(P) Insula Skiathos, punte între trecutul tumultuos și prezentul radios

 Stamen Diana
.

Cea mai populară dintre insulele cuprinse în grupul Sporadelor de Nord, Skiathos este destinația ideală de vacanță, ce are multe de oferit oamenilor de toate vârstele și naționalitățile, cu gusturi și interese diferite, de la situri arheologice importante la atracții moderne. 

Odată vizitată, insula te cucerește cu totul, motiv pentru care cei mai mulți turiști se întorc aici an de an. Înconjurată de păduri de pini și plaje nisipoase, Skiathos se mândrește cu câteva golfuri demne de cărțile poștale. Descoperă una dintre cele mai populare destinații elene de vacanță alături de AeroVacanțe! Turoperatorul a pregătit Oferte Speciale la pachetele cu zbor charter din Timișoara ce includ: 7 nopți de cazare cu mese conform programului ales, transport avion, taxe de aeroport, transfer aeroport-hotel-aeroport, asistență turistică, la tarife de la 299 euro/persoană

Atracții-simbol în Skiathos

În ciuda dimensiunilor reduse ale insulei, de aproape 50 km pătrați, Skiathos adăpostește numeroase atracții impresionante, istorice sau religioase. De o mare importanță pentru identitatea națională greacă este Mănăstirea Evangelistria, dedicată Bunei Vestiri a Maicii Domnului. Situată pe o colină la aproximativ 4 km de capitală, mănăstirea a fost fondată de un grup de călugări de pe Muntele Athos în 1794. A jucat un rol important de-a lungul timpului, de la refugiu sigur pentru insurgenții greci până la adăpost pentru luptătorii pentru libertate. În biserica principală se găsesc icoane ce datează din anii 1600 și 1700, în timp ce muzeul găzduiește manuscrise vechi, veșminte, cruci din argint și lemn. Cel mai interesant exponat de aici rămâne materialul folosit pentru țeserea primului steag grecesc.

La fel de semnificativ în istoria insulei este și castelul medieval Kastro, construit în secolul XIV pe un promontoriu greu accesibil pentru a face față raidurilor constante ale piraților. Capitala insulei a fost mutată pentru o vreme aici, pentru ca în 1830, după câștigarea independenței față de otomani, să fie mutată unde este și astăzi, în Skiathos Town. Această zonă pitorească, înconjurată de păduri, îți oferă o panoramă uimitoare asupra mării. Situl adăpostește rămășițele castelului, porți și poduri din lemn, precum și străzi și case. Există, de asemenea, o moschee și trei biserici, cea mai mare dintre ele, Agios Nikolaos, fiind în continuare deschisă vizitatorilor. 

Frumusețe demnă de Hollywood

Succesul primei părți a musicalului Mamma Mia!, filmat în Skopelos și Skiathos, a creat un fel de exaltare în masă printre cei mai romantici. Aceștia au început să viziteze tot mai des cele două insule pentru a călca pe urmele unor mari actori precum Meryl Streep, Pierce Brosnan sau Colin Firth. Portul în care cei trei posibili tați se întâlnesc pentru prima dată este chiar Portul Vechi din capitala Skiathos Town, iar zona din jurul clopotniței St. Nikolaos este locul de unde Sophie și-a expediat invitațiile la nuntă. De aici te poți bucura de o priveliște uluitoare asupra întregului oraș și a celor două porturi, cel vechi și cel nou. 

Dacă personajele filmului au fost cucerite de-a dreptul de peisajele sublime ale insulei Skiathos, vei descoperi că frumusețea acestui colț de paradis este și mai impresionantă în realitate. Marea Egee, de un verde-turcoaz sclipitor, plajele întinse cu nisip fin, auriu, plantațiile de măslini și pădurile de pini alcătuiesc tabloul ideal de vacanță. Cele peste 60 de plaje din Skiathos sunt ușor accesibile cu autobuzul din Skiathos Town, deoarece se găsesc în mare parte pe singurul drum principal de pe insulă. Koukounaries a fost desemnată una dintre cele mai bune plaje din Grecia, iar Banana Beach este la fel de populară printre iubitorii de natură, pădurile coborând până aproape de mare.

Sursa foto: shutterstock.com

de Geanina Ichim

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton