(P) Psihoterapia online versus cea clasică

.

Dacă te-ai gândit să apelezi la ajutorul unui psiholog, dar încă nu ai făcut-o, să știi că nu ești singurul. Motivele pentru care majoritatea persoanelor cu probleme de sănătate mintală nu ajung să primească tratament includ de obicei stigmatizarea, costurile sau accesibilitatea. 

Psihoterapia online poate aduce la terapie oameni care altfel nu ar merge. Când este potrivită psihoterapia online și cum diferă de cea clasică? Le-am analizat pe fiecare, luând în considerare: serviciile oferite, eficacitata și accesibilitatea.


Serviciile de psihoterapie

Psihoterapia tradițională este aceea în care te întâlnești cu psihologul în cabinetul acestuia și vorbiți față în față.

Sunt mulți psihologi oferă și servicii de psihoterapie online chiar din cabinetul lor. Aceștia programează ședințele video în avans și îți oferă șansa de a comunica la fel că în timpul unei ședințe de psihoterapie tradiționale.

Până la urmă, formă de comunicare utilizată depinde de preferințele tale personale și de ale psihologului.


Eficacitatea

Eficacitatea psihoterapiei tradiționale poate varia în funcție de metodă de tratament folosită – psihoterapie cognitiv comportamentală, psihoterapie psihodinamică, psihoterapie interpersonală – precum și de problema pe care o tratează (ex. depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă).

Psihoterapia prin vorbire îți poate schimba literalmente creierul, consolidând conexiunea dintre regiunile creierului care ajută la reducerea simptomelor și la sprijinirea recuperării. 

Vorbirea funcționează la fel de bine că antidepresivele în timpul tratamentului inițial al depresiei moderate, până la severe, iar psihoterapia online poate fi echivalentă cu ședințele față în față.

Accesibilitate

Există o mulțime de motive pentru care cineva ar putea ajunge greu la o ședință de psihoterapie: anxietate socială, boli cronice, dizabilități fizice, incapacitatea de a-și lua liber de la serviciu, dificultăți în a găsi pe cineva crea să stea cu copiii, distanță mare față de un psiholog și așa mai departe. Căutarea unui psiholog într-o localitate din provincie poate fi mult mai dificilă comparativ cu căutare unui psiholog Bucuresti.


Cu ajutorul psihoterapiei online, poți începe o ședință sau poți continua comunicare oriunde și oricând.

Ce alegi: psihoterapie online sau clasică?

Pentru cineva care este agitat sau îngrijorat cu privire la psihoterapie sau nu are prea mult timp, psihoterapia online poate fi alegera perfectă. 

Pentru cineva care se confruntă cu probleme severe de sănătate mintală sau răspunde mai bine la medii intime, psihoterapia clasică ar putea fi o variantă mai bună. 

Totul se reduce la preferințele personale. Cel mai important este să ai încredere în intuiția ta și să alegi un psiholog cu care te simți confortabil, indiferent dacă alegi un psiholog online sau merg la un cabinet psihologic. Orice tip de psihoterapie este mai bună decât nicio psihoterapie.