(P) Hrană cu sau fără cereale pentru câinele tău?

.

Pentru iubitorii de animale, câinii fac parte din familie și sănătatea lor este una dintre preocupările constante ale stăpânilor. Alimentația este, în mod evident, importantă pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru patrupede. Câinii, însă, au nevoi specifice și hrana lor trebuie să îndeplinească anumite standarde de calitate pentru a le asigura nutrienții de care au nevoie.

Dacă te interesează dezvoltarea sănătoasă a câinelui, este indicat să cunoști câteva aspecte importante despre nutriția sa. Vei ști astfel ce anume să urmărești și cum să alegi – rândurile de mai jos îți vor fi de ajutor în acest sens.


Hrana pentru câini cu cereale

În mod uzual, oferta de mâncare pentru câini propusă de magazinele de specialitate conține cantități importante de cereale – făină de grâu și/sau porumb, ovăz, orez, soia, secară – și este mai ieftină decât hrana care nu conține cereale. Motivația este una cât se poate de simplă: cerealele sunt mult mai ieftine decât carnea și disponibile în cantități suficiente, ceea ce se traduce prin costuri de producție scăzute și profitabilitate mai mare în cazul încorporării în rețetă a unei cantități mari de cereale.


Dar cât de sănătoasă este dieta formată din acest tip de hrană pentru câinele tău? E cazul să afli că o parte a specialiștilor veterinari este de părere că încorporarea cerealelor în hrana patrupedelor este binevenită, deoarece oferă câinilor:

  • o importantă sursă de carbohidrați – esențiali pentru energie și vitalitate;
  • aportul de fibre – necesare pentru o digestie sănătoasă;
  • sursa de vitamine și minerale – acid linoleic, vitamina E, acizi grași esențiali, parte din necesarul unei alimentații sănătoase.

Hrana pentru câini fără cereale

Pe de altă parte, trebuie să ții cont de faptul că, în esență, câinii sunt descendenți ai lupilor, deci sunt carnivori prin excelență. Așadar, sistemul lor digestiv nu este omnivor, iar nutrienții de bază vin din consumul de carne. Concluzia este evidentă: comandă hrană fără cereale pentru câini dacă îți dorești ca micul tău prieten să se hrănească sănătos!

În asemenea caz, de unde va primi aportul de carbohidrați, fibre sau alte substanțe necesare unei alimentații sănătoase? Din alte componente, căci, pe lângă conținutul mare de carne, rețeta de hrană pentru câini fără cereale poate conține: legume, cartofi, mazăre – importante surse de carbohidrați și garanții excelente pentru gust și aromă. Iată câteva dintre beneficiile acestui tip de hrană:


  • sistem digestiv sănătos – semnalat de menținerea unei greutăți constante, de vitalitate și energie;
  • inimă sănătoasă și puternică, încheieturi flexibile – conținutul ridicat de taurină contribuie la tonifierea mușchiului cardiac și prevenirea deteriorării premature a mușchilor și încheieturilor;
  • menținerea unei danturi sănătoase;
  • blană strălucitoare – evident semn al sănătății unui câine.

Alimentația echilibrată

În alegerea hranei pentru câine, citește cu atenție eticheta produsului, pentru a-i afla conținutul. Ideal, trebuie să fie un amestec bine proporționat de carne (cu cât este mai mare procentul, cu atât mai bine), legume, produse derivate din pește – precum uleiul de somon – și cereale integrale.


Deoarece unii câini pot avea sensibilitate la gluten – amestec de proteine cu o prezență consistentă în făina de grâu – este extrem de important să cunoști exact indicațiile veterinarului. Intoleranța la gluten se manifestă prin inflamații ale tractului intestinal, diaree și scăderea accentuată în greutate ca urmare a unei digestii precare. În plus, sunt de evitat orice fel de combinații de hrană pentru câini cu ingrediente precum: îndulcitori artificiali, conservanți BHA/BHT, coloranți (reprezentați în mod uzual sub forma binecunoscutelor E-uri), sare, ulei vegetal, xylitol, glutamat monosodic, sirop de porumb.  


Pentru binele câinelui, alegerile de hrană trebuie făcute în funcție de nevoile lui specifice – vârstă, preferințe, afecțiuni etc. Așadar, ia în considerare compoziția produselor, care să fie cât mai echilibrată și completă, standardele de calitate pe care le îndeplinește și certificările mărcii respective.