(P) Cum îți amenajezi apartamentul în stil romantic

.

Stilul romantic este asociat cu sensibilitatea, eleganța și este un stil preferat de cei care doresc să aibă o locuință în care domnește o atmosferă caldă. Un apartament în stil romantic se poate personaliza după cum dorești, dar pentru a rămâne în acest registru este necesar să respecți câteva reguli de design interior. Iată cele mai importante dintre ele în cele ce urmează.

Covoarele de dimensiuni mari sunt specifice stilului romantic


Într-un apartament amenajat în stil romantic trebuie neapărat să existe covoare de dimensiuni mari. Acestea pot fi foarte pufoase și e important să aibă nuanțe deschise, nuanțe potrivite pentru întreaga paletă de culori aleasă pentru decorare. De aici poți comanda covoare potrivite acestui stil de amenajare interioară, astfel încât să se integreze perfect în peisaj atât prin textură, cât și prin culoarea aleasă.

Culori pastelate pentru apartamente în stil romantic

O condiție care trebuie îndeplinită ca locuința să respecte rigorile stilului romantic este reprezentată de utilizarea culorilor pastelate și delicate. Indiferent că vorbim despre mobilier, culoarea pereților și a pardoselii sau a decorațiunilor, romantismul în amenajări interioare este caracterizat de nuanțe deschise și luminoase: roz pal, alb, gri, violet sau crem. Petele de culoare pot să fie în nuanțe de verde sau roșu. Se evită culorile tari deoarece nu reprezintă acest stil.


Mobilier romantic, asemănător cu cel de epocă

Mobilierul trebuie să păstreze stilul celui de epocă, cu linii fine și rotunde și diverse

decorațiuni. Detaliile sculptate sunt caracteristice stilului romantic și pot fi incluse în orice încăpere din locuință, dormitor, sufragerie sau chiar într-un hol unde există o oglindă de dimensiuni mari. Canapelele și scaunele pot fi tapițate cu materiale înflorate și cu diverse alte texturi interesante, dar în continuare se respectă paleta de culoare specifică. Tapițeria poate să fie din catifea, mătase sau alte materiale care simbolizează luxul și eleganța.

Patul cu structură metalică, marcă a stilului romantic

Așa cum vedem și în filmele de epocă, dormitoarele specifice stilului romantic sunt dotate cu paturi de mari dimensiuni și neapărat cu structură metalică. Această structură este întotdeauna predominată de linii rotunde, deschise, inspirate de petalele florilor și de alte elemente din natură. Pentru un plus de eleganță și o notă de mister se poate opta pentru un baldachin delicat.


Decorațiuni specifice stilului romantic

Decorațiunile reprezintă elemente centrale pentru amenajările interioare în stilul romantic. Un apartament cu acest tip de design trebuie să fie dotat cu porțelanuri și chiar cu obiecte vintage sau antichități. În târgurile de vechituri se găsesc adevărate comori precum cutii de bijuterii de epocă. Pernele de dimensiuni mari sunt de asemenea specifice stilului, alături de corpuri de iluminat de mari dimensiuni, în culori delicate sau cu motive florale. Este foarte posibil ca și în cufărul bunicii să se găsească multe obiecte decorative în stil romantic pe care le-ai putea folosi.


Trandafirii sunt un simbol al stilului romantic

Amenajările interioare în stil romantic sunt preferate de persoanele cu înclinații artistice care îndrăgesc obiectele cu istorie, cu poveste. Tocmai de aceea, în apartamentele decorate în acest stil vor fi prezenți trandafirii, fie în tablouri sau în picturi în ulei așezate la loc de cinste în sufragerie, fie în tapițerii sau chiar în modelul covorului. Motive florale pot fi aplicate în zona draperiilor, a tapetului sau a decorațiunilor de orice tip.


Așternuturi din mătase în dormitoarele în stil romantic

Mătasea este un material foarte fin și elegant care nu poate să lipsească din dormitoarele apartamentelor amenajate în stilul romantic. Culoarea așternuturilor poate să fie una singură sau se poate opta pentru modele înflorate, în nuanțe calde, deschise. Patul este elementul central al dormitorului, astfel că așternuturile sunt primele care atrag atenția. Materialele diferite nu se combină în aceeași încăpere pentru a se evita senzația de aglomerare.