În prezent există pe piață o diversitate foarte mare de brânzeturi, care sunt consumate și folosite într-o gamă variată de rețete. Sortimentele de brânză pot fi clasificate după mai multe criterii: în funcție de laptele folosit, în funcție de procesul de fabricare, conținutul de grăsime sau în funcție de întrebuințarea în diverse bucate. Iar pentru un plus de savoare, brânzeturilor li se adaugă bacterii, plante, sau mirodenii, astfel încât, pe piață au apărut peste 900 de sortimente de brânză, care așteaptă să fie degustate. Însă, pentru începători, am pregătit o listă mai scurtă, cu cinci recomandări de brânzeturi savuroase.
Brie
Brie este un sortiment de brânză moale, acoperită cu mucegai alb, iar denumirea sa provine de la provincia franceză Brie. Acest tip de brânză are o aromă fină, ușor picantă, cu note fructate, iar ca să te asiguri că ai cumpărat cea mai bună bucată de Brie, ar trebui să o verifici înainte. Când o apeși cu degetul, crusta de mucegai nu trebuie să se crape, iar coaja nu trebuie să fie maronie și lipicioasă. Dacă brânza a căpătat deja această culoare, înseamnă că a fost ținută prea mult la maturat, iar mirosul ei va fi asemănător cu amoniacul.
Brânza Brie poate fi un aperitiv sofisticat, dar și un ingredient cheie pentru diferite rețete de sosuri sau deserturi. O poți include în platouri cu brânzeturi, o poți servi în aluat de foietaj, sau poți savura simplă alături de fructe proaspete.
Feta
Feta este o brânză moale, cremoasă și bogată în nutrienți, fiind preparată din lapte de oaie sau de capră. Acest sortiment de brânză provine din Grecia, unde este folosită în salate, dar și ca alternativă la mozzarella, pe pizza. De asemenea, brânza Feta poate fi servită cu ulei de măsline și ierburi aromate, pe baghete crocante, cu măsline, struguri sau legume, însă poate fi consumată și cu spanac, pită grecească sau hummus.
Brânza Feta se topește ușor, așa că poate fi folosită pe post de umplutură pentru vinete, pateuri sau ardei, sau poate fi integrată în diferite rețete frantuzești, cum ar fi quiche.
Emmentaler
Cu o culoare galbenă, un gust ușor picant și o textură cremoasă, Emmentaler este un sortiment de brânză originar din Elveția. De altfel, numele acestui tip de brânză este dat de regiunea de proveniență – Emmental – zonă localizată în partea de est a provinciei Berna, din Elveția.
Brânza Emmentaler se obține din lapte de vacă, printr-un procedeu de presare la cald și afânare, care durează minim 7 săptămâni. Acest tip de brânză se poate consuma ca aperitiv sau poate fi integrat în diferite preparate, precum salate, sandwich-uri, clătite, tarte, sau preparate gratinare. Fiind asemănător cu brânza Gruyere, și Emmentalerul poate fi utilizat pentru fondue.
Telemea
În topul brânzeturilor am inclus și un sortiment de brânză produs în România – telemeaua, care este asemănătoare cu Feta grecească. Aceasta este o brânză sărată, cu o textură moale, ușor granulată, fiind produsă din lapte de vacă, oaie sau bivoliță. Spre deosebire de alte sortimente de brânză, telemeaua se maturează în saramură și are un conținut destul de mare de apă, așa că nu poate fi folosită pentru gratinat. Totuși, telemeaua poate fi savurată în salate, sandwich-uri, cu mămăligă sau cu platouri de legume proaspete. Iar dacă ți-am făcut poftă, ar trebui să încerci brânza telemea de Ibănești, care este produsă exclusiv din laptele colectat de la crescătorii de animale din zonele de munte, crescute pe pajiștile Văilor Mureșului și Gurghiului.
Gouda
Brânza Gouda provine din Olanda, iar aroma ei variază în funcție de gradul de maturare. De exemplu, brânza tânără are un gust cremos delicat și, pe măsură ce se coace, Gouda capătă arome înțepătoare și condimentate. Spre deosebire de telemeaua românească, brânza Gouda poate fi gratinată și poate fi folosită și pentru asezonarea salatelor.
Cu aceste cinci tipuri de brânzeturi poți realiza foarte ușor un platou variat, pe care îl poți savura alături de un pahar de vin. De asemenea, aceste sortimente de brânză pot fi integrate și în diferite rețete, așa că merită să le încerci în diverse combinații.