de odihnă pe care îl acorzi corpului pe durata antrenamentului.
Pentru a progresa rapid, poți alege să structurezi exercițiile din cadrul antrenamentului în 6-9 serii (în total) a câte 8-12 repetări, iar pauzele dintre serii să fie cuprinse între 30 și 90 de secunde. În plus, superseriile și antrenamentele de tip circuit sunt metode care îți vor menține ritmul cardiac la un nivel ridicat și vor reduce timpul de odihnă.
Creșterea puterii
Dacă ți-ai propus să mărești forța fizică de care dispui, va trebui să lucrezi cu greutăți fitness foarte mari. Astfel, vei alege ganterele și discurile care îți permit să repeți de cel mult 6 ori mișcarea în cadrul unei serii.
Pentru a solicita musculatura chiar mai mult, poți desfășura 6 serii ale aceluiași exercițiu, însă este recomandat să alegi mai multe tipuri de exerciții. Pentru a putea progresa către rezultatele urmărite, timpul de odihnă dintre serii trebuie să fie de circa 2 minute.
Tonifierea musculaturii și creșterea rezistenței la efort susținut
Solicitarea de intensitate scăzută desfășurată pe perioade mai mari de timp este metodă ideală pentru a crește anduranța corpului tău. Astfel, sportivii care au acest obiectiv desfășoară antrenamente cu greutati fitness compuse din 2-3 serii a câte 12 sau mai multe repetări din fiecare exercițiu.
Timpul de odihnă dintre serii, în acest caz, trebuie să fie de cel mult 30 de secunde. Circuitele, superseriile și exercițiile compuse sunt, de asemenea, metode potrivite pentru o solicitare de durată a musculaturii și pentru creșterea anduranței.
Recomandări pentru parcursul sportiv ideal
– Unul dintre cele mai importante detalii este tehnica potrivită. Dacă te antrenezi cu greutăți fitness în cadrul unei săli, poate fi tentant să încerci gantere și discuri mai mari pentru a impresiona persoanele din jur. Atunci când faci acest lucru, nu reușești să soliciți corespunzător musculatura, oprind progresul sportiv.
În plus, mulți începători încearcă tot felul de exerciții și tehnici complexe văzute pe social media. Mișcarea simplă și corectă trebuie să fie prioritatea ta, în special la început. După ce acumulezi experiență, poți crește greutatea și poți personaliza execitiile pentru a avea beneficii suplimentare.
– Menține un echilibru între consistență și varietate. Orice îmbunătățire sau perfecționare îți va cere multă muncă, așadar trebuie să desfășori antrenamente zi de zi, săptămână de săptămână și lună de lună. Nimic spectaculos nu se poate întâmpla peste noapte.
În plus, va trebui să eviți plafonarea prin descoperirea de noi provocări sportive. Pe lângă creșterea progresivă a greutății cu care lucrezi, ar trebui să modifici periodic exercițiile și schema de serii/repetări, iar perioada ideală la care ar trebui să aduci o schimbare este de 4-6 săptămâni.