(P) De ce nu funcționează relația de cuplu?

.

O relație care nu mai funcționează, deși ai investit timp și te-ai implicat mult din punct de vedere emoțional, poate fi un motiv de deznădejde. Deseori, pare inexplicabil cum o legătură care pare perfectă ajunge în punctul în care ruptura este iremediabilă. Chiar dacă orice cuplu, chiar și cele mai fericite, se confruntă cu certuri, neînțelegeri, obstacole emoționale sau de alt tip, relațiile care nu merg deloc indică diverse probleme emoționale sau incompatibilități ale partenerilor. Până când aceștia nu învață să le identifice și să le oprească manifestarea, șansele de a avea o relație de cuplu fericită sunt reduse. Descoperă, în continuare, care sunt principalele cauze care duc la deteriorarea relației, ca să le poți evita.

Așteptările sunt prea mari

Chiar dacă în filme există parteneri mereu atenți, mereu conectați emoțional și cu o listă lungă de calități, în realitate, perfecțiunea nu există. La fel ca tine, și partenerul tău are calități și defecte și zile bune și mai puțin bune. Dacă ți-ai creat o listă strictă cu unele calități pe care partenerul tău trebuie să le aibă, ți-ai construit și o cale către nefericire. O relație se bazează pe sentimente, nu pe îndeplinirea unor așteptări. Surprizele și timpul de calitate petrecut împreună sunt mai importante decât orice listă de atuuri.

Pasiunea s-a pierdut

Deși, nu considerăm sexul drept cel mai important ingredient al relației pe termen lung, deseori, nemulțumirile legate de interacțiunea intimă reprezintă adevărata cauză a certurilor și răcirii relației. Este normal ca pasiunea să scadă cu timpul, mai ales, din cauza stresului sau a apariției copiilor. Însă, dacă nu mai există niciun pic de atracție sau gândul de a face sex cu partenerul îți creează repulsie, este clar că relația are probleme mari. În acest caz, este indicat să ai o discuție sinceră cu partenerul. Vorbiți deschis despre ce vă nemulțumește. Poate că relația voastră are nevoie de romantismul și surprizele de la început sau de gesturi ori vorbe care să vă facă să vă simțiți doriți. Poate că este nevoie de mai multă atenție și imaginație în pat. Spune-i clar partenerului ce și cum ți-ar plăcea să faceți. Chiar dacă ți-ai dori să descopere singur, uneori, nu are cum să-și dea seama, dacă nu îi spui.

Gelozia vă sufocă

Pentru ca relația să dureze, iubirea trebuie dublată de încredere. Gelozia este de multe ori cauza care declanșează deteriorarea relației. Persoanele geloase pot avea manifestări moderate, dar, deseori, acestea sunt aberante. Comportamentul agresiv sau acuzator când partenerul discută cu o persoană de sex opus, încercarea de a ajunge la informații private, crizele, construirea de scenarii sau abuzul emoțional ori fizic nu au ce căuta într-o relație. Partenerul extrem de gelos trebuie să arate deschidere către discuția cu un psiholog și dorință de schimbare. În caz contrar, relația devine o capcană toxică, la care este bine să renunți. 

Unul dintre parteneri este imatur emoțional

Maturitatea emoțională nu ține de vârstă, ci de disponibilitatea de a lucra la relație, de a accepta că poți greși și de a face compromisuri. La începutul relației, mulți oameni evită certurile, așa că acordă atenție modului în care se poartă cu toți ceilalți. Dacă se enervează din orice sau dacă se poartă urât cu alții, este posibil să se poarte la fel și cu tine, după o perioadă. Totuși, uneori, partenerii imaturi pot evolua și se pot maturiza, dar ai grijă: dorința de a-l schimba pe celălalt cu orice preț este tot un semn de imaturitate emoțională.
Relațiile de cuplu nu sunt simple legături care decurg de la sine, ci necesită conștientizare, adaptare, compromisuri, deschidere, încredere și răbdare. Citește cărți despre relațiile de cuplu pentru a învăța cât mai mult despre acestea și ține cont de cauzele pe care ți le-am prezentat, dacă vrei ca relația ta să funcționeze.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton