Locuința ta se poate transforma într-un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, dacă anumite zone nu sunt dezinfectate în mod regulat. În fiecare zi poți aduce de afară viruși și germeni, iar aceștia se pot așeza pe masă, pe clanțe, dar și pe alte obiecte pe care le atingi des cu mâna. Așa că pentru a evita riscul unor infecții, sau apariția anumitor afecțiuni, este indicat să folosești și acasă dezinfectant pentru suprafețe.
Cum alegi cel mai bun dezinfectant?
Prevenția este cea mai bună metodă pentru a proteja sănătatea familiei tale, așa că este important să cureți și să dezinfectezi cât mai des suprafețele din casa ta, mai ales pe cele pe care le atingi cel mai des. Însă, înainte trebuie să te asiguri că soluția dezinfectantă este eficientă, că nu reprezintă un pericol pentru sănătatea ta, dar și că este potrivită pentru materialele din casă.
În primul rând, atunci când alegi un dezinfectant pentru suprafețe, trebuie să te asiguri că are în compoziția sa o soluție biocidă. De asemenea, în lista de ingrediente va trebui să regăsești mai multe dintre următoarele substanțe: acid peracetic (are acțiune corozivă foarte mare), apa oxigenată (are efect înălbitor), hipoclorit de sodiu (folosit pentru dezinfectarea suprafețelor, dar nu pentru țesăturile colorate), clor (are puternic efect de albire), aldehide, oxid de etilenă și alcooli.
În general, orice soluție care conține Ethanol în concentrație mai mare de 70%, este un bun dezinfectant pentru suprafețe, dar și pentru piele. Acest tip de alcool ucide toate bacteriile, dar și o mare parte din viruși.
Care este diferența dintre detergent și un dezinfectant pentru suprafețe?
De multe ori confundăm produsele de curățenie cu dezinfectanții, deși, ambele tipuri de soluții sunt folosite pentru igienizarea suprafețelor. Însă, efectul lor este diferit. Un detergent pentru suprafețe are rolul de a îndepărta petele de grăsime sau urmele vizibile, însă, acesta nu va ucide bacteriile sau virușii. Chiar dacă suprafața pare curată, aceasta ar putea fi contaminată în continuare cu microorganisme periculoase. Așa că pentru a le îndepărta, va trebui să folosești un dezinfectant de calitate.
Pe ce tipuri de suprafețe poți folosi un dezinfectant
Cea mai simplă metodă ar fi să alegi un dezinfectant universal, care este potrivit pentru toate suprafețele și pentru toate încăperile. Însă, există riscul ca un astfel de dezinfectant să nu fie la fel de eficient în anumite zone, sau pe anumite suprafețe.
De exemplu, pentru baie, ar fi indicat să folosești un dezinfectant cu utilizare specifică, deoarece vasul de toaletă este un loc foarte expus la dezvoltarea bacteriilor și a virușilor. Tocmai de aceea este important să dezinfectezi corespunzător toate locurile, chiar și pe cele greu accesibile, cum ar fi marginea vasului de toaletă. Iar pentru a face acest lucru, ai nevoie de un dezinfectant cu ambalaj special, cu gâtul lung și răsucit, pe care să îl poți folosi în locurile greu accesibile.
În schimb, pentru dezinfectarea podelelor, clorul este cel mai recomandat. Însă, trebuie să respecți întotdeauna specificațiile producătorului, pentru a nu risca să îți deteriorezi podeaua sever. Clorul trebuie să fie bine diluat în apă, înainte de a fi aplicat pe podele. De asemenea, clorul poate fi folosit și pentru dezinfectarea hainelor albe, având și efect de înălbitor.
Iar pentru dezinfectarea produselor electronice, sunt recomandați dezinfectanții pe bază de alcool. Însă, o astfel de soluție nu trebuie pulverizată niciodată direct pe suprafață produselor. Aceasta trebuie aplicată cu ajutorul unei lavete, pe care o vei folosi pentru a șterge bine ecranul sau tastatura.
În cât timp acționează un dezinfectant?
Nicio soluție dezinfectantă nu poate ucide pe loc microorganismele periculoase. Timpul de acțiune diferă în funcție de concentrație, de formulă sau de vâscozitatea produsului folosit. Cel mai bine ar fi să alegi o soluție cu un timp de acțiune nu mai mare de 5 minute. Aceasta este durata normală, în cazul celor mai multe soluții universale.
Așadar, acestea sunt aspectele de care trebuie să ții cont dacă dorești să achiziționezi un dezinfectant pentru acasă. Însă, trebuie să ții minte că majoritatea dezinfectanților pentru suprafețe au un efect foarte puternic, așa că atunci când utilizezi o astfel de soluție, ar fi indicat să folosești mănuși de unică folosință, pentru a evita riscul unor arsuri sau alergii. Iar dacă nu ești sigur de eficiența unui produs, poți consulta registrul național al produselor biocide, care este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății.