(P) FOLICULITA- Cauze și remedii

.

Foliculita este o afectiune inestetica a pielii care se manifesta prurit, inrosire a pielii si inflamare a foliculilor pilosi. Ea afecteaza atat femeile, cat si barbatii. 

Netratata corect si la timp, poate lasa cicatrici si urme pe piele.


Firele de par crescte sub piele, iritatiile, punctele rosii care iti provoaca mancarimi sau chiar durere pot fi un semn ca ai foliculita.

Care sunt cauzele care favorizeaza foliculita?

Exista mai multe cauze care conduc la aparitia foliculitei, precum:

  • Epilatul clasic cu ceara este cea mai cunoscuta cauza, pentru ca lezeaza epiderma prin smulgerea firelor de par; prin acest tip de epilat, stafilococii de la suprafata pielii ajung in profunzimea ei, favorizand infectarea zonei si manifestarea acestei boli cronice. Multe femei sufera de iritatie dupa epilat cu ceara.
  • Epilatul cu depilatorul sau cu aparatul de ras afecteaza pielea si contribuie la dezvoltarea foliculitei, cu care se confrunta atat barbatii (mai ales la nivelul tenului si pe spate), cat si femeile (in special in zona inghinala si pe gambe);
  • Imunitatea scazuta si alte boli care produc slabirea organismului, precum obezitatea, diabetul sau infectia cu HIV;
  • Igiena precara favorizeaza aparitia fungilor si blocajul canalelor sebacee din cauza impuritatilor stranse la nivelul pielii;
  • Inotul in piscine incalzite fara suficient clor
  • Expunerea la sauna
  • Purtarea de haine stramte
  • Transpiratia abundenta, care blocheaza porii
  • Machiajul in exces, care blocheaza canalele sebacee si nu mai permit eliminarea toxinelor din organism;
  • Administrarea pe termen lung a antibioticelor sau a unor medicamente pentru tratarea tenului acneic;
  • Factorul ereditar: foliculii de par negri si grosi mosteniti sunt adanc inradacinati in piele si nu pot penetra suprafata, infectand stratul adanc al epidermei.

Cum se trateaza foliculita:

In faza ei superficiala, foliculita se poate trata cu medicamente specifice sau cu remedii naturiste, precum:

  • bai in apa cu sare (aproximativ doua kilograme de sare in cada cu apa)
  • comprese cu apa si otet, zilnic, timp de 15 minute;
  • folosirea zilnica a unui sapun cu sulf
  • utilizare de bicarbonat, combinat cu apa pana se face o pasta.

 Insa, odata ce foliculita devine profunda, exista un singur tratament eficient si sigur: epilarea definitiva cu laser dioda sau lumina intens pulsata.

  • Epilare definitiva cu IPL in centrele Nomasvello-

Un reputat medic cu care colaboreaza centrele de infrumusetare Nomasvello, Maria Jimenez, a dezvaluit presei din Romania de ce dermatologii recomanda epilarea definitiva ca tratament impotriva foliculitei. „Singurul tratament care trateaza, dar si previne aparitia foliculitei este epilarea definitiva. Lumina laserului sau lumina intens pulsata detecteaza firul de par, se transforma in energie si este condusa la radacina pe lungimea acestuia. Astfel, radacina este distrusa, fara sa fie afectat tesutul din jur. In urma acestui tratament, parul din zona respectiva incepe sa creasca din ce in ce mai rar, mai subtire si mai fin. Foliculita nu mai apare, iar inflamatiile prezente dispar in decurs de 3-4 sedinte’, a declarat doctorul Jimenez, in cadrul unei conferinte tematice pentru combaterea acestei afectiuni.


Poti elimina pentru totdeauna complexele cauzate de inestetica foliculita si iti poti imbunatati imaginea personala prin epilarea definitiva cu Laser Dioda si IPL (lumina intens pulsata), singurul remediu care trateaza in profunzime aceasta infectie.

Acest tratament a aparut gratie inovatiei in medicina si este recomandat atat de cosmeticiene, cat si de dermatologi, pentru ca are rezultate de la prima sedinta, imbunatatind vizibil calitatea pielii si atenuand inclusiv petele hiperpigmentate. 

Lumina laserului dioda si lumina intens pulsata produc regenerarea celulelor pielii si distrug radacinile responsabile cu infectarea foliculilor. Un tratament complet dureaza intre 8 si 12 sedinte. Primele patru sedinte sunt efectuate la 30-45 zile fiecare, iar urmatoarele se programeaza la un interval de doua-trei luni, in functie de ciclul de crestere a firelor de par.


Perioada optima pentru a incepe tratamentul de epilare definitiva impotriva foliculitei este toamna sau iarna. Intervalul intre primele sedinte este de o luna, deci pana la vara poti scapa definitiv de problema foliculitei.

Pentru a nu face mai mult rau decat bine, este indicat sa apelezi doar la specialisti in domeniu, care stiu sa efectueze tratamentele dupa un protocol de lucru optim pentru fototipul tau.


  • Epilare definitiva cu Laser Dioda in centrele Nomasvello-

 „In centrele Nomasvello din tara dispunem de echipe specializate, ce pot asigura tratamente de epilare definitiva customizate, prin metoda FUSION, de folosirea a tehnologiilor Laser Dioda, respectiv IPL. Fiind o metoda sigura si noninvaziva, avem cliente ce au suferit de foliculita si care, in urma epilarii definitive, au reusit sa scape de aceasta problema’, a mentionat Dana Vlascianu, managerul retelei de clinici Nomasvello din Romania, in cadrul unei conferinte pentru constientizarea pericolelor foliculitei.


Asadar, in cazul in care foliculita si-a facut deja aparitia, cea mai buna solutie de tratare a zonelor afectate, dupa consultul medical, este tratamentul de epilare definitiva, care elimina neplacerile provocate de foliculita de la radacina. 

Epilarea definitiva poate fi testata gratuit in toate centrele Nomasvello din tara.

 Si tu poti avea parte de sanatate si frumusete, prin terapiile inovatoare destinate ingrijirii corporale!